StoryEditor

OSN vyzýva k demilitarizácii Záporožskej elektrárne. Moskva aj Kyjev sa opäť vinia z jej ostreľovania

24.08.2022, 07:00
Autor:
TASRTASR

"Celý svet si želá počuť jedinú vec, a to vyhlásenie, že Rusko demilitarizuje Záporožskú jadrovú elektráreň, stiahne z nej svojich vojakov a odovzdá ju ukrajinskej vláde," povedal Ukrajinský veľvyslanec pri OSN.

Rusko a Ukrajina sa na utorňajšom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN vzájomne obviňovali z útokov na Ruskom okupovanú Záporožskú jadrovú elektráreň na juhovýchode Ukrajiny.

Námestníčka generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti Rosemary DiCarlová v úvode zasadnutia povedala, že pre bezpečnosť oblasti je potrebné, aby sa obe strany dohodli na demilitarizácii elektrárne a jej okolia, informuje agentúra AFP.

Utorňajšie zasadnutie bezpečnostnej rady sa konalo na žiadosť Ruska, ktoré chcelo prediskutovať nebezpečenstvo a obavy z úniku rádioaktívneho žiarenia, aké podľa neho pre túto elektráreň predstavuje ostreľovanie zo strany Kyjeva.

image

Rusi si brúsia zuby na nehnuteľnosti z ukrajinského okupovaného územia

Túto najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe obsadili ruské jednotky v marci a viackrát sa stala terčom ostreľovania, z ktorého sa vzájomne obviňujú Kyjev a Moskva.

Hoci sa nachádza na území kontrolovanom Ruskom, stále v nej pracujú ukrajinskí zamestnanci. Kyjev odmieta, že by elektráreň ostreľoval a Moskvu naopak viní z plánovania "provokácií", aby mohla následne ospravedlniť ďalšiu agresiu. Moskva zároveň popiera tvrdenia, že má v elektrárni uskladnené zbrane a ďalšie vojenské vybavenie.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia v utorok na pôde Bezpečnostnej rady OSN opäť obvinil ukrajinské sily z ostreľovania elektrárne a uviedol, že sa tak zvyšuje riziko jadrovej katastrofy. Od vtedy, ako o tejto veci takmer pred dvoma týždňami naposledy diskutovala BR OSN sa podľa jeho slov "situácia týkajúca sa jadrovej bezpečnosti ešte viac zhoršila".

"Ukrajinské ozbrojené sily naďalej v podstate každý deň v ostreľujú oblasť jadrovej elektrárne a mesto Enerhodar, čo vytvára reálne riziko radiačnej nehody," uviedol.

image

„Zabráňte nenapraviteľnému,“ vyzývajú svet pracovníci Záporožskej elektrárne. Rusi ju chcú dnes odpojiť

Ukrajinský veľvyslanec pri OSN Serhij Kyslycia naopak povedal, že za zmienené riziko je zodpovedné Rusko, ktoré podľa jeho slov musí z elektrárne stiahnuť svoje sily a vpustiť do nej inšpektorov z Medzinárodnej agentúry pre jadrovú energiu MAAE.

"Celý svet si želá počuť jedinú vec... a to vyhlásenie, že Rusko demilitarizuje Záporožskú jadrovú elektráreň, stiahne (z nej) svojich vojakov a odovzdá ju ukrajinskej vláde," povedal.

Kyslycia tiež uviedol, že Kyjev podporuje návrh, aby MAAE vyslala do elektrárne svojich inšpektorov, pričom dúfa, že by tam mohla založiť aj stálu misiu, ktorá by situáciu v elektrárni nepretržito monitorovala.

Námestníčka generálneho tajomníka OSN DiCarlová obe strany vyzvala, aby sa dohodli na demilitarizácii elektrárne.

"Zariadenie sa nesmie používať ako súčasť žiadnej vojenskej operácie, a mala by sa dosiahnuť dohoda o bezpečnom demilitarizačnom okruhu, aby sa tak zaistila bezpečnosť tejto oblasti," povedala. "Opätovne vyzývame (obe) strany, aby poskytli misii MAAE okamžitý, bezpečný a neobmedzený prístup na toto miesto," dodala.

01 - Modified: 2022-08-21 18:43:18 - Feat.: 1 - Title: "Ak vybuchne Záporožská elektráreň, bude tu Fukušima alebo Černobyľ viacnásobných rozmerov," varuje Kličko 02 - Modified: 2022-08-19 11:46:10 - Feat.: 1 - Title: Zabráňte nenapraviteľnému, vyzývajú svet pracovníci Záporožskej elektrárne. Rusi ju chcú dnes odpojiť 03 - Modified: 2022-08-19 15:32:55 - Feat.: 1 - Title: V Záporoží nás môže čakať osud obyvateľov Černobyľu, tvrdí vdova po likvidátorovi zničenej elektrárne
01 - Modified: 2024-04-23 19:07:53 - Feat.: - Title: Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci za miliardu dolárov 02 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 03 - Modified: 2024-04-23 13:56:48 - Feat.: - Title: Zosilníme útoky na sklady západných zbraní, časť sme ukoristili, uviedol Šojgu 04 - Modified: 2024-04-23 13:36:26 - Feat.: - Title: Časť amerických zbraní pre Ukrajinu je už uskladnená v Nemecku a Poľsku 05 - Modified: 2024-04-23 12:54:45 - Feat.: - Title: Peniaze na muníciu pre Ukrajinu stále pribúdajú. Slováci vyzbierali už vyše 3,5 milióna eur
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 22:02