StoryEditor

Rusi hlásia ďalší incident z Krymu. Nad Sevastopoľom mal byť zostrelený dron

22.08.2022, 21:08
Autor:
ČTKČTK

"O 18:15 moskovského času zareagovala protivzdušná obrana. Zostrelila objekt. Letel vo veľkej výške, a preto bol zvuk počuť v rôznych štvrtiach mesta. Predbežne, išlo znovu o dron," citovala miestneho gubernátora TASS.

Protivzdušná obrana na anektovanom ukrajinskom polostrove Krym dnes večer zostrelila nad predmestím Sevastopoľu objekt letiaci vo veľkej výške, pravdepodobne bezpilotné lietadlo, uviedol sevastopoľský gubernátor Michail Razvožajev.

Sevastopoľ je sídlom ruskej Čiernomorskej flotily, ktorej veliteľstvo sa už dvakrát počas mesiaca stalo terčom náletu dronu, naposledy v sobotu.

"O 18:15 moskovského času (o 17:15 SELČ) zareagovala protivzdušná obrana. Zostrelila objekt. Letel vo veľkej výške, a preto bol zvuk počuť v rôznych štvrtiach mesta. Predbežne, išlo znovu o dron," citovala gubernátora agentúra TASS.

Na Kryme, ktorý Ukrajina považuje za okupovanú časť svojho územia, v poslednom čase niekoľko vojenských objektov - letísk a muničných skladov - poničili explózie, ktoré ruské úrady najprv pripisovali nedodržaniu predpisov požiarnej bezpečnosti, neskôr pripustili možnosť sabotáže.

image

Ukrajina nepodnikne frontálny útok na Krym, skôr ho odrežú od Ruska, myslí si kyjevský politológ

V sobotu podľa jedného z exilových vodcov krymských Tatárov Refata Čubarova narazilo do budovy veliteľstva ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole bezpilotné lietadlo.

Ruskom dosadený sevastopoľský gubernátor Michail Razvožajev podľa TASS však uviedol, že protivzdušná obrana zostrelila dron priamo nad veliteľstvom. Incident podľa neho nespôsobil žiadne vážne škody ani zranenia. "Spadol na strechu a vzplanul," povedal Razvožajev o útoku, z ktorého obvinil ukrajinské ozbrojené sily.

Na konci júla podľa ruských úradov vletel na nádvorie veliteľstva dron a pri incidente utrpelo zranenia šesť ľudí. Ukrajinské úrady vtedy tvrdenia Rusov označili za provokáciu.

Predminulý týždeň výbuch otriasol ruskou leteckou základňou Saky. Podľa Moskvy tam explodovala letecká munícia. Podľa satelitných snímok, ktoré zverejnila spoločnosť Planet Labs, však výbuch poškodil lietadlá aj letiskovú infraštruktúru. Podľa nemenovaného západného predstaviteľa explózie vyradili z prevádzky viac ako polovicu bojových lietadiel Čiernomorské flotily.

Minulý týždeň Moskva obvinila diverzantov zo série explózií v muničnom sklade pri meste Džankoj na severe Krymu. Výbuchy v ten istý deň otriasli tiež leteckou základňou Hvardijske pri Simferopole v centrálnej časti Krymu.

image

Ukrajinci hackli televíziu na anektovanom Kryme. Jej divákom sa následne prihovoril Zelenskyj

Minulý štvrtok neskoro večer boli z Krymu hlásené ďalšie explózie, tentoraz od letiska Belbek pri Sevastopole, ktoré je najväčšou leteckou základňou ruských okupačných síl na Kryme.

Razvožajev vtedy uviedol, že ruská protivzdušná obrana zostrelila ukrajinské bezpilotné lietadlo a že nie sú hlásené žiadne škody. Krymské úrady v ten istý deň tiež informovali o operácii protivzdušnej obrany v Kerči na východe Krymu, kde bolo podľa nich rovnako zostrelené bezpilotné lietadlo.

Aj nasledujúci deň prichádzali z Krymu správy o explóziách, podľa BBC boli počuť v Jevpatorii na čiernomorskom pobreží. Predstavitelia Ruskom dosadenej správy polostrova potom informovali, že v Jevpatorii aj v Sevastopole zrejme strieľala ruská protivzdušná obrana.

Kyjev sa v prípade hlásených explózií a incidentov z Krymu zdržal oficiálnych komentárov, zároveň však niektorí predstavitelia naznačili, že by za nimi mohli byť ukrajinské zložky a zbrane dlhého doletu alebo sabotáže, poznamenala vtedy agentúra Reuters.

01 - Modified: 2022-08-22 10:25:03 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina nepodnikne frontálny útok na Krym, skôr ho odrežú od Ruska, myslí si kyjevský politológ 02 - Modified: 2022-08-21 07:28:04 - Feat.: 1 - Title: Pri explózii auta zahynula dcéra „Putinovho Rasputina“. V aute mal sedieť on 03 - Modified: 2022-08-21 21:00:22 - Feat.: 1 - Title: Popredné tváre ruskej propagandy teraz budú mať strach, hovorí expert po smrti dcéry Putinovho ideológa
01 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne 02 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 03 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 04 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 05 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:30