Bývalý prezident USA Donald Trump. FOTO: Reuters
StoryEditor

Trump sa odvolal proti verdiktu, podľa ktorého zveličoval hodnotu svojho majetku

04.10.2023, 22:29
Autor:
ČTKČTK

Sudca Arthur Engoron už v prípravnej fáze procesu na konci septembra uznal kľúčové obvinenie, keď rozhodol, že exprezident sa podvodu dopustil.

Bývalý americký prezident Donald Trump sa odvolal proti rozhodnutiu sudcu, podľa ktorého politik a jeho rodinná firma podvádzali banky či poisťovne zveličovaním hodnoty svojich nehnuteľností. Odvolanie prišlo v čase, keď na súde v New Yorku pokračovala hlavná časť procesu, z ktorého verdikt vzišiel. Trump aj na tretí deň rokovania dorazil osobne, informujú americké médiá.

Exprezidentov tím sa na vyššiu inštanciu obrátil, zatiaľ čo Trump v súdnej sieni počúval výpoveď účtovníka, ktorý pre neho kedysi pracoval a teraz bol prvým svedkom štátu New York.

Pokuta

Ten viní niekdajšiu hlavu štátu, jej dvoch najstarších synov a ďalších zo systematického nadhodnocovania majetku s cieľom zabezpečiť si lepšie podmienky u bánk či poisťovní. Newyorská prokuratúra požaduje uloženie pokuty 250 miliónov dolárov a zákaz podnikania pre obvinených v danom štáte.

Sudca Arthur Engoron už v prípravnej fáze procesu na konci septembra uznal kľúčové obvinenie, keď rozhodol, že exprezident sa podvodu dopustil. Teraz pred ním stoja viaceré ďalšie tvrdenia prokuratúry, pričom konečný verdikt sa čaká najneskôr v decembri. Engoron v prípade rozhoduje sám, keďže podľa štátneho zákona sa daný typ procesu odohráva bez poroty, uvádza agentúra AP.

image

ANALÝZA: V Kongrese sa usadil boh chaosu. Republikáni si sami odrezali hlavu

Prerokovanie Trumpovho odvolania by sa mohlo pretiahnuť za koniec aktuálneho procesu, píše agentúra Reuters. Ak by odvolací súd verdikt potvrdil, mohol by exprezident prísť o kontrolu nad niektorými svojimi nehnuteľnosťami vrátane mrakodrapu Trump Tower na Manhattane.

Nepravdivé vyhlásenia

Exprezidentovi právnici tvrdia, že žiadne nepravdivé vyhlásenia o svojom majetku neurobil. Samotný Trump všetko prezentuje ako politickú perzekúciu a neustále kritizuje prokurátorku Letitiu Jamesovú aj sudcu Engorona, ktorého okrem iného označil za "vyšinutého".

V utorok si vzal na mušku aj sudcovu asistentku Allison Greenfieldovú, ktorú na svojej sociálnej sieti Truth Social označil za priateľku lídra Demokratickej strany v americkom Senáte Chucka Schumera.

image

V New Yorku začal proces s Trumpom, sudca mu pripisuje podvody s majetkom

Príspevok čoskoro z webu zmizol, krátko po stretnutí za zatvorenými dverami medzi dvoma stranami sporu a sudcom. Engoron potom vydal nariadenie, aby sa Trump a ďalší účastníci procesu verejne nevyjadrovali o pracovníkoch súdu.

"Osobné útoky na členov môjho súdneho personálu sú neprijateľné, nevhodné a nebudem ich za žiadnych okolností tolerovať," povedal sudca.

01 - Modified: 2023-10-04 19:42:56 - Feat.: 1 - Title: Snahu byť na čele snemovne USA ako prvý oznámil Jordan, kandiduje aj Scalisa 02 - Modified: 2023-10-03 22:00:39 - Feat.: 1 - Title: Dnešný deň sa zapíše do amerických dejín. Republikánski rebeli odvolali šéfa Snemovne 03 - Modified: 2023-10-02 18:44:53 - Feat.: 1 - Title: V New Yorku začal proces s Trumpom, sudca mu pripisuje podvody s majetkom
01 - Modified: 2024-04-27 18:18:43 - Feat.: - Title: Stredozápad Spojených štátov postihlo ničivé tornádo. K obetiam na životoch nedošlo 02 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky 03 - Modified: 2024-04-27 11:17:02 - Feat.: - Title: Dobré časy na burze. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composit majú za sebou najlepší týždeň od novembra 04 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 05 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 21:37