Ľudia v Indii pozorujú živé vysielanie pristátia kozmickej lode Chandrayaan-3 na mesiaci. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Má armádu programátorov, vesmírne chúťky a chce, aby sa nazývala Bharát. Expert o ambíciách novej superveľmoci

17.09.2023, 00:00
  • „India sa vidí ako vychádzajúca svetová superveľmoc,“ hovorí indológ Martin Hříbek z Univerzity Karlovej.
  • Krajina podľa neho nestojí medzi Ruskom a Západom, ale na vlastných nohách.
  • India nemá záujem na tom, aby si Rusko znepriatelila sankciami, keďže by tým posilnila Čínu.
  • Súčasná vláda odstrániť pripomienky nielen britského kolonializmu, ale aj predchádzajúcich storočí, kedy bola časť Indie pod moslimskou nadvládou.
  • Nepriateľstvo s Pakistanom poháňalo vývoj technológií.

„India sa vidí ako vychádzajúca svetová superveľmoc. Tento rok sa stala najľudnatejšou krajinou sveta, vyslala sondu na Mesiac, a pokiaľ si uchová dynamické tempo rastu HDP, na konci tejto dekády sa podľa nedávnych projekcií stane treťou najväčšou ekonomikou sveta,“ hovorí indológ Martin Hříbek z Univerzity Karlovej.

India cez víkend organizovala summit dvadsiatich najvyspelejších ekonomík G20. Rozruch vzbudila najmä záverečná deklarácia, v ktorej lídri krajín zaujali podstatne nestrannejší postoj k ruskej vojenskej agresii na Ukrajine, než by si Kyjev prial. Deklarácia ide však ruka v ruke s politikou usporiadateľa, ktorý sa jasnému pridaniu sa k Západu, či naopak k Rusku, vyhýba.

„India nestojí medzi Ruskom a Západom. Stojí na vlastných nohách a zo vzťahu so všetkými partnermi sa snaží vyťažiť maximum pre svoj ďalší rast,“ vysvetlil pre Lidovky.cz indológ Martin Hříbek, ktorý pôsobí v Ústave ázijských štúdií Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej.

Summit G20

Ako hodnotíte indické počínanie na summite G20, ktorý organizovala?

Skupina G20 je jednou z mála funkčných medzinárodných platforiem, na ktorých je dnes možné dospieť ku konsenzu. A India si dala veľmi záležať, aby sa jej to podarilo, aby bola ďalšími partnermi na medzinárodnej scéne vnímaná ako pokojná sila, ktorá dovedie ostatných ku kompromisu. Na iných čiastkových summitoch, ktoré sa konali v rámci indického predsedníctva, sa jej to nie vždy darilo. Ale skutočnosť, že záverečná deklarácia lídrov bola prijatá jednomyseľne, je bezpochyby veľkým indickým úspechom.

image

Módí uzavrel summit G20, predsednícke kladivko odovzdal Brazílii

Mnohí Východoeurópania môžu byť sklamaní, že pasáže týkajúce sa konfliktu na Ukrajine neboli voči Rusku kritickejšie, že boli dokonca mäkšie ako na summite G20 pred rokom na Bali, ale Indii išlo skôr o upozadenie tejto rozdeľujúcej témy v prospech dosiahnuteľnosti konsenzu v iných oblastiach, ako je udržateľný rast, zelené technológie alebo digitálna verejná infraštruktúra. Na summite bola do G20 prijatá aj Africká únia, čo posilní obraz Indie ako krajiny presadzovajúcej záujmy globálneho Juhu.

Prospeje summit nejakým spôsobom indickému premiérovi Naréndrovi Módímu na domácej scéne?

Rozhodne. India sa vidí ako vychádzajúca svetová superveľmoc. Tento rok sa stala najľudnatejšou krajinou sveta, vyslala sondu na Mesiac, a pokiaľ si uchová dynamické tempo rastu HDP, na konci tejto dekády sa podľa nedávnych projekcií stane treťou najväčšou ekonomikou sveta. Predsedníctvo skupiny G20, ktoré je rotačné, dokázal Naréndra Módí dovnútra krajiny dokonale využiť ako ďalší dôkaz globálnej vedúcej úlohy Indie pod jeho vládou. Nové Dillí bolo počas víkendového summitu plné billboardov, ktoré spájali túto významnú geopolitickú udalosť s postavou premiéra. Budúci rok budú v Indii všeobecné voľby a predsedníctvo skupiny G20 nemohlo pre súčasnú vládu prísť vo vhodnejšej chvíli.

