Ruský minister obrany Sergej Šojgu a bieloruský minister obrany Viktor Khrenin. FOOT: Reuters
StoryEditor

Rusko a Bielorusko v reakcii na aktivity NATO posilní zväzový štát, vyhlásil Šojgu

15.08.2023, 11:14
15.08.2023, 13:17
Autor:
ČTKČTK

Rusko podľa ministra obrany pozorne sleduje prebiehajúce zmeny v súvislosti so Severoatlantickou alianciou.

Rusko a Bielorusko posilnia "spoločný zväzový štát" v reakcii na nárast vojenských aktivít NATO. Na konferencii o medzinárodnej bezpečnosti v Moskve to podľa agentúry TASS povedal ruský minister obrany Sergej Šojgu.

"Vojenské aktivity NATO výrazne vzrástli po tom, ako sa k aliancii pripojilo Fínsko a blok do seba začlenil aj švédske vojenské štruktúry. Pre nás zostáva otvorená otázka, čo Helsinki a Štokholm získali svojím zapojením do vojenskej konfrontácie s Ruskom," vyhlásil Šojgu.

image

Rusko vystuží západnú hranicu, bojí sa Poľska. To posiela ďalšie sily k Bielorusku

Rusko podľa ministra obrany pozorne sleduje prebiehajúce zmeny v súvislosti so Severoatlantickou alianciou. "Budeme adekvátne reagoval na bezpečnostné hrozby a pokusy o provokácie, vrátane posilnenia bezpečnosti zväzového štátu Ruska a Bieloruska," zdôraznil.

Švédsko a Fínsko podali prihlášku do NATO v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu, ktorú Moskva začala vlani vo februári. Kým Fínsko sa členom v apríli stalo, pristúpenie Švédska zatiaľ stále blokuje Turecko s Maďarskom.

Turecká vláda viní Štokholm z toho, že dlhodobo poskytuje útočisko tureckým disidentom, ktorých Ankara označuje za teroristov. Ankara Švédsku tiež vyčíta, že umožňuje protesty proti islamu a pálenie posvätnej knihy korán, čo Turecko považuje za šírenie nenávisti. Maďarský parlament podľa všetkého prerokuje ratifikáciu švédskej žiadosti o vstup do NATO po letnej pauze.

Zdroje Ukrajiny sú takmer vyčerpané, tvrdí Šojgu

V súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajine Šojgu na konferencii uviedol, že vojenské zdroje Ukrajiny sú "takmer vyčerpané". Špeciálna vojenská operácia, ako Moskva nazýva vojnu na Ukrajine, podľa neho ukázala, že neexistuje nič, čo by "nedokázali zničiť ruské zbrane". Ako minister dodal, história Rusku opäť prisúdila úlohu "rušňa pri presadzovaní záujmov väčšiny nezávislých štátov" a porážka Kyjeva sa stane "faktorom v boji proti modernému neokolonializmu".

image

Ruskí väzni, ktorí sa zapojili do vojny na Ukrajine, kritizujú podmienky v ruskej armáde, píše New York Times

"Rusko nestojí v opozícii proti ukrajinským ozbrojeným silám, ale proti celému kolektívnemu Západu, ku ktorému sa nedávno pripojili jednotlivé štáty Ázijsko-pacifického regiónu," tvrdil ruský minister obrany. Zahraniční poradcovia podľa neho využívajú ukrajinských vojakov na to, aby "si cvičili rôzne vojenské operácie za použitia západných zbraní bez toho, aby brali do úvahy straty".

Účastníkom konferencie poslali nahratý pozdrav ruský prezident Vladimir Putin aj bieloruský autoritatívny vodca Alexander Lukašenko. "Rozmiestnenie taktických jadrových zbraní na bieloruskom území je adekvátnou reakciou na zrýchlenú militarizáciu východnej Európy a nárast vojenskej aktivity USA a NATO," citovala z Lukašenkovho vyhlásenia agentúra TASS.

Ako dodal, medzinárodná situácia zostáva bezprecedentne napätá a zhoršili sa všetky výzvy aj hrozby. "Riziko použitia zbraní hromadného ničenia sa navýšilo, rovnako aj provokácie s použitím jadrových či biologických zbraní," doplnil.

"Zvrátenosti" v Európskej únii

Bielorusko sa síce samo invázie na Ukrajine nezúčastňuje, ruskej armáde ale umožnilo, aby z jeho územia podnikala útoky proti Ukrajine, povolilo Moskve, aby na jeho území rozmiestnila taktické jadrové zbrane, a nedávno prijalo tisíce žoldnierov z Wagnerovej skupiny, ktorých šéfovia diplomaciou označujú za zločinné.

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin na konferencii kritizoval aj Európsku úniu. Vyhlásil, že "pre fyzicky a duševne zdravého človeka je nepríjemné a niekedy dokonca desivé prísť do Európy kvôli zvrátenostiam, ktoré sa tam rozmnožili". Ako dodal, "človek bol stvorený na to, aby bol Božím obrazom a k Božej podobe", obyvatelia Západu sa ho ale snažia nahradiť "všetkými druhmi transgenderov a biomechanoidov".

Rusko začalo inváziu na Ukrajinu 24. februára 2022. Moskva svoju agresiu neoznačuje za vojnu, ale pojmom "špeciálna vojenská operácia". Ruské sily napadli Ukrajinu z Ruska a z Bieloruska a tiež z polostrova Krym, ktorý Moskva protiprávne anektovala v roku 2014, a začali rozsiahly letecký, námorný i pozemný útok na takmer celú krajinu.

Kyjev počas vojny mnohokrát obvinil ruské vojská z útokov na civilné ciele. Vojna rozpútaná na Putinov rozkaz si podľa overených údajov OSN vyžiadala tisícky obetí z radov civilistov na oboch stranách.

01 - Modified: 2023-08-12 20:41:20 - Feat.: 1 - Title: Slnko, more a žiadne sankcie. Kde Rusi trávia toto leto? 02 - Modified: 2023-08-10 13:53:06 - Feat.: 0 - Title: Britský veľvyslanec pre HN: V politike ľudia často čakajú na zázrak. A ten nepríde 03 - Modified: 2023-08-09 13:36:21 - Feat.: 1 - Title: V Čiernom mori to vrie. Ukrajina môže torpédovať ceny ropy aj spôsobiť Rusku patálie 04 - Modified: 2023-08-08 09:51:50 - Feat.: 1 - Title: Pyrrhovo víťazstvo mierotvorcu Lukašenka. Diktátor nemá silu wagnerovcov strážiť, skôr naopak 05 - Modified: 2023-08-08 08:46:29 - Feat.: 1 - Title: Vojna sa vracia do Ruska. Ukrajinské drony čoraz častejšie pripomínajú agresorovi, že nie je mimo dosahu
01 - Modified: 2024-04-27 19:55:45 - Feat.: - Title: Ruského novinára vzali do väzby. Pomáhal pri výrobe videí pre Navaľného tím 02 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City 03 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 04 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 05 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 22:02