Na Václavskom námestí sa konala demonštrácia Česko na 1. mieste. Zišlo sa niekoľko tisíc ľudí. FOTO: Jan Zátorský, MAFRA
StoryEditor

O protivládnej demonštrácii v Prahe informujú svetové agentúry aj viaceré zahraničné médiá

03.09.2022, 21:21
Autor:
ČTKČTK

"Viac ako 70-tisíc ľudí v sobotu v Prahe protestovalo proti českej vláde, ktorú obviňujú z toho, že venuje väčšiu pozornosť Ukrajine ako svojim vlastným občanom," napísala agentúra AFP.

O dnešnej protivládnej demonštrácii na Václavskom námestí v Prahe, kde sa podľa odhadu polície zišlo na 70-tisíc ľudí, informovali aj popredné svetové tlačové agentúry AP, Reuters, AFP, DPA či Bloomberg, ktorých spravodajstvo prevzali ďalšie zahraničné médiá.

Všetky začala svoju správu počtom účastníkov a mnoho z nich citovalo premiéra Petra Fialu a jeho slová, že demonštráciu zvolali sily, ktoré sa hlásia k proruskej orientácii, majú blízko k extrémnym pozíciám a sú proti záujmom Českej republiky.

Citovali premiéra

"Viac ako 70-tisíc ľudí v sobotu v historickom centre Prahy protestovalo proti českej vláde, ktorú obviňujú z toho, že venuje väčšiu pozornosť Ukrajine zmietanej vojnou ako svojim vlastným občanom," napísala na čele svojej správy agentúra AFP. 

image

Na demonštrácii proti vláde sa v Prahe zišlo 70-tisíc ľudí, žiadali demisiu

Fiala novinárom povedal, že zhromaždenie organizovali "proruskí ľudia blízki extrémistickým pozíciám", ktorých záujmy sú v rozpore so záujmami Českej republiky, pokračovala francúzska tlačová agentúra, od ktorej správu prevzal napríklad španielsky denník El Mundo či belgická televízia RTBF.

Fialové slová o tom, že organizátori demonštrácie sú "proruskí", majú blízko k "extrémistickým postojom" a sú proti záujmom Českej republiky citoval napríklad aj argentínsky spravodajský portál Infobae.

Správa o dnešnej demonštrácii sa dostala aj do arabského sveta, informovala o nej napríklad sýrska agentúra SANA. "Vyše 70-tisíc Čechov manifestovalo v centre českej metropoly Prahy a žiadalo zbavenie sa závislosti od NATO a EÚ," napísala na čele správy sýrska agentúra.

image

Rusko je zlá krajina, ste ovplyvnení propagandou, povedal Rus Slovákom na proteste v Bratislave

"Asi 70.-tisíc ľudí protestovalo v sobotu v Prahe proti českej vláde. Vládnu koalíciu vyzývali, aby robila viac k zastaveniu prudkého rastu cien energií a vyjadrili sa proti Európskej únií a NATO," napísala saudskoarabská televízia Al-Arabíja, ktorá rovnako ako napríklad indický denník The Times of India prevzala správu agentúry Reuters.

Na transparenty kritizujúce členstvo v Európskej únií a v NATO upozornila tiež agentúra Bloomberg, od ktorej správu prevzal napríklad portál Albanian Daily News. 

"Pozornosť ide Ukrajine"

"Desiatky tisíc protestujúcich z krajnej pravice a krajnej ľavice v sobotu v hlavnom meste demonštrovali proti prozápadnej českej vláde," napísala agentúra AP. "Protestujúci požadovali demisiu súčasnej koaličnej vlády konzervatívneho premiéra Petra Fialu, ktorú kritizujú za mnoho vecí, vrátane jej prozápadne orientovanej politiky. Fiala uviedol, že každý má právo demonštrovať, avšak že títo protestujúci vyjadrujú proruské názory, ktoré nie sú v záujme Českej republiky a jej občanov," napísala AP, ktorú citoval napríklad The Washington Post.

image

Klimatickí vedci vyzývajú k občianskej neposlušnosti. Je to jediná cesta, tvrdia

Jeden z najčítanejších argentínskych denníkov Clarín pripojil informáciu o dnešnej demonštrácii v Prahe do online spravodajstva o vojne na Ukrajine s titulkom Tisíce Čechov protestujú, že im (vláda) venuje menšiu pozornosť ako Ukrajine.

"Asi 70-tisíc ľudí manifestovalo v sobotu v Česku proti vláde, ktorú viní z toho, že venuje väčšiu pozornosť Ukrajine, devastovanej vojnou, ako svojim vlastným občanom," napísal Clarín. Spomenul tiež, že na jednom transparente stálo "Pre Ukrajinu to najlepšie a pre nás dvoch svetrov".

01 - Modified: 2022-09-03 16:46:43 - Feat.: 1 - Title: Na demonštrácii proti vláde sa v Prahe zišlo 70-tisíc ľudí, žiadali demisiu 02 - Modified: 2022-09-03 14:29:41 - Feat.: 1 - Title: Rusko je zlá krajina, ste ovplyvnení propagandou, povedal Rus Slovákom na proteste v Bratislave 03 - Modified: 2022-09-03 14:01:16 - Feat.: 1 - Title: Biden sa odrazil od dna, republikánom sa vzďaľuje volebný triumf. Trump ich ťahá dole
01 - Modified: 2024-04-17 19:31:01 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov by mohla o pomoci Ukrajine hlasovať najskôr v sobotu 02 - Modified: 2024-04-17 14:24:58 - Feat.: - Title: Ukrajina ide riešiť svoj obrovský dlh. Okupované oblasti tvoria až deväť percent jej predvojnového HDP 03 - Modified: 2024-04-17 09:52:28 - Feat.: - Title: Toto by sa nestalo, ak by Ukrajina mala dostatočnú vzdušnú obranu, reaguje Zelenskyj na útok na Černihiv 04 - Modified: 2024-04-17 08:18:39 - Feat.: - Title: Po ruskom vzdušnom útoku na Černihiv hlásia najmenej osem mŕtvych a 18 zranených. Na mieste sú záchranári 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 03:21