Rusko a západ

Má teda teraz India bližšie k Rusku, Západu, alebo sa nachádza niekde uprostred?

India nestojí medzi Ruskom a Západom. Stojí na vlastných nohách a zo vzťahu so všetkými partnermi sa snaží vyťažiť maximum pre svoj ďalší rast. Hlási sa k predstave multipolárneho sveta a robí všetko, aby bola pólom, ktorý nikto nemôže opomenúť.

Zo zahraničnopolitického hľadiska sa predsedníctvo G20 snažilo využiť, aby posilnila presvedčenie ďalších krajín globálneho Juhu, že práve India dokáže najlepšie presadzovať ich záujmy vo vzťahu k bohatým členom tohto zoskupenia. V tom priamo konkuruje Číne.

Rusko má pre Indiu význam predovšetkým v troch oblastiach: ako dodávateľ zbraní a vojenských technológií, dodávateľ surovín a ako jadrová mocnosť, ktorá má priateľské vzťahy ako s Indiou, tak s Čínou, a dokáže tak nepriateľstvo medzi nimi do istej miery vyvažovať. Prvú oblasť spolupráce vojna na Ukrajine tvrdo postihla. Sankcie znemožnili dovoz komponentov do Ruska aj platby za dodávky dolármi.

image

Nebudú váhať s uvalením sankcií. Presun zbraní medzi Severnou Kóreu a Ruskom je pre USA červenou čiarou

Navyše ruská vojnová ekonomika sa zameriava na potreby vlastnej armády, čo ďalej obmedzuje možnosti plnenia kontraktov na vývoz. Nadmerná závislosť na Rusku ako dominantnom dodávateľovi zbraní sa Indii vypomstila. Aj za cenu väčších nákladov bude musieť viac diverzifikovať svojich dodávateľov. V energetike naopak spolupráca posilnila, India si dovozom z Ruska, na ktorom si vymohla významné zľavy, kompenzovala prudký nárast cien ropy, ktorý vlani vyvolala vojna na Ukrajine.

V tretej oblasti ďalej platí, čo predtým. India nemá záujem na tom, aby si Rusko znepriatelila, napríklad sankciami. Posilnila by tým Čínu.

Zároveň si však India dáva veľký pozor, aby nebola vnímaná ako antagonistická mocnosť voči Západu. K svojmu rastu potrebuje zahraničný kapitál, transfery technológií a pracovné príležitosti pre svoju rastúcu populáciu. Najmä napätie medzi USA a Čínou cíti ako obrovskú príležitosť, ako pretiahnuť západných výrobcov na svoju pôdu.

Ponúka lacnejšiu pracovnú silu, deregulovanú ekonomiku, obrovský trh a zároveň kompatibilnejší politický systém. A na to zahraniční investori počujú bez ohľadu na sociálne dopady a úbytok demokracie. India je tiež súčasťou bezpečnostného zoskupenia QUAD spolu s USA, Japonskom a Austráliou, ktorého hlavným cieľom je zadržiavať vplyv Číny v oblasti Indo-Pacifiku.

India a Bhárat

V posledných dňoch sa špekuluje o zmene názvu Indie na Bhárat. Prečo by k takémuto kroku malo dôjsť a ako ho hodnotíte?

Oba tieto názvy spolu od začiatku indickej nezávislosti až doteraz bez problémov koexistovali. India sa používa v oficiálnom názve krajiny v angličtine, Bhárat v hindčine aj ďalších indických jazykoch. Indický štát sa teda používal ako ekvivalentný, hoci každý z nich historicky vznikol v úplne inom kontexte. Narušiť túto rovnováhu a eskalovať spor o minulú a súčasnú identitu krajiny je podľa môjho súdu hlavným cieľom možného premenovania.

Z etymologického hľadiska je názov Indie starogréckeho pôvodu. Je to krajina ležiaca za riekou Indus, ktorá vo štvrtom storočí pred naším letopočtom tvorila prirodzenú hranicu expanzie Alexandra Macedónskeho. V európskych jazykoch sa termín uchytil a neskôr sa táto India znovu stala cieľom európskych dobyvateľov. Je to označenie vonkajšie, ktoré Indovia prijali, keď bola ich krajina britskou kolóniou. Bhárat naproti tomu odkazuje k eposu Mahábhárata, je to krajina Bharatovcov, jedného z dávnych staroindických kmeňov.

image

Zmizne India z máp? Vláda údajne zvažuje oficiálnu zmenu názvu krajiny, takto sa má volať

Na jednej strane tak možno na zmenu názvu pozerať ako na pokračujúci proces dekolonizácie, ktorý prebieha bez ohľadu na to, kto je v Indii pri moci. Počas posledných tridsiatich rokov sa v Indii postupne premenovávajú nielen ulice, ktoré ešte nesú názvy z doby britskej správy, ale aj veľké mestá, napríklad Bombaj sa už v roku 1996 zmenili na Mumbaí.

