German Chancellor Olaf Scholz and Economy and Climate Minister Robert Habeck. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nevšimol si, že mikrofón je zapnutý. Poslanec AfD praje Nemcom dramatickú zimu. Aby to pomohlo strane

07.09.2022, 18:46
Autor:
jhrjhrČTKČTK
  • Politici zrejme nevedeli, že mikrofóny aj kamery sú zapnuté.
  • Weyel sa obhajuje, že jeho slová boli nepochopené.
  • V Spolkovom sneme sa v stredu kvôli energetickej kríze odohrala tvrdá debata.
  • Scholz sa tiež ohradil proti tomu, že jeho vláda nedostatočne podporuje Ukrajinu v obrane proti ruskej invázii.

Nemecký poslanec za nacionalistickú stranu Alternatíva pre Nemecko Harald Weyel si spravil poriadnu hanbu. Nevypnuté mikrofóny na akcii strany v Berlíne zachytili jeho prianie, aby zima v Nemecku bola kvôli rastu cien energií čo najdramatickejšia. AfD by z toho totiž podľa neho mohla politicky ťažiť. Opoziční kresťanskí demokrati medzitým nútia vládu Olafa Scholza k zmene energetickej politiky.

Regionálny politik strany Helmut Waniczek povedal, že vzhľadom na dramatickú situáciu môže byť energetická kríza v zime dramatická. Na to Weyel odpovedal, že by takýto vývoj bol dobrý.

image

Rusko aktivitou na Ukrajine o nič neprišlo, posilňuje svoju suverenitu, vyhlásil Putin

„Dúfajme,“ odpovedal Weyel na prognózu svojho kolegu. Inak to „pôjde ďalej tak ako obvykle,“ obáva sa.

Vedľa sediaci poslanec AfD Rainer Kraft sa podľa zvukového záznamu zrejme chystal s takým komentárom nesúhlasiť, avšak prerušil ho Waniczek, ktorý uviedol, že keď to nebude dramatické, potom to bude v poriadku a AfD to očividne potrebovať nebude.

Nevedeli, že prenos už beží

Politici zrejme nevedeli, že mikrofóny aj kamery sú zapnuté. Prenos zo straníckej akcie nazvanej „Zima bez plynu? Európska energetická bezpečnosť v ohrození“ vysielali naživo na TikToku.

image

Macron vyzval Francúzov na zníženie spotreby energií o 10 percent

„AfD opäť ukazuje svoju nevlasteneckú tvár. V skutočnosti AfD nenávidí Nemecko,“ komentoval záznam poslanec za Kresťanskodemokratickú úniu Johannes Steiniger.

Weyel sa obhajuje, že jeho slová boli nepochopené. „Chcel som tým vyjadriť svoje obavy, že iba zhoršenie prebiehajúcej krízy povedie k tomu, aby politickí lídri konečne prijali nevyhnutné opatrenia na boj s ňou. Samozrejme to neznamená, že si prajem vyostrovanie krízy.“

image

Európa vyťahuje v boji proti energetickej kríze stovky miliárd. Slovensko zaostáva

AfD má s podobnými kontroverznými vyjadreniami svoje skúsenosti. V roku 2020 v rozhovore s youtuberkou Lisou Licentiou vtedajší hovorca strany Christian Lüth na skrytú kameru povedal, že „čím horšie veci sú v Nemecku, tým lepšie pre AfD“. Strana ho potom vyhodila.

AfD je dlhodobo obviňovaná, že zastáva proruské a protizápadné postoje. Napríklad na nedávnej straníckej konferencii sa rozhorel spor medzi krajne pravicovým a viac umierneným krídlom ohľadom postoja k vojne na Ukrajine. V rezolúcii sa strana vyhla slovu vojna a hovorila len o konflikte, požadovala tiež zlepšenie vzťahov s Moskvou.

