Na Václavskom námestí sa konala demonštrácia Česko na 1. mieste. Zišlo sa niekoľko tisíc ľudí. FOTO: Jan Zátorský, MAFRA
StoryEditor

Na demonštrácii proti vláde sa v Prahe zišlo 70-tisíc ľudí, žiadali demisiu

03.09.2022, 18:31
Autor:
ČTKČTKvapvap

Policajti po akcii potvrdili, že nemuseli riešiť žiadny zásadnejší problém, hoci na miesto dorazilo aj niekoľko desiatok odporcov s vlajkami Európskej únie a NATO.

Na trojhodinovej demonštrácii proti vláde sa v sobotu na Václavskom námestí v Prahe zišlo zhruba 70-tisíc ľudí. Protest s názvom Česká republika na 1. mieste bol spoločnou akciou organizácií, politických strán a občanov, ktorí nesúhlasia so súčasnou politikou Českej republiky. Organizátori vyzvali na demisiu vlády a ohlásili, že chystajú štrajk, ak by k nej nedošlo. Podľa premiéra Petra Fialu demonštráciu zvolali "sily, ktoré sa hlásia k proruskej orientácii, majú blízko k extrémnym pozíciám a sú proti záujmom Česka."

„Cieľom našej demonštrácie je nutnosť zmeny, hlavne v riešení otázok cien energií, najmä elektrickej energie a plynu, ktoré spôsobia deštrukciu nášho hospodárstva už tento rok na jeseň. My sme vyzvali premiéra Petra Fialu, aby s nami rokoval, však bohužiaľ nemáme žiadnu odpoveď. Takže budeme ďalej tlačiť na to, aby táto vláda skončila. Budeme chcieť jej demisiu,“ uviedol spoluorganizátor akcie Jiří Havel.

image

Český premiér Fiala prirovnal ruskú inváziu na Ukrajine k útoku al-Káidy na USA

„Požadujeme dočasnú vládu odborníkov a vypísanie predčasných volieb. Ak vláda demisiu nepodá do 25. septembra, tak na demonštráciu 28. septembra ohlásime nátlakové prostriedky. Už teraz rokujeme s odbormi, podnikateľmi, poľnohospodármi a ďalšími skupinami na vyhlásenie štrajku,“ doplnil spoluorganizátor Ladislav Vrábel.

Kritizovali vysoké ceny

Medzi prvými rečníkmi vystúpili experti na energetiku Ivan Noveský a Vladimír Štěpán, ktorí kritizovali fungovanie a vysoké ceny energetickej burzy v Lipsku. Na pódiu hovoril aj dekan Národohospodárskej fakulty Vysokej školy ekonomickej Miroslav Ševčík. Ten sa proti Fialovi vymedzil osobnými útokmi, odmietol ciele Green Dealu a potom obvinil Nemecko, že chce ovládnuť Česko pomocou Európskej únie.

image

Česko chce čo najskôr zvolať rokovania ministrov Európskej únie o energetike

Po skupine odborníkov vystúpilo niekoľko politikov. Ako prvá hovorila Zuzana Majerová-Záhradníková z Trikolóry. „Česká republika potrebuje českú vládu. Fialova vláda je možno ukrajinská, možno bruselská, ale rozhodne nie česká,“ povedala.

Vláda má podľa nej znížiť dane, vrátane DPH, a ukončiť protiruské sankcie, ktoré poškodzujú českých podnikateľov. Požadovala aj zastavenie dodávok zbraní na Ukrajinu. „Toto nie je naša vojna,“ vyhlásila Majerová-Zahradníková a jej výrok vyvolal medzi demonštrantami silnú odozvu.

