FOTO: REUTERS
StoryEditor

Ukrajinská protiofenzíva: Rusov pri Bachmute zahnalo delostrelectvo, Kyjev hlási postup aj z južného frontu

26.07.2023, 11:47
Autor:
alaala

Podľa Inštitútu pre štúdium vojny geolokalizované zábery zverejnené 25. júla ukazujú, že ukrajinské sily dosiahli takticky významné zisky južne od Kliščivky, ktorá sa nachádza sedem kilometrov juhozápadne od Bachmutu.

Podľa oficiálnych a neoficiálnych ukrajinských správ ruské sily južne od mesta Bachmut pri dedine Andriivka utrpeli ťažké straty. Zdá sa, že ustúpili v dôsledku intenzívnej delostreleckej paľby z ukrajinskej strany, informuje CNN. Potvrdzujú to aj ruskí vojenskí blogeri. 

Ukrajina sa tam už niekoľko týždňov snaží zlomiť ruský odpor. Hovorca východného zoskupenia ukrajinských ozbrojených síl Serhij Čerevatyj spresnil, že prípadné oslobodenie tejto osady opäť zlepší taktické postavenie ukrajinských síl a umožní ďalší postup s cieľom obkľúčenia alebo vyhnania ruských síl z Bachmutu v Doneckej oblasti. 

„Andriivka, ako každá osada v okolí Bachmutu, ktorá bude oslobodená, by umožnila obkľúčenie Bachmutu alebo vyhnanie ruských síl z mesta," doplnil Čerevatyj.

image

Bezpečnosť prístavov v Čiernom mori je kľúčom k mieru, vyhlásil Zelenskyj

"Obranné sily vo všeobecnosti držia iniciatívu na bachmutskom fronte a pokračujú v oslobodzovaní stoviek metrov štvorcových ukrajinskej pôdy každý deň. Týždenne sa im darí oslobodzovať niekoľko kilometrov a príde čas, keď to budú desiatky kilometrov. Hlavným princípom je postupovať postupne a zachovať si živú silu a zároveň spôsobiť Rusom čo najväčšie škody a straty,“ dodal hovorca.

Ukrajinská armáda medzitým uviedla, že dosiahla mierny pokrok aj na južnom fronte, v oblasti, kde sa takmer dva mesiace neustále bojuje. Valerij Šeršeň, hovorca ukrajinských síl na juhu, uviedol, že vojaci postúpili o približne 500 metrov v oblasti blízko dediny Staromajorske v Doneckej oblasti, ktoré je cieľom Ukrajincov od začiatku ich protiofenzívy.

Tieto informácie potvrdil aj hovorca generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny Andrii Kovalev. "Ukrajinské jednotky mali úspech v oblasti Staromajorske na južnom fronte," uviedol Kovalev podľa ukrajinského portálu Pravda.ua. Na dosiahnutých pozíciách sa podľa neho presadzujú obranné jednotky.

image

Pohŕdame vami, upíri! Ruské bomby zničili katedrálu a v Odese rastie hnev

V tom istom čase sa Rusi neúspešne pokúšali obnoviť stratené pozície severovýchodne od mesta Robotyne. Kovalev dodal, že Rusi naďalej kladú silný odpor, presúvajú jednotky a aktívne využívajú zálohy.

Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) geolokalizované zábery zverejnené 25. júla ukazujú, že ukrajinské sily dosiahli takticky významné zisky južne od Kliščivky, ktorá sa nachádza sedem kilometrov juhozápadne od Bachmutu. ISW tiež poukázal na ruské zdroje, ktoré tvrdili, že ukrajinské sily urobili okrajový postup západne od mesta Orichiv.

Podľa námestníčky ukrajinského ministra obrany Hanny Maljarovej ruské sily umierajú v oblasti Bachmutu osemkrát vyššou rýchlosťou ako ukrajinské, a 5,3-krát vyššou v smere na Berďansk a Melitopol.

Inštitút už predtým zhodnotil, že ukrajinské protiofenzívne operácie majú za cieľ vytvoriť "asymetrický gradient opotrebovania", ktorý šetrí ukrajinskú bojovú silu za cenu pomalšieho tempa územných ziskov, pričom postupne vyčerpáva ruskú živú silu a vybavenie.

01 - Modified: 2023-07-25 11:39:02 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj hovoril so Sunakom, Británia a Turecko pracujú na obnove obilných dohôd 02 - Modified: 2023-07-25 09:57:37 - Feat.: 1 - Title: Zaznamenali sme malý postup na juhu krajiny a v okolí mesta Bachmut, hlási Kyjev 03 - Modified: 2023-07-25 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vojna na Ukrajine očami sociálnych sietí. Šíria sa videá z frontu aj dezinformácie, Rusko zakázalo Facebook aj Instagram
01 - Modified: 2024-05-15 20:24:38 - Feat.: - Title: Odstúpil šéf čečenského parlamentu, roky spolupracoval s Kadyrovom. Nahradí ho sedemdesiatnik 02 - Modified: 2024-05-15 17:53:59 - Feat.: - Title: Čína nepotvrdila účasť na konferencii o Ukrajine, povedala švajčiarska prezidentka 03 - Modified: 2024-05-15 17:13:37 - Feat.: - Title: Rusko musí zabezpečiť, aby mali jeho vojaci na Ukrajine dostatok zdrojov, tvrdí Putin 04 - Modified: 2024-05-15 16:50:23 - Feat.: - Title: Putin prvýkrát od začiatku vojny ukázal veliteľov všetkých vojenských okruhov, predstavil im ministra 05 - Modified: 2024-05-15 16:36:24 - Feat.: - Title: Rýchla reakcia je kľúčová. Fínsko chce mať možnosť povolať na hranicu s Ruskom rezervistov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. máj 2024 00:08