Pláž Bondi v austrálskom meste Sydney. FOTO: Reuters
StoryEditor

Austrália oznámila vznik fenoménu El Niňo v Pacifiku, chystá sa na horúce leto

19.09.2023, 13:13
Autor:
TASRTASR

Mesto Sydney prekonalo svoj maximálny teplotný rekord za september.

Austrálsky úrad pre meteorológiu v utorok oznámil, že zaznamenal klimatický jav El Niňo, ktorý je vo všeobecnosti spájaný so zvyšujúcimi sa teplotami a výraznými suchami, vedúcimi často k ničivým lesným požiarom. Informuje o tom agentúra AFP.

VIDEO: Meteorologický úrad oficiálne vyhlasuje El Niňo v Austrálii

Mesto Sydney v štáte Nový Južný Wales v utorok prekonalo svoj maximálny teplotný rekord za september, keďže ortuť v teplomeroch vystúpila k značke 34,6 stupňa Celzia. Austrálsky úrad pre meteorológiu to označil za nezvyčajne teplý začiatok jari pre veľkú časť juhovýchodu Austrálie.

Zvýšené riziko požiarov

Pre zvýšené nebezpečenstvo požiaru spôsobeného nezvyčajne horúcimi a suchými podmienkami v juhovýchodnej Austrálii mesto Sydney v utorok zažilo prvý úplný zákaz zakladania ohňov po takmer troch rokoch.

Miestne úrady informovali, že v Novom Južnom Walese, ktorý je najľudnatejší štát Austrálie, horelo v utorok 61 lesných požiarov, pričom 13 sa vymklo spod kontroly.

image

Irónia stanovenej hranice otepľovania: miliardy ľudí sa varia, na pevnine stúpajú teploty rýchlejšie

Niekoľko škôl pozdĺž pobrežia štátu zostalo v utorok zavretých pre ich bezprostredné ohrozenie lesnými požiarmi. Úrady vyhlásili v tejto oblasti najvyšší stupeň ohrozenia požiarmi v päťstupňovom systéme hodnotenia rizík, píše AFP.

Leto bude teplejšie

Fenomén El Niňo sa vyskytuje v priemere každé dva až sedem rokov a trvá deväť až 12 mesiacov. Ide o prirodzene sa vyskytujúci jav zahŕňajúci významné kolísanie teploty povrchových vrstiev Tichého oceána v rovníkovej oblasti, pričom ho sprevádzajú výrazné zmeny atmosférickej cirkulácie.

Svetová meteorologická organizácia avizovala začiatok formovania javu El Niňo už v júli. Austrálsky meteorologický úrad pripomenul, že v uplynulých troch rokoch ráz počasia na východnom pobreží Austrálie ovplyvňoval fenomén El Niňa, ktorý sa vyznačuje miernejším počasím a vyššou vlhkosťou.

image

Tichý oceán sa ochladzuje. Teórií je niekoľko, vedci však stále nepoznajú príčinu

Austrálsky prognostik Karl Braganza v utorok informoval, že sformovanie javu El Niňo v Tichom oceáne časovo koliduje s nezvyčajnými jarnými horúčavami, ktoré v súčasnosti postihujú východnú Austráliu.

"S najväčšou pravdepodobnosťou môžeme očakávať, že toto leto bude teplejšie ako priemer a určite teplejšie ako posledné tri roky," povedal Braganza.

Agentúra AFP dodala, že El Niňo sa vo všeobecnosti spája so zvýšenými zrážkami na juhu Latinskej Ameriky, v južných oblastiach Spojených štátov, v Africkom rohu a Strednej Ázie. Môže spôsobiť veľké suchá v Austrálii, Indonézii, častiach južnej Ázie a Strednej Amerike.

Na druhej strane, jeho teplé vody môžu poháňať hurikány v strednom a východnom Tichom oceáne, zatiaľ čo môžu spomaliť tvorbu hurikánov v povodí Atlantiku.

01 - Modified: 2023-07-30 16:00:00 - Feat.: 0 - Title: Teplo zasahuje stavby aj zvieratá. Robíme pomalšie a zmenšuje sa hospodársky rast 02 - Modified: 2023-08-01 08:30:00 - Feat.: 0 - Title: Peruánske pobrežie je čoraz zelenšie, nejde však o dobrú správu. Vedci varujú pred katastrofou 03 - Modified: 2023-07-25 07:49:37 - Feat.: 1 - Title: Spaľujúce horúčavy nie sú výnimkou, ale budú normou. Za vlnou tepla v Európe aj v USA sú klimatické zmeny
01 - Modified: 2024-04-27 09:56:02 - Feat.: - Title: Žiadne ospravedlnenie pre zneužívanie. V Austrálii sa konali protesty proti násiliu páchanom na ženách 02 - Modified: 2024-04-24 09:19:46 - Feat.: - Title: Austrálsky súd predĺžil platnosť zákazu videí z útoku na biskupa na platforme X 03 - Modified: 2024-04-24 08:17:27 - Feat.: - Title: V Austrálii po raziách zadržali osoby napojené na mladíka, ktorý útočil v kostole 04 - Modified: 2024-04-23 06:45:37 - Feat.: - Title: Platforma X sa odvolá proti príkazu o stiahnutí videí z útoku v Sydney 05 - Modified: 2024-04-19 16:09:59 - Feat.: - Title: V austrálskom Torresovom prielive zabil krokodíl 16-ročného chlapca
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 12:05