StoryEditor

Falošné video a utečenci ako téma kampane. Turci znovu volia prezidenta

28.05.2023, 08:58
Autor:
khkh

Predvolebné prieskumy predpovedali väčšiu šancu na výhru skôr Erdoganovi. Ten tiež vyhral prvé kolo volieb, hoci na celkové víťazstvo to tesne nestačilo, čo sa mu za celú jeho dlhoročnú vládu ešte nestalo.

Po dvoch týždňoch sa Turci znova schádzajú vo volebných miestnostiach, aby si vybrali prezidenta. V druhom kole proti sebe stoja doterajšia hlava štátu Recep Tayyip Erdogan a šéf opozície Kemal Kilicdaroglu. Ich súboj bude podľa prieskumov veľmi tesný. Hlasovať môžu ľudia do 16 hodín SELČ. Témou kampane boli v posledných dňoch predovšetkým sýrski utečenci.

Voliť sa v Turecku začalo o siedmej ráno SELČ a svoj hlas v nedeľu môžu do urny hodiť ešte aj Turci žijúci v zahraničí. Musia však prísť na hraničný priechod. Na ambasádach už je odvolené av samotnom Turecku sa volebné miestnosti uzavrú už o štvrtej popoludní SELČ. Výsledky by mali byť jasné počas večera.

Témou kampane boli sýrski utečenci

Predvolebné prieskumy predpovedali väčšiu šancu na výhru skôr Erdoganovi. Ten tiež vyhral prvé kolo volieb, hoci na celkové víťazstvo to tesne nestačilo, čo sa mu za celú jeho dlhoročnú vládu ešte nestalo. Doterajší prezident získal 49,5 percenta hlasov a predseda Republikánskej ľudovej strany (CHP) Kilicdaroglu 44,89 percenta.

image

Turci si (ne)zvolili. Čo teraz očakávať od Erdogana a jeho hlavného oponenta Kiliçdaroglua?

Medzi oboma kolami sa kampaň stočila najmä k sýrskym utečencom, ktorých je v Turecku stále viac ako tri milióny. Po prvom kole totiž zostalo päť percent voličov, ktorí volili tretieho kandidáta, nacionalistického politika Sinana Ogana. Na ich hlasoch teraz bude veľmi záležať. Sám Ogan už verejne podporil Erdogana, Kilicdaroglu napriek tomu výrazne pritvrdil a sľúbil, že sa v prípade výhry postará, aby sa všetci Sýrčania vrátili domov.

Na svoju stranu dostal aj krajne pravicovú Stranu víťazstvo, ktorá utečencov označuje za príťaž a Turecko za „migrantistan“. Pre Sýrčanov, ktorí v posledných rokoch získali turecké občianstvo, je tak istejšou voľbou Erdogan. A hoci aj ten voličom sľubuje postupný návrat Sýrčanov do vlasti – nehľadiac na nútené deportácie utečencov na sever Sýrie z posledných rokov –, radikálne slová svojho rivala okamžite využil.

Erdogan vábi voličov na nekonečné množstvo novo dokončených stavebných projektov, výdobytky techniky aj na tradície a tureckú hrdosť:

Odmietol vyvolávanie protiutečeneckých nálad a okrem iného napísal, že slová opozície „o objatí, mieri a slobode počas jediného dňa ustúpili tej najodpornejšej forme fašizmu“. „Ešte včera mali mozole na prstoch od robenia srdiečok, dnes si lámu zápästie od búchania do stolov,“ poznamenal Erdogan tiež k premene vystupovania opozície. Tá išla do volieb v širokej koalícii a Turkom sľubovala návrat k demokracii, ľudským právam, slobode a prozápadnému smerovaniu krajiny.

image

Obaja kandidáti prezidentských volieb v Turecku vyzvali voličov, aby prišli hlasovať

Falošné video

Teda ku všetkému, čo Erdogan za posledných dvadsať rokov svojej vlády krok za krokom degradoval. Z Erdoganovej kampane  vzbudil pozornosť prešľap, keď prezident na jednom zo svojich mítingov argumentoval videom, ktoré malo dokazovať spojenie Kilicdaroglua so zakázanou Kurdskou stranou pracujúcich. Video však bolo falošné, čo Erdogan priznal až o pár dní neskôr.

image

Turecký opozičný kandidát Kiličdaroglu žaluje Erdogana za hanlivé video

Kilicdaroglu sa tiež sťažuje, že mu vláda zakázala viesť kampaň prostredníctvom SMS správ, ktoré Turkom posielal. Na Twitteri preto vyzval svojich priaznivcov, aby si stiahli jedno z jeho videí a šírili ho cez WhatsApp.

01 - Modified: 2023-05-18 13:28:00 - Feat.: 1 - Title: Erdoganov rival pritvrdil rétoriku, chce poslať domov desať miliónov migrantov 02 - Modified: 2023-05-15 13:06:40 - Feat.: 1 - Title: V Turecku sa uskutoční druhé kolo prezidentských volieb, v ňom má podľa analytikov väčšie šance Erdogan 03 - Modified: 2023-05-15 11:33:44 - Feat.: 1 - Title: Kremeľ chce ďalej rozvíjať vzťahy s Tureckom bez ohľadu na to, kto tam vyhrá voľby 04 - Modified: 2023-05-26 14:05:13 - Feat.: 1 - Title: Turecká líra sa pred prezidentskými voľbami prepadla na rekordné minimum 05 - Modified: 2023-05-24 09:34:44 - Feat.: 1 - Title: Lídra tureckej opozície podporí strana nacionalistickej koalície, tretí kandidát podporil Erdogana
01 - Modified: 2024-05-07 21:09:02 - Feat.: - Title: Lodnú dopravu v Bosporskej úžine, ktorá bola prerušená takmer desať hodín, opäť obnovili 02 - Modified: 2024-05-07 12:52:04 - Feat.: - Title: V tretej fáze indických volieb hlasoval favorit a súčasný premiér Módí, kampaň sa vyostruje 03 - Modified: 2024-05-06 19:38:41 - Feat.: - Title: V Istanbule opäť otvorili mešitu Kariye, bývalý byzantský chrám 04 - Modified: 2024-05-06 11:20:58 - Feat.: - Title: V eurovoľbách zo zahraničia neodvolíš. Prinášame ti jednoduchý návod, ako požiadať o hlasovací preukaz. Stačí pár klikov 05 - Modified: 2024-05-06 04:59:14 - Feat.: - Title: Prezidentské voľby v Paname vyhral spojenec exprezidenta odsúdeného za korupciu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 04:34