StoryEditor

Pripravujeme sa na úplné oslobodenie juhu štátu, vyhlásil ukrajinský šéf diplomacie

13.07.2022, 15:10
Autor:
ČTKČTK

"Bojujeme za našu slobodu, za našu územnú celistvosť a chceme mier. Táto vojna nám bola vnútená. Nebola to naša voľba," povedal v rozhovore Dmytro Kuleba.

Ukrajina plánuje a pripravuje sa na plné oslobodenie oblastí na juhu krajiny, ktoré okupuje ruská invázna armáda. Agentúre AP to povedal ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba.

Ukrajinské ozbrojené sily už zintenzívnili snahu získať späť územie pri Čiernom mori, zatiaľ čo sa Rusko sústredí na dobytie východnej Ukrajiny, poznamenala AP.

Rusifikácia a anexia oblastí

Moskva sa podľa Kulebu snaží o faktickú anexiu Chersonu, Mariupolu a ďalších okupovaných miest tým, že v nich zavádza ruské školské osnovy, ruskú menu a ponúka Ukrajincom ruské pasy.

"Som si celkom istý, že keď budú tieto územia oslobodené, drvivá väčšina ľudí svoje ruské pasy ticho spáli v kozube," dodal šéf ukrajinskej diplomacie.

image

Putin podpísal výnos uľahčujúci Ukrajincom získanie ruského občianstva

Mierové rozhovory o ukončení konfliktu, ktorý rozpútala Moskva 24. februára vyslaním inváznych vojsk do susednej krajiny, podľa Kulebu nemožno v dohľadnej dobe očakávať.

"Rusko je stále vojnovo naladené a o vyjednávanie v dobrej viere neusiluje. Hľadajú spôsob, ako nás prinútiť k plneniu svojich ultimát, čo sa nestane," vyhlásil minister zahraničia.

Ukrajina podľa neho trvá na úplnom stiahnutí ruských síl ako na podmienke ukončenia konfliktu. "Bojujeme za našu slobodu, za našu územnú celistvosť a chceme mier. Táto vojna nám bola vnútená. Nebola to naša voľba," povedal v rozhovore s AP.

Zároveň podotkol, že Ukrajina si váži podporu, ktorej sa jej dostalo od Spojených štátov a európskych krajín, ale potrebuje, aby sa dodávky zbraní zo Západu urýchlili.

image

Ukrajina hlási odrazenie útoku pri Sloviansku. Oslobodila aj piatich zajatcov v Chersone

Pripustil značné straty

Minister zahraničia pripustil, že jeho vlasť utrpela značné straty v radoch vojakov, zatiaľ čo Moskva sústredí svoju vojenskú ofenzívu na priemyselný Donbas.

Ukrajina má však podľa neho dostatok ľudí ochotných vstúpiť do ozbrojených síl. "Jediným cieľom, ktorý v tejto vojne sledujeme, je naše prežitie. Keď bojujete o prežitie, nemáte na výber. Musíte bojovať," dodal Kuleba.

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov už pred niekoľkými dňami povedal britskému denníku The Sunday Times, že prezident Volodymyr Zelenskyj nariadil ukrajinskej armáde, teraz už vybavenej západnými zbraňami, aby oslobodila ukrajinské pobrežie na juhu, ktoré je dôležité pre ekonomiku krajiny.

Reznikov ďalej vyhlásil, že ukrajinské ozbrojené sily budú mať k dispozícii spolu milión vojakov. Ruský poslanec zastupujúci anektovaný polostrov Krym Michail Šeremet v reakcii na vyjadrenie Reznikova podľa agentúry RIA Novosti označil snahu Kyjeva dobyť späť juhoukrajinské regióny za "politickú agóniu" ukrajinskej vlády a vyhlásil, že ukrajinské sily "nemajú žiadnu šancu" územie späť získať.

image

Záhadné výbuchy a obrie požiare. Nájazdy na ruské územie vedie ukrajinský Šamanov prápor. Kto v ňom bojuje?

01 - Modified: 2022-07-12 05:54:36 - Feat.: 1 - Title: "Mínus jeden ruský sklad munície." Okupovaným mestom otriasla explózia, hlásia desiatky zranených aj mŕtvych 02 - Modified: 2022-07-11 19:05:01 - Feat.: 1 - Title: Rusmi dosadený starosta pri Charkove zahynul po atentáte. Vybuchlo mu auto 03 - Modified: 2022-07-11 14:18:13 - Feat.: 1 - Title: Putin podpísal výnos uľahčujúci Ukrajincom získanie ruského občianstva 04 - Modified: 2022-07-11 08:53:46 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinci hlásia oslobodenie obce na juhu krajiny, zrejme chystajú protiofenzívu
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:12