Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Google integruje umelú inteligenciu do vyhľadávania, ovplyvní aj ostatné produkty giganta, vrátane Gmailu

10.05.2023, 22:44
Autor:
ČTKČTK

Popri vyhľadávaní zapojí Google generatívnu umelú inteligenciu napríklad do služby Gmail, kde dokáže vytvárať návrhy správ, a ďalej do služby Google Photos, kde dokáže vykonávať zásadné zmeny snímok.

Spoločnosť Google zo skupiny Alphabet integruje generatívnu umelú inteligenciu do vyhľadávania a ďalších kľúčových produktov. Na vývojárskej konferencii Google I/O 2023 to dnes povedal šéf firmy Sundar Pichai. Firma dúfa, že sa jej podarí vyvolať u zákazníkov rovnaké nadšenie, aké v posledných mesiacoch vzbudilo včlenenie umelej inteligencie do konkurenčného vyhľadávača Bing od spoločnosti Microsoft, pripomína agentúra Reuters. Google svojho chatovacieho robota Bard sprístupní v 180 krajinách. Skupina ďalej predstavila nové produkty ako ohybný telefón Pixel Fold, údajne najtenšie na trhu.

"Pretvárame všetky naše kľúčové produkty, vrátane vyhľadávania," povedal Pichai. Popri vyhľadávaní zapojí Google generatívnu umelú inteligenciu napríklad do služby Gmail, kde dokáže vytvárať návrhy správ, a ďalej do služby Google Photos, kde dokáže vykonávať zásadné zmeny snímok.

Nový chatbot

Firma vyvíja rozšírenie chatbota Bard, aby s ním mohli užívatelia komunikovať z aplikácie Maps či textového editora Docs. Zákazníci cloudovej divízie si budú môcť vytvoriť s využitím svojich dát vlastné nástroje založené na generatívnej umelej inteligencii.

Za aktuálnou verziou Barda sa skrýva pokročilejšia verzia jazykového modelu PaLM 2. "To umožnilo v posledných niekoľkých mesiacoch v Bardove veľa vylepšení, čo sa týka matematiky, logiky, argumentácie, programovania a opravovania kódu," povedal na tlačovej konferencii produktový manažér Jack Krawczyk. Pichai uviedol, že by mohol byť použitý aj v šikovných telefónoch.

image

Aj slovenské letiská bude možné riadiť na diaľku cez kamery

Americkí užívatelia získajú prístup ku generatívnemu vyhľadávaniu v najbližších týždňoch prostredníctvom čakacej listiny. Ide o skúšobnú fázu, počas ktorej bude Google sledovať kvalitu, rýchlosť a hodnotu výsledkov vyhľadávania, uviedla Cathy Edwardsová, pod ktorú spadajú okrem iného Google Apps a Google News.

Spoločnosť OpenAI, ktorú podporuje Microsoft, vlani v novembri predstavila chatbota ChatGPT, ktorý dokáže na základe jednoduchých otázok generovať okrem iného články, eseje, vtipy, ale aj poéziu, scenáre, právne dokumenty či programovací kód. Spustenie chatbota vyvolalo závod medzi technologickými gigantmi vo vývoji podobných nástrojov. Microsoft tento nástroj neskôr včlenil do svojho vyhľadávača Bing.

Nové jazyky

Google reagoval vlastným chatbotom Bard, ktorého verejnosti predstavil koncom marca. Dnes firma oznámila, že chatovací robot bude k dispozícii v angličtine v 180 krajinách sveta.

Chatbot bude čoskoro schopný konverzovať v 40 jazykoch. Očakáva sa, že sa stane multimediálnym, čo znamená, že bude schopný do otázok a odpovedí užívateľov integrovať obrázky.

image

Automatizácia daňového výkazníctva zvyšuje efektivitu a spoľahlivosť

Edwardsová v rozhovore uviedla, že cieľom spoločnosti Google je využiť generatívnu umelú inteligenciu na to, aby sa znížil počet krokov, ktoré musia spotrebitelia urobiť pri rozhodovaní, a aby ľudia mohli pokladať širší súbor otázok.

Google bol dlhé roky hlavným vyhľadávačom na internete. Po tom, ako jeho konkurenti začali nasadzovať umelú inteligenciu ako alternatívu k prezentácii obsahu z internetu, sa ocitol v ohrození. V stávke je podiel Googlu na koláči internetovej reklamy, ktorého hodnotu výskumná spoločnosť MAGNA tento rok odhaduje na 286 miliárd dolárov, napísala Reuters.

Akcie spoločnosti Alphabet si dnes pripísali vyše štyri percentá. V tomto roku zatiaľ vzrástli zhruba o pätinu v porovnaní so 17-percentným nárastom technologicky zameraného akciového indexu Nasdaq Composite.

01 - Modified: 2023-05-18 11:15:44 - Feat.: 0 - Title: Aj slovenské letiská bude možné riadiť na diaľku cez kamery 02 - Modified: 2023-05-10 07:20:52 - Feat.: 0 - Title: Začína sa nová éra vyhľadávania na internete. Stratí SEO svoj význam? 03 - Modified: 2023-05-06 05:45:12 - Feat.: 1 - Title: Šesť známych podvodných schém, ktoré stále výborne fungujú. Ako nenaletieť?
01 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 02 - Modified: 2024-04-18 18:19:23 - Feat.: - Title: Google prepustil 28 zamestnancov, ktorí protestovali proti zmluve s Izraelom 03 - Modified: 2024-04-17 11:00:00 - Feat.: - Title: Kto získa virtuálnu korunku Miss AI? V prvej súťaži krásy svojho druhu sa stretnú počítačom vytvorené ženy 04 - Modified: 2024-04-16 10:00:00 - Feat.: - Title: Ľuďom sa nechce pracovať už ani z domu. Vytvárajú si digitálne klony, ktoré robia takmer všetku robotu za nich 05 - Modified: 2024-04-15 12:08:02 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia od Googlu: rozpozná miesto z fotky, či spraví text čítanejším
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:20