Hasiči zasahujú po útoku dronu na budovy v Kyjeve. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Kyjev sa prebudil do zvuku sirén. Mestom otriaslo niekoľko explózií, útočiť mali kamikadze drony

17.10.2022, 06:35
17.10.2022, 12:21
Autor:
ČTKČTK

Reportér Reuters dnes videl časti jedného z útočiacich dronov, na ktorých podľa neho bolo napísané "Za Belgorod". Ruská Belgorodská oblasť je v posledných dňoch pravidelne terčom ostreľovania, z ktorého Moskva obviňuje ukrajinskú armádu.

Centrom ukrajinského hlavného mesta Kyjev dnes ráno otriaslo niekoľko explózií. Informovali o tom ukrajinské médiá aj svetové tlačové agentúry. Podľa najnovších informácií si vyžiadali minimálne tri obete.

Útoky mali na svedomí ruské bezpilotné lietadlá, uviedol následne Kličko aj šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. K 7:45 SELČ prišli správy o ďalších dvoch výbuchoch. 

Ukrajinská metropola bola spolu s ďalšími ukrajinskými mestami presne pred týždňom cieľom masívnych ruských útokov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po dnešných výbuchoch v Kyjeve povedal, že ruské útoky dronmi a raketami Ukrajincov "nezlomia".

Útok v čase rannej špičky

Novinári agentúry AFP zaznamenali prvé tri explózie o 6:35, 6:45 a 6:58 miestneho času (5:35, 5:45 a 5:58 SELČ).

Krátko pred prvým výbuchom sa Kyjevom rozozneli poplašné sirény. Kličko na sociálnych sieťach informoval o explóziách v kyjevskej Ševčenkivskej štvrti v centre mesta.

Tam podľa neho drony, ktoré pri zásahu cieľa vybuchnú, spôsobili požiar v nerezidenčnej budove a poškodili obytné domy. Na miesto prišli hasiči a záchranári. Neskôr Kličko na telegrame informoval o ďalších dvoch explóziách v Ševčenkivskej štvrti.

Zástupca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko oznámil, že útok na obytnú budovu si vyžiadali tri obete na životoch.

"Metropolu napadli kamikadze drony," napísal na telegrame Andrij Jermak. Svedkovia zverejnili videá dronov, ktoré boli vidieť na jasnej rannej oblohe nad Kyjevom, pričom na nich bolo počuť niečo ako výstrely, ktoré sa ich snažili zlikvidovať, opísala agentúra AP. Neskôr informovala, že jej fotograf zachytil jedno z bezpilotných lietadiel, ktoré na metropolu útočili v niekoľkých vlnách.

Reuters poznamenal, že dnešné útoky prišli v čase rannej dopravnej špičky. Ševčenkivskou štvrťou otriasli krátko po ôsmej hodine rannej (07:00 SELČ), keď mnoho ľudí mieri do práce či do škôl. Vlna explózií sa mestom ozvala rovnako zhruba o hodinu skôr.

Výbuchy postihli rovnakú štvrť, kde pred týždňom raketa zasiahla detské ihrisko v parku a križovatku blízko hlavných budov kyjevskej univerzity, poznamenala agentúra AP.

"Celú noc a počas celého rána nepriateľ terorizuje civilné obyvateľstvo," povedal Volodymyr Zelenskyj. Dodal, že ruské sily útočia samovražednými dronmi a raketovými strelami na celom území. "Nepriateľ môže útočiť na naše mestá; nás však nedokáže zlomiť," povedal prezident.

Presne pred týždňom Rusko podniklo tiež v čase rannej dopravnej špičky masívne vzdušné údery na ukrajinské mestá a energetickú infraštruktúru pomocou rakiet, striel dlhého doletu alebo dronov.

Išlo o jeden z najrozsiahlejších vzdušných útokov proti Ukrajine od prvých dní ruskej invázie. Pri úderoch zahynulo najmenej 19 ľudí a vyše sto ich bolo zranených. V menšom rozsahu útoky pokračovali aj ďalší deň.

Pomsta za ostreľovanie Belgorodu?

