Ľudia stoja pri budove zničenej v Belgorodskej oblasti na juhozápade Ruska. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Cezhraničné vpády z Ukrajiny oslabujú ruskú obranu. Moskva bude možno musieť stiahnuť časť vojska (galéria)

24.05.2023, 10:30
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinci sa snažia roztiahnuť Rusov do rôznych smerov, aby otvorili medzery v ruskej obrane. Rusi sú nútení vyslať posily do pohraničia, povedal analytik Neil Melvin z britského ústavu Royal United Services Institute.

Dvojdňový vpád z Ukrajiny do západného pohraničia Ruska by podľa vojenských analytikov mohol donútiť Kremeľ odoslať časť vojakov z prednej línie pred pripravovanou veľkou protiofenzívou Kyjeva a zasadiť Moskve psychologickú ranu. Hoci Kyjev popiera akúkoľvek úlohu v tomto výpade, najväčší cezhraničný nájazd z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie spred 15 mesiacov bol podľa expertov takmer určite koordinovaný s ukrajinskými ozbrojenými silami, ktoré sa pripravujú na pokus znovu získať územia obsadené Ruskom, píše agentúra Reuters.

"Ukrajinci sa snažia roztiahnuť Rusov do rôznych smerov, aby otvorili medzery (v ruskej obrane). Rusi sú nútení vyslať posily (do pohraničia)," povedal analytik Neil Melvin z britského ústavu Royal United Services Institute, čo je analytické stredisko zamerané na výskum obrany.

Rusko v pohotovosti

Ukrajina tvrdí, že chystá veľkú protiofenzívu, aby oslobodila okupované územia. Ale Rusko vybudovalo rozsiahle opevnenia v okupovanej časti východnej a južnej Ukrajiny a ruské sily sú tu v pohotovosti.

Vpád sa odohral ďaleko od epicentra bojov vo východoukrajinskej oblasti Donbas, asi 160 kilometrov od frontu v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny.

"Budú musieť (Rusi) na to reagovať a rozmiestniť tam vojakov a potom mať veľa vojakov v celom pohraničí, aj keď tam nemusia Ukrajinci vpadnúť," myslí si Melvin.

image

Spojenci Kyjeva vo štvrtok preberú výcvik Ukrajincov na F-16, uviedol Pentagon. USA dodávky povolili

Ruská armáda v utorok uviedla, že porazila ozbrojencov, ktorí predchádzajúceho dňa zaútočili obrnenými vozidlami na západnú časť Belgorodskej oblasti, pričom zabila viac ako 70 "ukrajinských nacionalistov" a zvyšok zatlačila späť na Ukrajinu.

Kyjev uviedol, že útok podnikli ruskí občania, a tak všetko považuje za vnútorné ruské spory. K zodpovednosti sa prihlásili dve skupiny pôsobiace na Ukrajine - Ruský dobrovoľnícky zbor a Legia Sloboda Ruska. Tieto skupiny vznikli počas ruskej invázie a prilákali do svojich radov ruských dobrovoľníkov, ktorí chceli bojovať proti svojej vlastnej krajine po boku Ukrajiny a zvrhnúť prezidenta Vladimira Putina.

Šéf poradenskej spoločnosti Mayak Intelligence so sídlom v Londýne a autor niekoľkých kníh o ruskej armáde Mark Galeotti uviedol, že tieto dve skupiny tvoria protikremeľskí Rusi siahajúci v politických postojoch od liberálov a anarchistov po neonacistov. "Dúfajú, že môžu nejakým malým spôsobom prispieť k pádu Putinovho režimu. Ale zároveň si musíme uvedomiť, že to nie sú nezávislé sily. Sú riadené ukrajinskou vojenskou rozviedkou," upozornil.

Kyjev sa s operáciou nespája

Poradca šéfa ukrajinského prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak zopakoval, že Kyjev nemá s operáciou nič spoločné.