A na strane druhej?

Súčasná vláda hinduistických nacionalistov sa snaží z verejného priestoru odstrániť pripomienky nielen britského kolonializmu, ale aj predchádzajúcich storočí, keď veľká časť Indie bola pod vládou moslimských dynastií. Táto politika hinduizácie Indie sa okrem iného prejavuje nahradzovaním moslimských miestnych názvov inými, ktoré odkazujú čisto k hinduistickej tradícii. Na moslimov, ktorí tvoria približne 15 percent obyvateľov krajiny, nazerajú hinduistickí nacionalisti ako na cudzorodý element. Zmena názvu krajiny by tak niesla veľmi silný symbolický náboj.

Technologická veľmoc

V auguste sa India stala iba štvrtou krajinou sveta, ktorá úspešne dopravila svoje zariadenie na Mesiac. Čo tým Indovia „sledujú“?

Chcú celému svetu ukázať, že v kľúčových technologických oblastiach dokážu robiť prelomové veci, hoci väčšiu časť pracovnej sily stále zamestnáva poľnohospodárstvo. Dokázať, že nie sú len krajinou lacných programátorov, ktoré dopytujú firmy všade na svete, ale že sú schopní vytvoriť a úspešne riadiť celý ekosystém startupov, veľkých firiem a štátnych organizácií, na ktorého začiatku je nadaný študent a na konci lunárne vozítko.

image

Indický rover ukončil činnosť pred príchodom lunárnej noci, čakajú kým sa prebudí

India veľa vsádza aj na bio- a nanotechnológie, je úspešná vo farmaceutickom priemysle, je najväčším svetovým vývozcom generík a vakcín. Zatiaľ čo IT sektor je záležitosťou posledných troch dekád, súčasné úspechy v objavovaní vesmíru vychádzajú z dlhodobejších priorít. Na začiatku bol obranný priemysel, vývoj rakiet a raketových motorov.

Nepriateľstvo s Pakistanom tento vývoj poháňalo. Hlavným partnerom Indie bol Sovietsky zväz, ktorého raketa v rámci programu Interkozmos tiež roku 1975 vyniesla prvý indický satelit. Po niekoľkých desaťročiach si Indovia kľúčové technológie osvojili, vyladili pomer ceny a výkonu a teraz začínajú úspešne konkurovať na trhu vynášania komerčných satelitov. Úspešná misia na Mesiac je aj v tomto ohľade skvelou reklamou.

01 - Modified: 2023-09-09 16:28:51 - Feat.: 1 - Title: Ekonomický koridor. Ambiciózny plán má spojiť Európu s Blízkym východom a Indiou 02 - Modified: 2023-09-09 15:51:35 - Feat.: 1 - Title: Summit G20 sa zhodol na deklarácii o Ukrajine, Kyjevu sa nepáči 03 - Modified: 2023-09-07 06:56:15 - Feat.: 1 - Title: Indický premiér Módí píše v HN: G20 nenechá nikoho vzadu padnúť 04 - Modified: 2023-09-06 07:44:55 - Feat.: 1 - Title: Neúčasť Putina a Siho na G20 nie je zvláštnosťou. Nemá to však žiadnu súvislosť s Indiou, znie z Naí Dillí 05 - Modified: 2023-09-02 10:53:53 - Feat.: 1 - Title: India vypustila svoju prvú sondu určenú na pozorovanie Slnka
01 - Modified: 2024-04-30 08:00:00 - Feat.: - Title: FOTO Satelitné zábery z Marsu vedcom vyrazili dych. Na jednom z najpodivnejších miest planéty boli roztrúsené tisíce pavúkov 02 - Modified: 2024-04-28 09:00:00 - Feat.: - Title: Vedci rozlúskli záhadu druhého mesiaca našej planéty. Zrejme konečne vieme, odkiaľ pochádza a prečo sa pohybuje blízko Zeme 03 - Modified: 2024-04-26 07:22:04 - Feat.: - Title: Začala druhá časť najväčších volieb na svete. Indovia si do parlamentu volia svojich zástupcov 04 - Modified: 2024-04-25 17:25:00 - Feat.: - Title: Trojčlenná čínska misia odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung, cieľom misie je dostať sa na Mesiac 05 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 03:19