Skoncujte so šialenstvom, žiada opozícia vládu

V Spolkovom sneme sa v stredu kvôli energetickej kríze odohrala tvrdá debata. Sociálnodemokratický kancelár Olaf Scholz v nebývalo ostrom a emotívnom prejave v Spolkovom sneme odmietol kritiku konzervatívnej opozície, že jeho vláda nerobí dosť na podporu obyvateľov a zaistenie energetickej bezpečnosti krajiny.

image

Cestovný lístok za deväť eur na celý mesiac. Nezvyčajný experiment prinútil ľudí presadnúť z áut do vlakov

Naopak obvinil opozičnú konzervatívnu úniu CDU/CSU, že to bola ona, ktorá za svojej vlády neposilnila energetickú nezávislosť Nemecka, čo on teraz v koalícii so Zelenými a liberálnymi slobodnými demokratmi napráva.

„Nepodceňujte túto krajinu, nepodceňujte jej obyvateľov,“ povedal Scholz. Reagoval tak na vyhlásenie šéfa opozičnej koalície Kresťanskodemokratickej únie a jej bavorskej sestry Kresťansko-sociálnej únie Friedricha Merza.

Kritika za odchod od jadra

Merz v úvodnom prejave k všeobecnej rozprave o rozpočte, vládnej politike a novom balíku úľav s iróniou vyhlásil, že Scholzova vláda urobila majstrovský kúsok, keď sa rozhodla dve z troch posledných nemeckých jadrových elektrární ponechať do jari v zálohe namiesto toho, aby ich všetky nechala v prevádzke. 

Ku koncu roka si Nemecko naplánovalo odchod od jadrovej energetiky. Podľa ministra hospodárstva Roberta Habecka všetky reaktory skutočne od siete odpoja, avšak zároveň si pre možné kritické situácie dve jadrové elektrárne ponechá v prevádzkovej zálohe.

image

Scholz prisľúbil ukrajinskému premiérovi pokračovanie vojenskej podpory

Spoločnosť Preussen Elektra, ktorá prevádzkuje bavorskú jadrovú elektráreň Isar 2, s ktorou Habeck počíta ako so záložnou, uviedla podľa magazínu Der Spiegel, že plán ministra hospodárstva je riskantný a technicky neuskutočniteľný.

Podľa prevádzkovateľa totiž nebude možné pružne znižovať a zvyšovať výkon. Habeck v pondelok však povedal, že bude technicky možné výkon jadrového zariadenia zvýšiť zo zálohy do týždňa.

„Zastavte ten nezmysel,“ vyzval Merz vládu. Povedal, že posledné tri nemecké jadrové elektrárne sú najmodernejšie a najbezpečnejšie na svete, preto je nutné ich ponechať zatiaľ plne v prevádzke, aby bol dostatok elektrickej energie a klesla jej cena.

„Vy ste zo všetkého vystúpili, ale do ničoho ste už nenastúpili. Boli ste neschopní v budovaní obnoviteľných zdrojov. Bránili ste výstavbe každej veternej elektrárne,“ ohradil sa Scholz na adresu konzervatívcov. Uviedol k tomu, že Nemecko si jadrové elektrárne v zálohe necháva ako istotu. Pripomenul, že kvôli úsporám plynu krajina opätovne aktivovala záložné uhoľné elektrárne a rýchlym tempom podporuje budovanie obnoviteľných zdrojov energie.

image

Ukrajina chce ponúknuť Nemecku svoju elektrickú energiu vyrobenú z jadra

„Prijali sme zákony, ktoré urýchlia budovanie morských a pevninských veterných parkov. A ešte ďalšie zákony na ich podporu prijmeme,“ povedal Scholz. "Keby sme sa správali nezodpovedne ako vy k plynovým zásobníkom, tak ich dnes nemáme naplnené z 85 percent," povedal.

„Sme úplne v inej situácii ako vlani. Máme zásoby plynu a môžeme aj napriek problémom nadchádzajúcu zimu prekonať. To ešte pred tromi, štyrmi, piatimi mesiacmi nikto povedať nemohol,“ povedal Scholz. 

