Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ťažba z morského dna môže nezvratne poškodiť oceány a ohrozené druhy, tvrdia vedci. Ruší zvieratá

18.02.2023, 07:25
Autor:
ČTKČTK

Hlasné a neustále zvuky strojov používaných na hlbinnú ťažbu môžu rušiť jedinečné frekvencie, ktoré veľryby, delfíny a sviňuchy používajú na komunikáciu a navigáciu v oceáne.

Po celom svete rastie dopyt po nerastných surovinách. Je to dané tým, že sa jednotlivé krajiny postupne zbavujú fosílnych palív a snažia sa zvýšiť svoju energetickú bezpečnosť. Kontroverzná ťažba z morského dna, vďaka ktorej sú tieto látky získavané, ale môže nenávratne poškodiť oceánske ekosystémy aj ohrozené druhy, vrátane vráskavcov obrovských. Vyplýva to zo štúdie, o ktorej písala stanica Sky News.

Hlasné a neustále zvuky strojov používaných na hlbinnú ťažbu môžu rušiť jedinečné frekvencie, ktoré veľryby, delfíny a sviňuchy používajú na komunikáciu a navigáciu v oceáne. Hrozí, že hluk oddelí mláďatá od matiek, naruší kŕmenie a donúti týchto morských cicavcov, aby sa rýchlejšie vynárali na hladinu, uviedli vedci z Exeterskej univerzity. To môže spôsobiť, že zvieratá budú zmätené a znepokojujúce, čo spôsobí zmeny ich správania. Podobne ich ohrozujú tiež klimatické zmeny či rybolov.

image

Nabíjacie stanice áut by mali byť v Európe každých 60 kilometrov. Stačiť to nebude

Po kritických nerastných surovinách je čoraz väčší dopyt, pretože sa krajiny postupne zbavujú fosílnych palív a snažia sa posilniť svoje energetické zabezpečenie. Lítium, kobalt a grafit sa používajú v napríklad batériách pre elektromobily, kremík a cín pre elektroniku a prvky vzácnych zemín pre veterné turbíny.

Akékoľvek narušenie morských ekosystémov ale pravdepodobne bude "dlhodobé a nezvratné", uviedli v štúdii vedci.

Ekologička Kirsten Thompsonová z Exeterskej univerzity hluk prirovnala k neustálym cestným prácam v zaľudnenej štvrti, ktoré nemožno nijako prehlušiť. "Predstavte si, že by vo vašom okolí vypukli stavebné práce, ktoré prebiehajú nepretržite - váš život by sa dramaticky zmenil," povedala vedkyňa. "Vaše duševné zdravie by bolo ohrozené, možno by ste zmenili svoje správanie, aby ste pred tým unikli. U veľrýb alebo delfínov to nie je iné," dodala.

image

Britský princ William sa prešiel po bostonskom nábreží s prezidentom Bidenom

Veľryby podľa Thompsonovej ukazujú zdravie oceánu. Tiež majú kľúčové postavenie v potravnom reťazci - keď sa kŕmia, rozptyľujú živiny vo vodnom stĺpci a pri migrácii aj naprieč oceánmi. Zohrávajú tiež úlohu v pohlcovaní uhlíka, keby sa podarilo obnoviť ich populáciu, mohlo by to spolu so znižovaním emisií mať zásadný význam pre klímu, uviedla ekologička.

Hlbokomorská ťažba je relatívne nová metóda získavania surovín z dna oceánov. Toto odvetvie zatiaľ nezískalo povolenie na začatie komerčnej činnosti, ale mohlo by sa ním začať tento rok v lete po marcovom a júlovom zasadnutí Medzinárodného úradu pre morské dno (ISA), inštitúcie OSN, ktorá túto činnosť v medzinárodných vodách reguluje a striktne kontroluje všetky ťažobné aktivity.

Mnohí výskumníci dúfajú, že materiály uložené na morskom dne by mohli pomôcť vytvoriť nové, ekologickejšie technológie, ako sú elektromobily s dlhým dojazdom, ľahšie dobíjacie batérie a veterné turbíny, ktoré odolajú extrémnemu počasiu. Iní však varujú, že hlbokomorská ťažba by mohla ovplyvniť oceány nečakaným spôsobom.

01 - Modified: 2023-02-17 06:20:34 - Feat.: 1 - Title: Vedecká expedícia našla v Austrálii tri nové druhy pavúkov. Jeden vyzerá ako osemoké šteňa, tvrdí arachnológ 02 - Modified: 2023-02-15 22:18:21 - Feat.: 1 - Title: V Istanbule sa môže pri silnom zemetrasení zrútiť 90-tisíc budov. Experti pripomínajú riziko už roky 03 - Modified: 2023-02-10 07:10:00 - Feat.: 0 - Title: Muž, ktorý zviditeľnil neviditeľné: Röntgen nechcel na svojom objave zbohatnúť, nedal si ho ani patentovať
01 - Modified: 2024-04-12 14:58:26 - Feat.: - Title: Najlepším priateľom človeka kedysi bola líška, tvrdí štúdia 02 - Modified: 2024-04-06 06:00:00 - Feat.: - Title: Niektoré psy vedia pomáhať omnoho viac, ako sme si doteraz mysleli. Z ľudského dychu dokážu rozoznať aj stres 03 - Modified: 2024-03-20 09:00:00 - Feat.: - Title: Farmársky Frankenstein. Dedko desať rokov ilegálne krížil obrie chránené ovce, aby ich neskôr predával lovcom ako trofeje 04 - Modified: 2024-03-13 19:25:20 - Feat.: - Title: Dôvodov stratiť hlavu, nohu či chvostík môže byť celý rad. Teda pokiaľ si viete vypestovať nové​ 05 - Modified: 2024-03-13 18:24:06 - Feat.: - Title: Chystá sa vyhlásenie mimoriadnej situácie. Obec na Horehroní žiada výrub napadnutého lesa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 19:31