Pápež František. FOTO: Reuters
StoryEditor

Pápež František v novej knihe vyzýva na "ukončenie krutého šialenstva vojny"

16.10.2022, 13:42
Autor:
TASRTASR

Pápež František apeloval na lokálne, štátne a celosvetové úrady slovami, že od nich závisia iniciatívy, ktoré sa budú usilovať o zastavenie vojny.

Pápež František vyzýva vo svojej novej knihe s názvom "Prosím ťa v mene Boha - Desať modlitieb za budúcnosť nádeje" na "ukončenie krutého šialenstva vojny". Vojna je podľa jeho slov "skutočným zlyhaním politiky".

Publikácia, z ktorej úryvok zverejnili v nedeľu noviny La Stampa, vyšla v talianskom vydavateľstve Piemme.

"Vojna na Ukrajine postavila svedomie miliónov ľudí v centre Západu pred holú realitu humanitárnej tragédie, ktorá existovala už nejaký čas a hrôzy vojny nám ukázala pred očami," píše pápež vo svojej knihe.

"Neexistuje žiaden dôvod, pre ktorý by bolo možné nejakú vojnu považovať za spravodlivú," zdôraznil. "Barbarstvo vojny (tu) nemá nijaké miesto," dodal s tým, že vojna nikdy nevyrieši problémy, ktoré chce prekonať. Položil si napríklad otázku, či sa azda Jemenu, Líbyi alebo Sýrii darí teraz lepšie než pred vypuknutím vojenských konfliktov.

Pápež František apeloval na lokálne, štátne a celosvetové úrady slovami, že od nich závisia iniciatívy, ktoré sa budú usilovať o zastavenie vojny. Vyzval ich preto, aby zastavili výrobu zbraní a medzinárodný obchod so zbraňami. Požaduje tiež demontáciu všetkých jadrových zbraní. V tejto súvislosti varoval, že "existencia jadrových zbraní ohrozuje prežitie ľudí na Zemi".

Najvyšší pontifex naznačil, že riešením a východiskom z vojen by mohol byť "dialóg, rokovanie, počúvanie, diplomatická zručnosť, kreativita, ako aj predvídavá politika, ktorá dokáže vytvoriť systém koexistencie, ktorý nespočíva v moci zbraní alebo odstrašovania".

 

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-14 13:01:12 - Feat.: - Title: Pápež František varoval pred špirálou násilia na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-12 13:41:45 - Feat.: - Title: Pápež v septembri absolvuje svoju najdlhšiu cestu a navštívi ázijské krajiny 05 - Modified: 2024-04-09 05:22:34 - Feat.: - Title: Pápež František sa stretol s príbuznými rukojemníkov zadržiavaných Hamasom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:38