Francúzsky prezident Emmanuel Macron. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Nikto by nemal voliť medzi bojom s chudobou a ochranou klímy, povedal Macron

22.06.2023, 12:52
Autor:
ČTKČTK

Finančný systém je potrebné prispôsobiť novým cieľom a do boja proti chudobe aj zmenám klímy je potrebné zapojiť viac súkromných zdrojov financovania, dodal francúzsky prezident.

Žiadny štát by nemal byť nútený voliť medzi bojom proti chudobe a ochranou klímy. Francúzsky prezident Emmanuel Macron to dnes povedal na úvod summitu pre Nový globálny finančný pakt v Paríži. Finančný systém je potrebné prispôsobiť novým cieľom a do boja proti chudobe aj zmenám klímy je potrebné zapojiť viac súkromných zdrojov financovania, dodal Macron citovaný agentúrou AFP. Dvojdňového summitu sa zúčastňujú desiatky hláv štátov a vlád, najmä rozvojových krajín.

"Máme finančný systém, ktorý je plodom konsenzu z minulosti, ktorý už nie je úplne vhodný a ktorý treba znova zladiť s našimi cieľmi," uviedol Macron. Prezident hovoril aj o "šoku verejných financií" alebo o kľúčovej úlohe medzinárodných inštitúcií, uviedla agentúra Reuters.

image

Francúzsko zmenilo postoj, prikláňa sa k podpore budúceho prijatia Ukrajiny do NATO

Cieľom summitu je dohodnúť zásady nového finančného partnerstva medzi globálnym Severom a Juhom, teda bohatými a chudobnejšími krajinami. Nový systém by mal pomôcť zmierniť dlhové zaťaženie rozvojových krajín a umožniť viacerým štátom prístup k financiám potrebným k investíciám do trvalo udržateľného rozvoja, k lepšej ochrane prírody či k znižovaniu uhlíkových emisií.

Napriek Macronovej snahe prezentovať parížsku akciu ako kľúčovú sa jej z významných západných štátnikov zúčastňuje len nemecký kancelár Olaf Scholz, uvádza server Politico. Z členských krajín Európskej únie potvrdili účasť už len predstavitelia Bulharska a Slovenska. Naopak z Ázie, Afriky a Latinskej Ameriky sa čaká mnoho predstaviteľov. Do Paríža má doraziť napríklad čínsky premiér Li Čchiang alebo kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel. Na rokovaní sa zúčastní aj generálny tajomník OSN António Guterres.

01 - Modified: 2024-04-25 18:28:00 - Feat.: - Title: Macron vo štvrtok vyzval Európanov, aby boli ambicióznejší a uskutočnili reformy 02 - Modified: 2024-04-25 13:55:36 - Feat.: - Title: ECB by sa do budúcnosti nemala zameriavať iba na infláciu, tvrdí Macron a hovorí o dekarbonizácii 03 - Modified: 2024-04-25 12:39:49 - Feat.: - Title: Európa je smrteľná, musí posilniť obranu aj vlastnú zbrojársku produkciu, vyhlásil Macron 04 - Modified: 2024-04-25 04:33:44 - Feat.: - Title: UNHCR spúšťa nový fond na ochranu utečencov ohrozených zmenou klímy 05 - Modified: 2024-04-23 18:38:43 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať. Majú sa v nej konať preteky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 08:00