Dodal, že príslušných ministrov prípravou na obmedzené dodávky energetických surovín z Ruska poveril už v decembri, keď vládu prevzal po konzervatívnej kancelárke Angele Merkelovej. „Bolo to zariadené skôr, než ste to vôbec vyslovili,“ dodal na adresu konzervatívcov.

Merz vláde okrem iného vytkol, že nedrží sľub v navyšovaní výdavkov na zbrojenie na minimálne dve percentá výkonu ekonomiky a že zbytočne zavádza plošné energetické bonusy, ktoré mala skôr sústrediť na skutočne potrebné. „Potrebujete snáď 300 eur energetického bonusu vy, pán kancelár? Potrebujeme ich snáď my?“ obrátil sa Merz na poslancov.

image

Macron sľubuje, že zabráni Rusku vo víťazstve na Ukrajine

Aj túto kritiku Scholz odmietol a povedal, že najnovší av poradí tretí balík energetických a inflačných úľav s objemom 65 miliárd eur je správny a potrebný. „Povedal som, že nikoho nenecháme samotného. To je tiež motto našej vlády,“ povedal. Dodal, že od októbra sa tiež zvýši minimálna hodinová mzda z 10,45 eura na 12 eur, čo bol Scholzov hlavný predvolebný sľub.

Scholz sa tiež ohradil proti tomu, že jeho vláda nedostatočne podporuje Ukrajinu v obrane proti ruskej invázii. Povedal, že Nemecko bude Ukrajine naďalej poskytovať účinné zbrane, avšak výhradne v zhode so spojencami, pretože nepripustí hrozbu stretu Ruska so štátmi Severoatlantickej aliancie. Dodal, že to je aj postoj amerického prezidenta Joea Bidena.

Nebývalo plamenný prejav, ktorý kancelár prekladal ráznymi gestami, zaujal médiá aj verejnosť. Scholz je totiž známy tým, že sa za všetkých okolností vyjadruje výhradne pokojne a monotónne, za čo býva pravidelne kritizovaný. „Pôsobivé. Náš spolkový kancelár sa po hrnčeku dobrej kávy skutočne rozbehol. Prosím, nebrzdiť!“ napísal jeden z užívateľov Twitteru.

image

Kraje vyzvali Českú vládu na zastropovanie cien energií, trh podľa nich skolaboval

Ďalší zase uviedol, že by chcel takto obsahovo aj emočne bohatého Scholza vídať častejšie. „Je jedno, čo si dnes súdruh Scholz zobral, ale nech to robí každý deň. Tak si predstavujem svojho kancelára,“ dodal ďalší, ktorý na oslovenie kancelára použil výraz súdruh. Ten v Nemecku používa nielen postkomunistická ľavica, ale aj sociálni demokrati.

01 - Modified: 2022-09-20 15:02:35 - Feat.: 1 - Title: Rusko aktivitou na Ukrajine o nič neprišlo, posilňuje svoju suverenitu, vyhlásil Putin vo Vladivostoku 02 - Modified: 2022-09-07 11:25:39 - Feat.: 1 - Title: Rusko zarába na vývoze fosílnych palív viac, než minie na vojnu na Ukrajine 03 - Modified: 2022-09-05 16:58:16 - Feat.: 1 - Title: Nemecko odďaľuje svoj odchod od jadra. Dve atómové elektrárne si chce nechať v rezerve 04 - Modified: 2022-09-05 16:11:44 - Feat.: 1 - Title: Európa vyťahuje v boji proti energetickej kríze stovky miliárd. Slovensko zaostáva 05 - Modified: 2022-09-05 06:28:29 - Feat.: 1 - Title: Euro kleslo pod hranicu 0,99 USD, je najslabšie za 20 rokov
01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory 03 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 04 - Modified: 2024-04-23 21:13:40 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici 05 - Modified: 2024-04-23 08:46:13 - Feat.: - Title: Nemecký súkromný sektor sa vrátil k rastu. Výrazne posilnil sektor služieb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 23:03