Spojené štáty tvrdia, že "neumožňujú ani nepodnecujú" ukrajinské útoky na ruské územie, ale že je na Kyjeve, aby rozhodol, ako vojenské operácie povedie.

image

Spoločnosť Geis získava väčšinový podiel v spoločnosti Quehenberger

V posledných mesiacoch došlo k niekoľkým podobným vpádom do Ruska. Hoci nájazd z tohto týždňa bol doteraz najväčší známy, je stále nepatrný v porovnaní s bitkami, aké sa odohrávajú na fronte.

Hovorca politického krídla LSR Alexej Baranovskij povedal Reuters, že nemôže oznámiť počet bojovníkov zapojených do operácie, ale že légia má celkovo štyri prápory. Baranovskij poprel, že by légia utrpela ťažké straty, a protichodné ruské tvrdenie odmietol ako dezinformáciu. Povedal, že jednotka bola súčasťou ukrajinskej medzinárodnej légie, a teda je súčasťou ukrajinských ozbrojených síl, poprel však, že by invázia bola koordinovaná s ukrajinskými úradmi.

"Sú to prvé kroky k hlavnému cieľu - zvrhnutie Putinovho režimu za pomoci ozbrojených síl. Nie sú na to žiadne iné alternatívy," povedal.

image

Orbán pre Bloomberg: Ukrajina nemôže vyhrať vojnu proti Rusku

Podľa Galeottiho vpád vyzeral ako operácia "formujúca" ukrajinské bojisko pred plánovanou protiofenzívou Kyjeva. "Toto je naozaj šanca urobiť dve veci. Jedna je otriasť Rusov, znepokojovať ich možnosťou povstania ich vlastných ľudí. A po druhé, donútiť Rusov, aby rozptýlili svoje jednotky," vyhlásil.

Posilnenie morálky

Operácia podľa Melvina tiež poslúžila na posilnenie morálky na Ukrajine.

Kyjevskí predstavitelia napodobili rétoriku Kremľa ohľadom ruskej anexie Krymu v roku 2014, keď Kremeľ pôvodne popieral, že by na polostrove nasadil ruské špeciálne jednotky.

Podoljak obvinil zo vpádu do Belgorodskej oblasti "podzemné partizánske skupiny" ruských občanov. "Ako viete, tanky sa predávajú v každom ruskom vojenskom obchode," ironicky dodal.

Táto poznámka sa javí narážkou na Putinovo vyjadrenie z roku 2014. Keď bol Putin opýtaný na prítomnosť ozbrojencov v ruských vojenských uniformách bez identifikačných znakov na Kryme, odvetil: "Môžete ísť do obchodu a kúpiť si akúkoľvek uniformu. "

image

V Belgorodskej oblasti zúria boje, z mesta hlásia výbuchy. Vpád vyvolal v Rusku paniku a šok, tvrdia experti

Na sociálnych sieťach Ukrajinci tiež žartovali na tému "Belgorodská ľudová republika", čo je narážka na udalosti na východnej Ukrajine v roku 2014, keď Ruskom podporované milície separatistov vyhlásili "ľudové republiky" v ukrajinskej Doneckej a Luhanskej oblasti.

Medzi Ukrajincami tiež koluje video s prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý na začiatku invázie vo februári 2022 predniesol slávny príhovor, že zostáva v Kyjeve: "Som tu". Ale v novom videu je namiesto kyjevského sídla prezidentskej kancelárie na pozadí zobrazený ukazovateľ vítajúci prichádzajúcich do Belgorodu.

01 - Modified: 2023-05-24 07:51:02 - Feat.: 1 - Title: Belgorodská oblasť v noci na dnes čelila dronovým útokom, uvádza tamojšia správa 02 - Modified: 2023-05-24 07:01:11 - Feat.: 1 - Title: Nová ruská jadrová ponorka sa presunie na stálu základňu na Kamčatke 03 - Modified: 2023-05-23 21:49:55 - Feat.: 1 - Title: Ruská stíhačka vzlietla k dvom americkým bombardérom nad Baltským morom
01 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 02 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 03 - Modified: 2024-04-17 20:47:53 - Feat.: - Title: Ukrajine je potrebné urýchlene poskytnúť protivzdušnú obranu, zhodla sa Európska únia 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 19:46:59 - Feat.: - Title: Ukrajinské nebo si zaslúži byť bezpečné ako nebo v Izraeli, tvrdí Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 02:30