Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ak prežijeme túto zimu, vojnu vyhráme, povedal Zelenskyj

16.11.2022, 21:07
Autor:
ČTKČTK

Zelenskyj pripustil, že od lídrov iných krajín dostal signály ohľadom rokovaní s Ruskom, ale usudzuje, že tieto rozhovory by mali byť vedené verejne, a nie v kuloároch.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes pred novinármi vyhlásil, že Ukrajina vojnu vyhrá, ak prežije nastávajúcu zimu. Rusku podľa Zelenského už totiž dochádzajú zbrane.

"Či prežijeme túto zimu, a my ju prežijeme, určite v tejto vojne vyhráme," povedal Zelenskyj podľa denníka Ukrajinska pravda. "Verte, že toto (ruské útoky na ukrajinskú energetiku) sú najsilnejšia zbraň, ktorá Rusku zostala z tých, ktoré už nasadilo, alebo sa chystá tak urobiť," dodal šéf štátu v rozhovore so skupinou novinárov, ktorý vysielali ukrajinské televízne stanice.

image

Zelenského výroky o ruskej rakete v Poľsku sú nezodpovedné, tvrdí Maďarsko

Zelenskyj pripustil, že od lídrov iných krajín dostal signály ohľadom rokovaní s Ruskom, ale usudzuje, že tieto rozhovory by mali byť vedené verejne, a nie v kuloároch, pretože Rusko vedie proti Ukrajine agresívnu vojnu v plnom rozsahu. A nedávne víťazstvá Ukrajiny viedli mnohé krajiny k pochopeniu, že sila ruskej armády je len mýtus.

Zelenskyj usúdil, že vojna už mohla byť prehratá a Ukrajina zbavená štátnosti, keby ako šéf štátu varoval pred vojnou a nabádal občanov na evakuáciu.

image

Raketa, ktorá zasiahla Poľsko, nepochybne nebola ukrajinská, tvrdí Zelenskyj

"Keď prvýkrát raketami ostreľovali Kyjev, zaznel návrh evakuovať hlavné mesto, všetko obyvateľstvo, uzavrieť celú infraštruktúru, všetky obchody, vypnúť elektrinu atď. Takýto návrh zaznel v súlade s predpoveďami, čo sa môže stať, že nepôjde elektrický prúd, že nebudú fungovať čističky, a tak nebude pitná voda a vôbec veľa toho nebude, "zaspomínal. "Stalo sa to v prvý deň raketových útokov. Spýtal som sa vtedy: a čo keď budú raketami ostreľovať celý štát, kam sa budeme evakuovať? Do Poľska, na Slovensko, do Rumunska? A môže niekto zaručiť, že po úplnej evakuácii Rusko neuchváti celé naše územie? "dodal.

Zelenskyj pripustil, že nevedel, čo sa stane nasledujúci deň, ale keby boli všetci ľudia evakuovaní, vyvstala by otázka, kto bude brániť štát.

image

Dopad rakety v Poľsku: Odpálila ju ukrajinská protivzdušná obrana, potvrdil Duda aj šéf NATO

"Myslíte si, že štát majú brániť len ľudia so zbraňami? Myslíte si, že nemajú ženy a deti? Majú rodičov a blízkych, sú to tiež ľudí, "uviedol a argumentoval, že vojakov nemotivuje ani tak plat, ale vo väčšine prípadov ich vlasť - a to je krajina a rodina.

"Keby ľudia nezostali na Ukrajine, stratili by sme náš štát. To je môj subjektívny názor, "poznamenal Zelenskyj a dodal, že nevie, čo by sa stalo, keby ako prezident vyhlásil: "Utekajte, utekajte a ja utekám s vami".

01 - Modified: 2022-11-16 09:45:46 - Feat.: 1 - Title: Potrubia z východu vysychajú. Plyn ide na Slovensko už len na 30 percent a svoje dni má zrátané aj ropa 02 - Modified: 2022-11-15 11:25:35 - Feat.: 1 - Title: Riaditeľ ČSOB Daniel Kollár: Nepredpokladám, že úroky porastú o viac než percento 03 - Modified: 2022-11-16 14:17:38 - Feat.: 1 - Title: Významní ekonómovia kreslia čierny scenár: Eurozónu čaká výrazná recesia, zotaví sa pomaly
01 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:50