Reportér Reuters dnes videl časti jedného z útočiacich dronov, na ktorých podľa neho bolo napísané "Za Belgorod". Ruská Belgorodská oblasť, ktorá susedí s Ukrajinou, je v posledných dňoch pravidelne terčom ostreľovania, z ktorého Moskva obviňuje ukrajinskú armádu.

image

Ruský Belgorod sa stal terčom ostreľovania, hlásené sú výbuchy

Kyjev sa k týmto útokom oficiálne nevyjadruje. Na vojenskom cvičisku v belgorodskom regióne v sobotu dvaja muži pôvodom z niektorej z postsovietskych republík zastrelili 11 dobrovoľníkov hlásiacich sa do bojov na Ukrajine.

Kyjevská správa dnes uviedla, že registruje štyri "prílety", ako zvyčajne Ukrajinci označujú vzdušné údery. "Nepriateľ pokračuje v útoku," uviedol mestský úrad podľa agentúry Unian. Doplnil, že úder zasiahol obytný dom v Ševčenkivskej štvrti, pričom informácie o prípadných obetiach sa spresňujú.

image

Ukrajinský vojak počas dronového útoku na Kyjev. FOTO: REUTERS

"V dôsledku útoku kamikadze dronov došlo k explózii v obytnom dome v Ševčenkivskej štvrti," uviedol Kličko na telegrame. Záchranári podľa neho vyslobodili 18 ľudí a podľa predbežných informácií dve osoby zostávajú pod troskami. 

"Ráno letelo smerom na Kyjev 28 dronov. Vďaka naším ozbrojeným silám a vzdušnej obrane bola väčšina letiacich teroristov zostrelená," uviedol Kličko na Telegrame s tým, že v Kyjeve prišlo celkovo k piatim výbuchom.

Jeden z úderov zasiahol oblasť blízko kyjevskej vlakovej stanice, oznámil neskôr poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko. Cieľom bol podľa neho jeden z objektov kritickej infraštruktúry. Dron udrel blízko tohto objektu, cituje Heraščenka agentúra Unian. Podľa ministerského poradcu jedno z bezpilotných lietadiel tiež zasiahlo výškovú budovu.

image

Na snímke dym stúpa po útoku dronu na budovy v Kyjeve 17. októbra 2022. Najmenej tri výbuchy bolo počuť v pondelok ráno v ukrajinskej metropole Kyjev. FOTO: TASR/AP 

Ukrajina v posledných týždňoch informovala o rade ruských útokov pomocou bezpilotných dronov Šáhid-136 iránskej výroby, Teherán pritom popiera, že by drony Moskve dodal, a Kremeľ sa k týmto informáciám nevyjadril, poznamenal Reuters.

Z Dnepropetrovskej a Sumskej oblasti, ktoré sa nachádzajú na východe respektíve severe Ukrajiny, boli dnes ráno ohlásené ruské raketové útoky. Podľa miestnych úradov zasiahli objekty energetickej a kritickej infraštruktúry.

Moskva sa zatiaľ k informáciám o najnovších útokoch nevyjadrila. Minulý týždeň ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že pondelkové masívne vzdušné údery na ukrajinské mestá boli odvetou za ukrajinské útoky, medzi ktoré zaradil aj nedávny výbuch na Kerčskom moste, ktorý spája v roku 2014 Moskvou nelegálne anektovaný ukrajinský polostrov Krym s Ruskom. Kyjev sa k zodpovednosti za útok na most oficiálne nehlási.

image

Stojíme za útokmi na Krym a Belgorod, priznal ukrajinský minister falošnému diplomatovi

01 - Modified: 2023-03-26 06:22:57 - Feat.: 1 - Title: Presný opak toho, čo Putin chcel: Ukrajina sa zbavuje ruštiny (príbehy štyroch žien, ktoré s ňou skončili) 02 - Modified: 2022-10-13 16:25:32 - Feat.: 1 - Title: Kŕdle iránskych dronov zaskočili Západ. Kedysi zosmiešňovaná kosačka drví ukrajinské bojisko 03 - Modified: 2022-10-13 18:22:31 - Feat.: 1 - Title: NATO dodá Kyjevu systémy protivzdušnej obrany, potvrdil Stoltenberg. Zvládnu znefunkčniť aj iránske drony​
01 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 02 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 03 - Modified: 2024-04-26 09:35:30 - Feat.: - Title: Výročie havárie v Černobyle: Zelenskyj upozorňuje na hrozbu v záporožskej jadrovej elektrárni 04 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 05 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:04