Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajinci zmenili dejiny aj svet a dali ľudstvu nádej na spravodlivosť, hovorí Zelenskyj na Deň nezávislosti

24.08.2022, 09:26
Autor:
TASRTASRČTKČTK

"Toto by sa nemalo vôbec pripomínať... ale prosím, nebombardujete školy, nemocnice, sirotince ani domovy ľudí," apeloval na Rusko zástupca veľvyslankyne USA pri OSN Richard Mills.

Ukrajina oslavuje v stredu štátny sviatok Deň nezávislosti od Sovietskeho zväzu a zároveň si pripomína šesť mesiacov od začiatku invázie Ruska, ktorú ruský prezident Vladimir Putin spustil 24. februára.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok večer v pravidelnom príhovore k obyvateľom povedal, že je to dôležitý deň pre Ukrajincov aj "pre nášho nepriateľa". Upozornil verejnosť, aby dodržiavala bezpečnostné pokyny a zákazy vychádzania, pretože možno očakávať ruské útoky. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

image

Ambasáda USA v Kyjeve varuje pred ruskými útokmi. Američanov vyzvala, aby odišli, kým môžu

Ukrajinci počas posledných šiestich mesiacov zmenili dejiny, svet i seba a dali ľudstvu nádej na spravodlivosť. Vo svojom dnešnom prejave k národu pri príležitosti Dňa nezávislosti Ukrajiny to podľa agentúry Ukrinform uviedol prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa agentúry Reuters tiež vyhlásil, že jeho krajina sa znovu zrodila, keď ju pred pol rokom vojensky napadlo Rusko, a v boji zvíťazí.

Zelenskyj tiež uviedol, že plánuje odovzdať ocenenia Ukrajincom, ktorí prispeli k sile Ukrajiny. Udelí ich práve na štátny sviatok, keď Ukrajina oslavuje 31. výročie nezávislosti od Sovietskeho zväzu.

image

OSN vyzýva k demilitarizácii Záporožskej elektrárne. Moskva aj Kyjev sa opäť vinia z jej ostreľovania

"Máme naplánovaných veľa akcií – takých, ktoré zdôraznia cestu, ktorú sme prešli. Prešli spolu – Ukrajinci na Ukrajine, na celom našom území – slobodnom a dočasne okupovanom, pretože naši ľudia bojujú všade," povedal Zelenskyj v príhovore.

Spojené štáty ešte pred týmto dátumom takisto varovali, že Rusko možno využije výročie na spustenie intenzívnejších útokov proti ukrajinskej civilnej infraštruktúre a vládnym zariadeniam. USA vyzvali amerických občanov, ktorí sa stále nachádzajú na Ukrajine, aby odtiaľ okamžite odišli. 

Zelenskyj vyhlásil, že Ukrajina je na útoky pripravená a je schopná na ne Rusku odpovedať silným úderom. „Budú do nás biť – a dostanú odpoveď, silnú odpoveď. Každým dňom táto odpoveď bude silnieť. Bude stále silnejšia a silnejšia,“ povedal Zelenskyj počas utorkovej tlačovej konferencie so svojím poľským náprotivkom Andrzejom Dudom

Prezident podľa médií uviedol, že ho ukrajinská rozviedka a zahraniční partneri informovali ohľadom ruských plánov a že počas sviatočného dňa hrozí zvýšený počet ostreľovania a náletov. Toto nebezpečenstvo ale podľa Zelenského hrozí každý deň vojny Ruska proti Ukrajine.

„Pre mňa ako prezidenta – a som presvedčený, že aj pre každého Ukrajinca – je rovnaké, či je ohrozený Kyjev, Černihiv či Donbas. Všade tam žijú Ukrajinci. Aj v Charkove, v Záporoží. Odpoveď bude a bude aj z týchto miest,“ dodal Zelenskyj podľa denníka Ukrajinska pravda. 

image

Krym je Ukrajina. Zvrchovanosť krajiny musí byť rešpektovaná, vyhlásila Čaputová

Zástupca veľvyslankyne USA pri OSN Richard Mills v utorok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN výslovne varoval Rusko, že sa "blížime k Dňu nezávislosti Ukrajiny a svet sa pozerá".

"Toto by sa nemalo vôbec pripomínať... ale prosím, nebombardujete školy, nemocnice, sirotince ani domovy ľudí," apeloval Mills. "Budeme brať každého na zodpovednosť za každé jedno porušenie medzinárodného práva," dodal.

01 - Modified: 2022-08-24 07:23:36 - Feat.: 1 - Title: Vojna na Ukrajine poškodila nemeckú ekonomiku. Dôsledky budú pocitovať roky 02 - Modified: 2022-08-23 18:48:02 - Feat.: 1 - Title: Vojna im ukrajuje z rozpočtu. Ukrajina na obranu proti Rusku z neho minula už vyše dve pätiny 03 - Modified: 2022-08-23 17:06:01 - Feat.: 0 - Title: Vojna na Ukrajine zhoršila špinavý biznis obchodovania s ľuďmi, v strehu sú aj naše orgány
01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 05 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:26