Utečenci z Ukrajiny na Hlavnej železničnej stanici vo Varšave. FOTO: Reuters
StoryEditor

Strach z pokusov o destabilizáciu. Kvôli neoprávnenému použitiu rádiových signálov v Poľsku opäť stáli vlaky

29.08.2023, 21:58
Autor:
ČTKČTK

Približne 80 percent západných dodávok zbraní pre Kyjev putuje cez Poľsko, čo z tejto krajiny robí najdôležitejší tranzitný uzol pre logistickú podporu Ukrajiny.

Kvôli neoprávnenému použitiu núdzových rádiových signálov sa dnes v Poľsku zastavilo 25 vlakov. S odvolaním sa na poľské dráhy PKP PLK o tom informuje server Interia alebo TVN 24.

Vlaková doprava bola narušená v štyroch vojvodstvách - Lodžskom, Mazovskom, Opoľskom a Pomoranskom. Ide zatiaľ o posledný zo série podobných incidentov, ktoré sa v Poľsku odohrali. Prípady vyšetruje aj kontrarozviedka ABW.

image

Vojenskí pozorovatelia hlásia príchod ďalších ruských vojakov do Bieloruska

Zaznela ruská hymna

"Všetky incidenty boli nahlásené príslušným službám, ktorých úlohou je zistiť okolnosti," uviedli dnes poľské dráhy v tlačovej správe. Cestujúci neboli v ohrození, píše server Interia, podľa ktorého je železničná sieť v Poľsku teraz prejazdná.

Agentúra PAP uviedla, že dnešné incidenty sa odohrali napriek faktu, že bezpečnostné zložky už skôr zadržali dvoch ľudí v súvislosti s podobnými prípadmi. Urobili tak po tom, čo železničná doprava v niektorých regiónoch krajiny bola cez víkend narušená kvôli tomu, že niekto vyslal núdzové rádiové signály na zastavenie.

V niektorých prípadoch bola podľa poľských médií na pozadí signálu počuť ruská hymna.

Súd v Bialystoku dnes vyhovel žiadosti prokuratúry a súhlasil s väzbou pre dvoch zadržaných mužov na tri mesiace, napísal neskôr PAP. Dvojica vo veku 24 a 29 rokov je podozrivá z neoprávneného vysielania rádiových signálov a zastavovania vlakov na severozápade krajiny, v dome jedného zo zadržaných polícia objavila rádioamatérske vybavenie.

Polícia už skôr potvrdila, že starší z podozrivých pracoval na policajnom riaditeľstve v Bialystoku, ktoré s ním začalo disciplinárne konanie a plánuje ho prepustiť.

Prípadmi narušenia vlakovej dopravy sa zaoberá aj poľská kontrarozviedka ABW. Poverený premiér pre bezpečnosť informačného priestoru Stanislaw Žaryn v pondelok uviedol, že nič nenasvedčuje tomu, že by víkendové problémy so zastavovaním vlakov v Poľsku kvôli falošným rádiovým signálom nastali na podnet cudzieho štátu.

Zdôraznil, že prípady je však vzhľadom na "geopolitickú situáciu" potrebné starostlivo prešetriť. Cez víkend hovoril o pokusoch o destabilizáciu Poľska zo strany Ruska.

image

Poľskými železnicami znel Putinov prejav, polícia zadržala dvoch mužov pre podozrenie z hackerského útoku

Pokusy o destabilizáciu

"Vieme, že sa už mesiace dejú pokusy destabilizovať Poľsko. Tie podnikali Ruská federácia v spolupráci s Bieloruskom," uviedol Stanislaw Žaryn.

Poľsko zvýšilo bezpečnosť na svojich železničných tratiach, keď predtým zmarilo sprisahanie ruských spravodajských služieb, ktorého cieľom bolo monitorovať železničné siete a vykoľajiť vlak prevážajúci zbrane pre Ukrajinu, napísal v pondelok americký list The Washington Post. Denník minulý týždeň informoval, že ruské spravodajské agentúry vybudovali v Poľsku sieť amatérskych agentov, ktorí mali vykonávať rôzne operácie vrátane sabotáží alebo atentátov. Cieľom bolo narušiť tok západných zbraní cez Poľsko na Ukrajinu.

Približne 80 percent západných dodávok zbraní pre Kyjev putuje cez Poľsko, čo z tejto krajiny robí najdôležitejší tranzitný uzol pre logistickú podporu Ukrajiny. Tá sa už viac ako rok a pol bráni ruskej vojenskej agresii.

Poľská kontrarozviedka ABW tiež vyšetruje šírenie nákazy baktérií legionella, ktorá si v Poľsku v poslednom čase vyžiadala 14 ľudských životov. Podľa zistení hygienikov sa baktéria našla v niektorých z doteraz preskúmaných vzoriek vody z vodovodov v doterajšom ohnisku nákazy, meste Rzeszów na juhovýchode krajiny, ktoré je kľúčovým tranzitným uzlom pre medzinárodnú vojenskú pomoc Ukrajine.

Podľa stanice Rádio RMF pracovníci ABW doteraz nenašli nič, čo by nasvedčovalo sabotáži. Nákaza sa medzičasom objavila aj v ďalších regiónoch.

01 - Modified: 2023-08-29 13:00:00 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Terčom nového “útoku” Kremľa sú ruské deti 02 - Modified: 2023-08-29 12:46:37 - Feat.: 1 - Title: Vatikán bráni pápeža po kritike z Kyjeva. Určite nevelebil imperialistickú logiku, tvrdí jeho hovorca 03 - Modified: 2023-08-25 10:54:53 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina otvára školy a ich deti na Slovensku majú problém. Hrozia výpadky vo vzdelávaní 04 - Modified: 2023-08-29 07:09:27 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj: Delostrelecké granáty, munícia, drony, rakety a obrnené vozidlá. Výroba zbraní pôjde na maximum 05 - Modified: 2023-08-31 14:12:40 - Feat.: 1 - Title: Slovensko porazilo aj Nemcov. Pomohlo nám jadro, ich potiahla nadol zelená energia 06 - Modified: 2023-08-27 20:25:49 - Feat.: 1 - Title: Korupcia za vojny ako vlastizrada. Zelenskyj sľubuje sprísniť boj s úplatkárstvom, predloží návrh zákona
01 - Modified: 2024-05-10 05:01:06 - Feat.: - Title: Protivzdušná obrana zneškodnila dron letiaci nad Moskovskou oblasťou, hlásia Rusi 02 - Modified: 2024-05-10 04:49:31 - Feat.: - Title: Putin navrhol Dume ako kandidáta na premiéra Michaila Mišustina 03 - Modified: 2024-05-09 21:19:48 - Feat.: - Title: Poľský sudca, ktorý pred stíhaním utiekol do Bieloruska, prišiel o imunitu 04 - Modified: 2024-05-09 19:26:40 - Feat.: - Title: Nemecko zaplatí dodanie troch amerických raketových systémov HIMARS pre Ukrajinu 05 - Modified: 2024-05-09 19:07:00 - Feat.: - Title: Poľský minister obrany čelí kritike za výroky o balíčku pre prípad núdze. Vyvolal vlnu kritiky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 07:12