Ilustračná fotografia. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Eurokomisia privítala iniciatívu občanov o záchrane včiel. Klimatická zmena je výzvou pre poľnohospodárstvo

05.04.2023, 23:59
Autor:
TASRTASR

Podľa správy eurokomisie v Únii klesajú populácie každého tretieho druhu včiel, motýľov a pestríc, pričom až 80 percent druhov plodín a voľne rastúcich kvitnúcich rastlín závisí od opeľovania hmyzom.

Európska komisia v stredu privítala európsku iniciatívu občanov s názvom Zachráňme včely a poľnohospodárov! Za poľnohospodárstvo šetrné voči včelám pre zdravé životné prostredie, informuje spravodajca TASR.

Komisia uznala význam tejto iniciatívy najmä preto, že krízy vyvolané zmenou klímy, znečistením a stratou biodiverzity predstavujú čoraz väčšie výzvy pre európske poľnohospodárstvo a potravinovú bezpečnosť.

Populácia včiel klesá

Podľa správy eurokomisie v EÚ klesajú populácie každého tretieho druhu včiel, motýľov a pestríc, pričom až 80 percent druhov plodín a voľne rastúcich kvitnúcich rastlín závisí od opeľovania hmyzom. Už teraz hrozí, že polovica poľnohospodárskej pôdy v EÚ nebude mať dostatok opeľovačov, čo ohrozuje potravinovú bezpečnosť a život na planéte.

Komisia v tejto súvislosti vyzvala Európsky parlament a Radu EÚ (členské krajiny), aby dosiahli rýchle a ambiciózne dohody o legislatívnych návrhoch, ktoré pomôžu chrániť a obnoviť populácie európskych opeľovačov a premietnuť ambície občanov do  právneho rámca.

image

Entomológ Peter Takáč: Múčny červ chutí ako mandle, využitie hmyzu je celkovo veľmi široké.

Exekutíva EÚ prijala v rámci Európskej zelenej dohody viaceré opatrenia na zabezpečenie udržateľnosti potravinových systémov. ide o stratégiu Z farmy na stôl, stratégiu biodiverzity, nariadenie o obnove prírody, nariadenie o udržateľnom používaní pesticídov, revidovanú iniciatívu EÚ zameranú na opeľovače, nový prístup k opeľovačom, ako aj novú spoločnú poľnohospodársku politiku EÚ na roky 2023 – 2027.

Zlepšenie ochrany

Všetky tieto návrhy a iniciatívy EK spolu predstavujú komplexnú odpoveď na požiadavky vznesené v európskej iniciatíve občanov týkajúcu sa záchrany včiel. Komisia zdôraznila, že uvedené návrhy majú spolu potenciál prevratne zlepšiť ochranu opeľovačov na úrovni celej EÚ.

Komisia spresnila, že namiesto navrhovania nových legislatívnych aktov je prioritou zabezpečiť, aby sa včas prijali a vykonali návrhy, o ktorých už v súčasnosti rokujú spoluzákonodarcovia - europarlament a Rada EÚ.

image

Oslavujeme príchod jari. Držíme pôst, cestujeme a trápia nás alergie (Brífing HN)

Každý z týchto návrhov má vzhľadom na túto európsku iniciatívu občanov veľký význam. Komisia upozornila, že viac ako milión podpisov občanov z krajín naprieč Úniou na podporu iniciatívy na ochranu včiel je jasným signálom a podnetom k tomu, aby sa zachovala vysoká úroveň ambícií, ktoré obsahujú už predložené legislatívne návrhy.

Európska iniciatíva občanov "Zachráňme včely a poľnohospodárov!" odzrkadľuje obavy verejnosti týkajúce sa environmentálnej a sociálno-ekonomickej udržateľnosti európskeho poľnohospodárstva. Európania prostredníctvom nej EK vyzvali, aby do roku 2035 postupne ukončila používanie syntetických pesticídov, obnovila biodiverzitu v poľnohospodárstve a podporovala farmárov pri prechode na udržateľné poľnohospodárstvo.

01 - Modified: 2023-03-24 17:13:09 - Feat.: 1 - Title: Slováci vnímajú Európsku úniu negatívnejšie. Viac ako tretina pripúšťa vystúpenie z EÚ 02 - Modified: 2023-03-16 16:04:58 - Feat.: 1 - Title: Eurokomisia predložila Zákon o priemysle s nulovou bilanciou emisií. Únia má prejsť na čistú energiu 03 - Modified: 2023-03-16 13:02:17 - Feat.: 1 - Title: Eurokomisia vysvetlila detaily opatrení pre zaistenie kritických surovín v Únii. Dodávky môžu byť ohrozené
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické zmeny v priamom prenose. Ako nás zaskočí predčasná jar 02 - Modified: 2024-04-25 18:56:22 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka eurokomisie varuje koalíciu. Zákon o mimovládkach môže porušiť európske právo 03 - Modified: 2024-04-25 09:03:29 - Feat.: - Title: Takmer polovica veľkých čínskych miest sa potápa, tvrdí štúdia 04 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vstrekovanie síry do atmosféry? Má to nebezpečné riziká, varujú vedci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 13:01