Mariupol. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Ruskom okupovanom Mariupole sa ozvalo niekoľko explózií. Protivzdušná obrana v noci strieľala na drony

23.02.2023, 14:19
Autor:
ČTKČTK

Poradca mariupoľského starostu Petro Andrjuščenko na telegrame uviedol, že dva výbuchy bolo počuť pri hutníckom závode Iljič a ďalšie blízko letiska.

V ukrajinskom meste Mariupol, ktoré okupujú ruské invázne sily, sa opäť ozvali výbuchy. Informoval o tom dnes portál Ukrajinska pravda s odvolaním sa na ukrajinskú mariupoľskú mestskú radu, podľa ktorej sú dnes hlásené explózie v oblasti miestnych oceliarní Iljič. Správy o výbuchoch v Mariupole sa objavovali aj v predchádzajúcich dňoch, denník The New York Times v ich súvislosti píše, že Ukrajina našla spôsob, ako udrieť hlboko za nepriateľskými líniami.

"Mariupol. Znovu sú počuť výbuchy," napísala ukrajinská mariupolská mestská rada dnes dopoludnia na telegrame. "V oblasti závodu Iljič sú hlásené tri explózie. Existuje vysoká pravdepodobnosť zásahu nepriateľa, keďže nebo je čisté - nie sú stopy po práci protivzdušnej obrany okupantov," dodala mestská správa, podľa ktorej vyslala ruská armáda po explóziách do vzduchu lietadla.

Cielia na okupantov

Poradca mariupoľského starostu Petro Andrjuščenko na telegrame uviedol, že dva výbuchy bolo počuť pri hutníckom závode Iljič a ďalšie blízko letiska. Ukrajinské ozbrojené sily s chirurgickou presnosťou zasahujú základne okupantov, napísal Andrjuščenko.

image

Vo Viedni začalo parlamentné zhromaždenie OBSE s kritizovanou ruskou účasťou, Ukrajina a Litva ho bojkotujú

Podľa webu Ukrajinska pravda sa explózie ozvali blízko železiarní a oceliarní Iljič tiež v stredu večer, v rovnaký deň ráno potom pri prístave, kde vraj ruská armáda skladuje muníciu. Výbuchy v Mariupole, ktorý sa nachádza vo východoukrajinskej Doneckej oblasti, boli hlásené aj skôr.

Ruská agentúra TASS dnes dopoludnia s odvolaním sa na Moskvou dosadenú políciu v Mariupole napísala, že dnes "pracoval systém protivzdušnej obrany pravdepodobne blízko námorného prístavu" v Mariupole. Žiadne ďalšie údaje neuviedla.

image

Moldavsko poprelo tvrdenia Ruska, že sa Ukrajina chystá vpadnúť do Podnesterska

V stredu ruská štátna agentúra napísala, že časť Doneckej oblasti, ktorú ovládajú ruské sily, sa v noci na stredu stala terčom "bezprecedentného" ostreľovania zo strany ukrajinských ozbrojených síl.

Rusi strieľali na drony

"Celú noc pracovali systémy protivzdušnej obrany nielen v meste (Donecku), ale aj v mnohých našich ďalších mestách, vrátane Debalceva, Mariupolu," povedal podľa nej Igor Kimakovskij, poradca šéfa proruských separatistov. Podľa Ruskom dosadeného starostu Mariupolu Olega Morguna ruská protivzdušná obrana v noci na stredu strieľala na drony, pričom neboli hlásené žiadne obete ani škody.

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné v podmienkach vojny ihneď nezávisle overiť. Ruská invázna armáda dobyla strategické prístavné mesto Mariupol po ťažkých bojoch vlani v máji.

image

Švédsko je otvorené dodaniu svojich tankov Leopard na Ukrajinu, rokuje s Nemeckom

Ukrajina našla spôsob, ako udrieť hlboko za nepriateľskými líniami sérií záhadných výbuchov, napísal v stredu americký denník The New York Times, podľa ktorého sa v prístavnom meste Mariupol ozvala v noci na stredu séria explózií. Podľa správ a videozáznamov boli zasiahnuté okrem Ruskom okupovanej Doneckej oblasti tiež Rusmi ovládané časti oblasti Luhanskej a Chersonskej, napísal list.

Aké ciele boli zasiahnuté, bolo podľa neho možno menej zaujímavé ako to, ako sa ich ukrajinským silám podarilo zasiahnuť. Nie je to prvýkrát, čo sú hlásené explózie hlboko za nepriateľskými líniami, ale v stredu sa množili otázky, čo sa stalo, píše denník. Ukrajinskí obrancovia podľa neho v minulosti proti inváznym silám za frontovou líniou používali okrem iného bezpilotné lietadlá alebo rozsiahlu sieť partizánov lojálnych Kyjevu.

01 - Modified: 2023-02-23 06:31:32 - Feat.: 1 - Title: Ruská vojenská agresia na Ukrajine trvá už rok. Putin ostro kritizoval rozširovanie NATO 02 - Modified: 2023-02-22 05:54:23 - Feat.: 1 - Title: Pred ruský súd sa dostal prvý prípad ukrajinského vojaka. Mal páchať zločiny v Mariupole 03 - Modified: 2023-02-20 17:03:45 - Feat.: 1 - Title: Bidenova návšteva je odkazom pre Putina. Nemá ako odpovedať, píšu svetové médiá 04 - Modified: 2023-02-18 08:52:30 - Feat.: 1 - Title: Snažíme sa dať štatistikám ľudskú tvár, hovorí šéfka webu, ktorý pripomína padlých Ukrajincov
01 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 02 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 03 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 05 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:20