Ako ďalší vystúpil Ľubomír Volný s príhovorom o rozdrobenosti krajne pravicových politických síl. „Národovecká politická scéna sklamala očakávania českej verejnosti na parlamentnej i mimoparlamentnej úrovni. Hádali sme sa medzi sebou, súperili sme a vsádzali sme na reklamné PR agentúry. Vašou úlohou je, aby ste nás k tej spolupráci donútili,“ vyzval Volný.

image

Európa sa chystá na zimný energetický šok. Slovensko váha, spolieha sa na ľudí

O spolupráci rôznych politických hnutí hovoril aj Jozef Skála z Komunistickej strany Čiech a Moravy. „Neveďme včerajšie vojny. Národná pravica potrebuje civilizovanú ľavicu. Musíme sa vrátiť do extraligy svetovej ekonomiky. Súčasnú vládu aj tie budúce k tomu dotlačíme, pokiaľ sa tento vlastenecký blok udrží pohromade,“ vyhlásil Skála.

Prišli aj odporcovia

Policajti po akcii potvrdili, že nemuseli riešiť žiadny zásadnejší problém, hoci na miesto dorazilo aj niekoľko desiatok odporcov s vlajkami Európskej únie a NATO. Demonštrantom sa nepáčila aj vlajka Ukrajiny, ktorá je zavesená na Národnom múzeu. 

„Zoberte tú vlajku,“ skandoval dav. Niektorí z demonštrantov si so sebou priniesli bubny a transparenty s nápismi proti vláde, Európskej únií, NATO aj premiérovi Petrovi Fialovi. Niektorí si priniesli aj vlajky Ruska či červené vlajky KSČM.

image

Európska únia začína prístupové rokovania s Albánskom a Severným Macedónskom

Usporiadatelia demonštrácie chcú zmiernenie dopadov energetickej krízy a nápravu škôd. Požadujú oslobodenie českého priemyslu od závislosti na zahraničných spoločnostiach, ďalej vojenskú neutralitu a zabezpečenie priamych zmlúv s dodávateľmi plynu za nízke ceny, predovšetkým s Ruskom. Česká republika podľa nich potrebuje zmeniť systém rozdeľovania a platieb za elektrinu tak, aby neplatila prostredníkom na burze.

Rakušan berie obavy ľudí vážne

Minister vnútra Vít Rakušan uviedol, že berie vážne obavy ľudí, ktorí na demonštráciu prišli. „Preto pracujeme na riešeniach, ktoré strach ľudí z budúcnosti zmiernia. To riešenie však nepredstavuje príklon k Putinovmu Rusku, v tom sa s rečníkmi nezhodnem,“ uviedol vicepremiér. Zároveň varoval, že treba zabrániť rozdeleniu verejnosti. „Rozdelenie spoločnosti je jedným z cieľov hybridnej vojny, ktorej čelíme,“ napísal Rakušan na twitteri.

image

Hroziace nevoľníctvo: Pred podobnosťou socialistov a konzervatívcov varoval už Hayek

Premiér Petr Fiala povedal, že demonštráciu „zvolali sily, ktoré sa hlásia k proruskej orientácii, majú blízko k extrémnym pozíciám a sú proti záujmom Českej republiky“. Dodal, že každý má právo vyjadriť svoje postoje a demonštrovať. 

„Interpretácie udalostí, ktoré som ja mal zatiaľ možnosť vidieť, ukazujú na silne proruské postoje, a podľa mňa to nezodpovedá tomu, čo sú záujmy Českej republiky a našich občanov,“ doplnil Fiala.

01 - Modified: 2022-09-02 12:09:33 - Feat.: 0 - Title: Klimatickí vedci vyzývajú k občianskej neposlušnosti. Je to jediná cesta, tvrdia 02 - Modified: 2022-09-20 10:15:02 - Feat.: 0 - Title: Reportáž z Litvy. Ako sa malá pobaltská republika postavila proti Rusom 03 - Modified: 2022-08-20 22:01:00 - Feat.: 1 - Title: Čínski vojaci mieria na cvičenie do Ruska. Podobné manévre ako naposledy sa čakať nedajú
01 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 02 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 03 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov 04 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 05 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:18