Amerického prezidenta Joea Bidena víta izraelský premiér Benjamin Netanjahu počas jeho návštevy Izraela. FOTO: Reuters
StoryEditor

Biden je v Izraeli. Zdá sa, že za výbuchom nemocnice je niekto iný, povedal

18.10.2023, 10:16
18.10.2023, 11:50
Autor:
ČTKČTK

Joe Biden sa okrem politikov stretne aj s americkými rodinami, ktorých príbuzných drží hnutie Hamas v Pásme Gazy ako rukojemníkov

Americký prezident Joe Biden dnes pri stretnutí s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom v Tel Avive opäť ubezpečil Izrael o americkej podpore pri jeho boji s palestínskym hnutím Hamas. Netanjahu mu za to poďakoval a vyzval celý civilizovaný svet, aby sa spojil v boji proti Hamasu rovnako, ako to urobil v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS).

"Porazíme Hamas a odstránime túto strašnú hrozbu z našich životov," povedal izraelský premiér po boku Bidena novinárom. Dodal, že to je v záujme nielen Izraela, ale všetkých. Bidena nazval Netanjahu "ozajstným priateľom" a poďakoval mu za rozhodnutie prísť do Izraela počas tejto vojny.

Biden, ktorý priletel do Izraela dnes dopoludnia, Netanjahuovi tiež povedal, že je pobúrený utorkovou explóziou v nemocnici v Gaze. "Podľa toho, čo som videl, to vyzerá, akoby to urobil iný tím, nie vy. Ale je veľa ľudí, ktorí si tým nie sú istí," povedal k explózii v nemocnici americký prezident podľa portálu BBC a ďalších médií.

image

VIDEO: Izrael zverejnil zábery a nahrávku, ktoré majú dokazovať, že nestojí za zničením nemocnice v Gaze

Biden sa stretne aj s príbuznými unesených Hamasom

V predchádzajúcom týždni bolo v Izraeli množstvo zahraničných politikov, šéf americkej diplomacie Antony Blinken dokonca dvakrát. Blinken medzitým obchádzal aj ďalšie krajiny regiónu v snahe prispieť k deeskalácii konfliktu a pomôcť k riešeniu humanitárnej krízy v Pásme Gazy.

Izraelským predstaviteľom chce v čase silnejúceho konfliktu krajiny s Hamasom, ktorý ovláda Pásmo Gazy, americký prezident položiť aj tvrdé otázky, povedal podľa agentúr novinárom na palube prezidentského lietadla hovorca Bieleho domu John Kirby. Biden sa podľa neho bude pýtať "ako skutočný priateľ Izraela".

Podľa portálu The Times of Israel (ToI) sa Biden okrem politikov stretne aj s americkými rodinami, ktorých príbuzných držia hnutie Hamas v Pásme Gazy ako rukojemníkov od 7. októbra.

image

Izrael sľubuje humanitárnu zónu na juhu Pásma Gazy. Ešte v utorok ho bombardoval

V ten deň uskutočnil Hamás brutálny a prekvapivý útok na Izrael, pri ktorom ozbrojenci povraždili stovky civilistov, vrátane detí, a ďalších ľudí zabil vypálením niekoľko tisíc rakiet v ten istý deň. Útok, pri ktorom ozbrojenci zajali na dvesto rukojemníkov, si vyžiadal vyše 1 300 obetí.

V reakcii na útok Hamasu zo 7. októbra Izrael masívne bombarduje Pásmo Gazy, kde Hamas vládne. Pri týchto úderoch zomrelo vyše tritisíc Palestínčanov, vrátane tisícky detí. Humanitárnu krízu v Pásme Gazy zhoršila aj totálna blokáda, ktorú Izrael tiež v odvete za útoky zo 7. októbra na oblasť uvalil.

Portál ToI v stredu napísal, že Bidenov tím požiadal aj o stretnutie s Rachel Ederiovou, ktorú 7. októbra s jej manželom držali ozbrojenci z Hamasu asi 15 hodín ako rukojemníci v ich dome.

Táto staršia žena zachovala chladnú hlavu a dokázala tak dlho rozptyľovať pozornosť piatich ozbrojencov rozprávaním a ponukami jedla a pitia, kým nedorazila na pomoc špeciálna jednotka, ktorú priviedol jej syn.

image

Izraelčanka oklamala teroristov. Hostila ich, kým nedorazila polícia

Pôvodne mal v stredu z Izraela Biden odletieť do Ammánu na summit s tamojším kráľom Abdalláhom II., egyptským prezidentom Abdal Fattáhom Sísím a šéfom palestínskej autonómie Mahmúdom Abbásom. Po utorkovej explózii v nemocnici v Gaze, z ktorej sa vzájomne obviňuje Izrael a hnutie Hamas, Jordánsko samit zrušilo.

Americký prezident sa s Netanjahuom stretol naposledy minulý mesiac na okraj zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Išlo o ich prvú schôdzku od decembra, kedy sa Netanjahu znova ujal úradu premiéra, tentoraz ale zostavil koaličnú vládu aj s ultraortodoxnými a krajne pravicovými stranami.

Biden Netanjahua nepozval do Bieleho domu podľa analytikov kvôli obavám americkej vlády z kontroverznej súdnej reformy presadzovanej izraelskou vládou a tiež kvôli tomu, že Netanjahuova vláda otvorene podporuje rozširovanie židovských osád na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

01 - Modified: 2023-10-18 07:39:10 - Feat.: 1 - Title: Zásah nemocnice v Gaze má vyše päťsto obetí. Izrael a Palestínčania sa vinia navzájom 02 - Modified: 2023-10-18 06:22:16 - Feat.: 1 - Title: Izrael sľubuje humanitárnu zónu na juhu Pásma Gazy. Ešte v utorok ho bombardoval 03 - Modified: 2023-10-18 05:42:27 - Feat.: 1 - Title: Odporný vojnový masaker, povedal Abbás o zásahu nemocnice. Izrael podľa neho prekročil všetky hranice 04 - Modified: 2023-10-17 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Do zásoby radšej tuniaka ako uhorky či olivy. Izrael sa chystá na vojnu 05 - Modified: 2023-10-17 21:30:15 - Feat.: 1 - Title: Podľa úradov v Gaze zomrelo pri útoku na nemocnicu najmenej 500 ľudí, Izrael a Palestínčania sa vinia navzájom
01 - Modified: 2024-05-08 08:35:08 - Feat.: - Title: Katar vyzýva na prijatie opatrení s cieľom zabrániť "genocíde" v Rafahu 02 - Modified: 2024-05-08 06:55:00 - Feat.: - Title: USA pozastavili dodávku viacúčelových bômb pre Izrael 03 - Modified: 2024-05-07 19:43:31 - Feat.: - Title: Spojené štáty majú už dva týždne zdržiavať dodávky zbraní pre Izrael 04 - Modified: 2024-05-07 18:01:33 - Feat.: - Title: Hrozí, že ľudia nebudú poznať pravdu. Biden upozornil na nárast antisemitizmu v Spojených štátoch aj vo svete 05 - Modified: 2024-05-07 14:55:48 - Feat.: - Title: Hamas označil vstup izraelskej armády do Rafahu za nebezpečnú eskaláciu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 05:01