Poškodené bojové vozidlo pechoty Bradley, ktoré USA dodali Ukrajine (14. júna 2023). FOTO: Hanna Maliarová
StoryEditor

Ukrajinci ukázali poškodené americké vozidlo Bradley. Majú excelentné schopnosti v boji, pochvaľujú si

16.06.2023, 18:30
Autor:
dttdtt

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho vojaci na Ukrajine ukoristili bližšie nešpecifikovaný počet vozidiel Bradley a tankov Leopard, ktoré Kyjevu dodali jeho európski spojenci.

Americké vozidlá bojovej pechoty Bradley majú špičkovú odolnosť v boji a na fronte chránia životy ukrajinských vojakov. Vo štvrtok to uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maliarová, ktorá zverejnila fotografiu tohto obrnenca po priamom zásahu ruskou raketou. Ukrajina teraz pracuje na oprave stroja a v blízkej dobe ho opäť vyšle na bojisko.

image

Rusko padá do populačnej tragédie, nie je za tým len vojna. A zvrat sa nečrtá

Obrnené vozidlá zachraňujúce životy

„Na prvej snímke je ukrajinské vozidlo Bradley po priamom zásahu ruskou raketou Grad. Druhá fotografia ukazuje posádku tohto vozidla, ktorá sa po zásahu úspešne evakuovala a ďalej plnila svoje úlohy. Poškodené vozidlo teraz opravujeme,“ napísala Maliarová na Telegrame .

Podľa nej obrnené vozidlo patrilo 47. samostatnej mechanizovanej brigáde a počas bojov utrpelo priamy zásah do takzvanej veže a začalo horieť. Posádka vozidlo opustila, zatiaľ čo jeho vodič s ním prišiel na bezpečné miesto a uhasil ho. Jeden vojak pri ruskom údere utrpel ľahšie poranenia.

image

Aj v energetike potrebujeme viac trhu a menej štátu. A menej Ruska

„Tento príklad dokazuje, že vynikajúca schopnosť prežitia v boji, ktorú sľubuje výrobca týchto obrnených vozidiel, nie sú len slová. Bradley pomáha zachraňovať to najcennejšie, životy našich vojakov. Oceľ sa dá vždy opraviť. Neexistuje vozidlo, ktoré nemožno zničiť, existuje vozidlo, ktoré zachraňuje životy,“ dodala Maliarová.

Ruské trofeje

Ukrajina v minulom týždni pri začatí dlho očakávanej operácie udrela v dvoch oblastiach pozdĺž juhovýchodného frontu a hlási sedem znovudobytých dedín, ale aj straty vrátane západných bojových vozidiel pechoty a tankov.

Ruské ministerstvo obrany v utorok uviedlo, že jeho vojaci na Ukrajine ukoristili bližšie nešpecifikovaný počet vozidiel Bradley a tankov Leopard, ktoré Kyjevu dodali jeho európski spojenci vrátane Berlína. „Tanky Leopard a bojové vozidlá pechoty Bradley. Teraz sú to naše trofeje,“ vyjadrila sa ruská obrana. Zverejnila aj video, na ktorom si ruský vojak obzerá niekoľko poškodených obrnených vozidiel.

image

Európsky parlament podporil členstvo Ukrajiny v EÚ. Po skončení vojny má vstúpiť aj do NATO

Moskva v minulých dňoch uvádzala, že ruským silám sa tiež podarilo niekoľko týchto západných strojov zničiť.

Poľský vojenský analytik Konrad Muzyka vo štvrtok odhadol, že Ukrajina mohla prísť až o pätnásť percent svojich vozidiel Bradley a niekoľko percent svojich leopardov. "Je možné, že ukrajinské sily niektoré z týchto vozidiel získali späť a poslali na opravu," konštatoval.

Agentúra Reuters vo štvrtok uviedla, že ukrajinská protiofenzíva po týždni ťažkých bojov naberá spád. „Najdôležitejšia skúška však ukrajinských vojakov ešte len čaká, lebo sa stále nachádzajú pred hlavnými obrannými líniami ruských vojsk. Väčšina jednotiek pripravených na protiútok sa do bojov zatiaľ nezapojila,“ píše.

01 - Modified: 2023-06-16 08:45:50 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina chce poslať desiatky pilotov na výcvik na obsluhu západných stíhačiek 02 - Modified: 2023-06-16 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Rusko padá do populačnej tragédie, nie je za tým len vojna. A zvrat sa nečrtá 03 - Modified: 2023-06-15 12:59:58 - Feat.: 1 - Title: Európsky parlament podporil členstvo Ukrajiny v EÚ. Po skončení vojny má vstúpiť aj do NATO 04 - Modified: 2023-06-15 05:37:07 - Feat.: 1 - Title: Snáď prehráme bez poníženia. Ruská elita stratila vieru a už len dúfa, že konflikt zamrzne
01 - Modified: 2024-04-30 19:57:42 - Feat.: - Title: Ukrajina výrazne zvýšila rozpočet na nákup dronov, vyhlásil Šmyhaľ 02 - Modified: 2024-04-30 19:07:22 - Feat.: - Title: Je to otázka života a smrti. Nórsko zvyšuje pomoc pre Ukrajinu vyhradenú na tento rok 03 - Modified: 2024-04-30 18:54:44 - Feat.: - Title: Poľsko nebude chrániť Ukrajincov, ktorí sa vyhýbajú odvodu do armády, vyhlásil minister Szejna 04 - Modified: 2024-04-30 15:51:04 - Feat.: - Title: V Kyjeve zadržali dvoch podozrivých, mali prevádzkovať proruské farmy botov 05 - Modified: 2024-04-30 15:24:16 - Feat.: - Title: Zostrelili sme šesť rakiet ATACMS odpálených z Ukrajiny, tvrdia Rusi. Niektoré z nich aj nad Krymom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 22:11