Pár s dieťaťom navštívi výstavu zničených ruských vojenských vozidiel a zbraní. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kyjevom ráno zneli sirény. Deň nezávislosti je bez hromadných podujatí

24.08.2022, 14:45
Autor:
ČTKČTK

Ukrajina Deň nezávislosti zvyčajne oslavuje vojenskou prehliadkou, avšak pre obavy z útokov na väčšie zhromaždenie Kyjev tento rok verejné akcie v meste zakázal.

Dnešné pokojné ráno v Kyjeve preťal zvuk sirén varujúcich pred vzdušnými útokmi. Ukrajinci si medzitým na bulvári Chreščatyk v centre metropoly prezerali výstavu obhorených ruských tankov a obrnených vozidiel.

Za ich prejavom vzdoru sa však skrývali obavy z nových ruských útokov, napísala agentúra Reuters. Ukrajina si dnes pripomína 31. výročie svojej nezávislosti od Sovietskeho zväzu a zároveň je to presne pol roka od momentu, keď krajinu napadli ruské invázne vojská.

Chcú žiť ako predtým

"Dúfam, že (vojna) sa tento rok skončí, aby sme sa budúcu jar mohli radovať," zverila sa dvadsaťsedemročná Anna Husjevová. "Chcela by som, aby sa nám dostalo viac pomoci, aby to mohlo skončiť skôr a my sme mohli začať žiť šťastný život ako pred vojnou," dodala.

image

NÁZOR: Snívanie a lamentovanie. Bez infarktu či mŕtvice bude Putinovým nástupcom zase len Putin

Ukrajina Deň nezávislosti zvyčajne oslavuje vojenskou prehliadkou, avšak pre obavy z útokov na väčšie zhromaždenie Kyjev tento rok verejné akcie v meste zakázal a v uliciach je oveľa pokojnejšie ako zvyčajne, opisuje tlačová agentúra.

V predvečer štátneho sviatku sa podľa nej ľudia tiesnili na hlavnej triede, pózovali na fotografiách pri troskách ruských tankov a jedli cukrovú vatu sfarbenú do žltej a modrej farby ukrajinskej vlajky.

Zamýšľali sa pritom nad iróniou prehliadky zničenej vojenskej techniky, ktorá sa na Chreščatyku ocitla niekoľko mesiacov po tom, čo čečenský vodca a spojenec ruského prezidenta Ramzan Kadyrov avizoval plány na ruskú vojenskú prehliadku v Kyjeve - kým Moskva od útoku na hlavné mesto na jar neupustila.

image

Ukrajina zbiera gratulácie pri príležitosti Dňa nezávislosti. Pridal sa aj Lukašenko

"Putin sníval o prehliadke na Chreščatyku, no a je to tu," predniesol 62-ročný vyslúžilý ukrajinský vojak Pavol Pidreza pri prechádzke medzi tankmi. Ľudia hovorili o odolnosti národa, avšak vyjadrovali aj smútok nad šiestimi mesiacmi vojny, ktorá tisíce ľudí pripravila o život, milióny o domov a zrovnala so zemou celé mestá.

Čakajú na úspech armády

Rusko okupuje rozsiahle oblasti Ukrajiny a panujú obavy, že nadchádzajúca zima by mohla byť zďaleka najhoršia od roku 1991, pretože nedostatok plynu a uhlia ohrozuje všetko od dodávok elektriny až po vykurovanie domácností, píše Reuters.

"Asi nikto neurobil pre zjednotenie Ukrajiny toľko ako (ruský prezident Vladimir) Putin," povedal 38-ročný Jevhen Palamarčuk. "Vždy sme mali v krajine nejaké vnútorné napätie, ale od roku 2014 a najmä od (tohtoročného) februára sme zjednotení viac ako kedykoľvek predtým," dodal.

image

Zelenskyj pol roka od začiatku vojny: Ukrajina sa na začiatku invázie znovuzrodila

Ľudia sú podľa neho vojnou unavení, ale zostávajú optimistickí. "Pomáha, že dostávame zo Západu zbrane... Všetci čakajú na prvý zásadný úspech našej armády," podotkol.

Hrozbu intenzívnejších ruských útokov, na ktorú upozorňovali v súvislosti s Dňom nezávislosti ukrajinské úrady, Palamarčuk berie vážne. Putin však podľa neho nemá veľa ďalších možností, ako vystupňovať svoj útok na Ukrajinu, ak sa neuchýli k radikálnej eskalácii v podobe jadrových zbraní.

image

Amnesty International po veľkej kritike ukrajinskej bojovej taktiky: plne si stojíme za svojimi zisteniami

"Ak žijete na Ukrajine, tak v tejto chvíli stále hrozí, že vás zasiahne raketa. Len si myslím, že štatisticky to nie je príliš pravdepodobné, to ma trochu upokojuje," povedal.

Kyjevom sa dopoludnia sirény podľa ruskojazyčnej stanice BBC rozozvučali hneď trikrát. Žiadne výbuchy ale hlásené neboli. V iných častiach krajiny taký pokoj nebol. Podľa miestnych predstaviteľov protivzdušná obrana zostrelila ruskú raketu nad Čerkaskou oblasťou a z Charkovskej oblasti je hlásené ostreľovanie.

Tamojší oblastný šéf Oleh Syněhubov uviedol, že ruská armáda zasiahla kazetovou muníciou dedinu Mala Danylivka, kde utrpeli zranenia dvaja civilisti. Vo vojenskom zariadení v Myrhorode v Poltavskej oblasti potom podľa agentúry Ukrinform vypukol požiar po tom, ako ho ostreľovali ruské rakety.

01 - Modified: 2022-08-24 10:53:16 - Feat.: 1 - Title: „Vyber si, Ivan.“ Ukrajinci zmenili podobu vojny, ich obrana môže vstúpiť do dejín vojenstva 02 - Modified: 2022-08-24 10:52:46 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina zbiera gratulácie pri príležitosti Dňa nezávislosti. Pridal sa aj Lukašenko 03 - Modified: 2022-08-24 10:42:51 - Feat.: 0 - Title: Zelenskyj pol roka od začiatku vojny: Ukrajina sa na začiatku invázie znovuzrodila
01 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko 02 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 03 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 04 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 05 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:16