Pohotovostné služby pomáhajú pri evakuácii ľudí z ich domovov v škótskom Brechine uprostred záplav spôsobených búrkou Babet. FOTO: Reuters.
StoryEditor

Zničené domy a najmenej štyria mŕtvi. V severnej Európe opäť vyčíňala búrka Babet

21.10.2023, 14:12
21.10.2023, 21:39
Autor:
ČTKČTK

Britániu, severné Nemecko a južnú Škandináviu znovu bičovali silné vetry a búrkové vlny. Pri hraniciach s Dánskom stúpla hladina vody o viac ako dva metre.

Britániu, severné Nemecko a južnú Škandináviu dnes opäť bičovala silná búrka sprevádzaná silným vetrom, prívalovým dažďom a búrkovými vlnami. Daždivé počasie podľa agentúry AP spôsobilo záplavy či výpadky elektriny, vyžiadalo si evakuáciu a narušilo leteckú, trajektovú aj železničnú dopravu. Od štvrtka zomreli pri búrke, ktorú britský meteorologický úrad pomenoval Babet, najmenej štyria ľudia.

Poslednou obeťou sa stala 33-ročná žena, ktorá zahynula, keď na jej auto na ostrove Fehmarn v Baltskom mori spadol v piatok popoludní strom, informovala nemecká tlačová agentúra DPA. V Anglicku a Škótsku boli vo štvrtok av piatok hlásené tri úmrtia súvisiace s búrkou.

Na juhu Nórska zostávalo dnes popoludní stále 11-tisíc zákazníkov bez dodávok elektrického prúdu, napísal nórsky denník Verdens Gang. Silný vietor na niektorých domoch strhal strechy a na horách v južnom Nórsku sa objavil sneh.

Na juhu Baltského mora vietor o sile víchrice vyvolal vlny a prelomil protipovodňovú ochranu v pobrežných oblastiach v Dánsku a severnom Nemecku, čo spôsobilo záplavy.

V dánskych mestách Haderslev, Sönderborg, Hesnaes či Fynshav, a tiež v nemeckom Flensburgu pri hraniciach s Dánskom stúpla hladina vody o viac ako dva metre na najvyššiu zaznamenanú úroveň za posledných sto rokov, uviedla DPA. V zaplavených častiach miest boli z bezpečnostných dôvodov prerušené dodávky elektriny.

VIDEO: Búrka Babet sa rútila do Škótska.

Záchranné služby v nemeckej spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko oznámili evakuáciu asi 2-tisíc ľudí. V silne zasiahnutých oblastiach Dánska boli evakuovaní ľudia z domov a kempov a desiatky ľudí boli bez prúdu. Obec Haderslev na juhu Dánska rozhodla o evakuácii celého úseku pobrežia.

Víchor o sile víchrice bičoval búrkové vlny na južnom pobreží Baltského mora a prelomil protipovodňovú ochranu v pobrežných oblastiach v Dánsku a severnom Nemecku.

image

Búrka Babet má v Škótsku dve obete, letisko v Kodani ruší lety

Vo Flensburgu pri hraniciach s Dánskom stúpla hladina vody o viac ako dva metre na najvyššiu zaznamenanú úroveň za posledných sto rokov, uviedla DPA. V zaplavených častiach mesta boli z bezpečnostných dôvodov prerušené dodávky elektriny.

V postihnutých oblastiach v Nemecku, Dánsku a južnom Švédsku bola dočasne prerušená trajektová a železničná doprava. Kodanské letisko v piatok kvôli búrke zrušilo 142 letov, ale dnes ráno obnovilo prevádzku.

"Situácia na pobreží je teraz taká vážna, že je príliš nebezpečné tam zostávať. Všetky postihnuté oblasti evakuovali a záchranná služba sťahuje svoje posádky," uviedla obec v piatok neskoro večer v príspevku na Facebooku. Nebolo bezprostredne jasné, koľko ľudí bolo postihnutých.

Dánsky meteorologický ústav varoval pred silným vetrom a zvýšenou hladinou vody počas celého víkendu.

image

Trajekty stoja, stavajú sa bariéry. Severná Európa sa pripravuje na víchricu a rozsiahle záplavy

V Škótsku dnes naďalej platí najvyšší stupeň pohotovosti, ktorý znamená ohrozenie života. Meteorológ z agentúry Met Office Jonathan Vautrey uviedol, že v niektorých častiach východného a severného Škótska už počas búrky napršalo rovnaké množstvo dažďa, ako obvykle naprší za mesiac a pol. Prídu podľa neho ďalšie lejaky, ktoré by mohli "tieto oblasti počas troch dní priblížiť k dvom mesiacom zrážok".

V najhoršie postihnutom meste Brechin obyvateľov viac ako 300 domov vyzvali na opustenie domova pred tým, než rieka South Esk v piatok vystúpila takmer o štyri metre nad svoju obvyklú hladinu a vyliala sa do ulíc. Škótska agentúra pre ochranu životného prostredia varovala, že druhá veľká rieka Don by mohla spôsobiť záplavy dnes.

Búrka priniesla problémy po celom Spojenom kráľovstve, niekoľko hlavných ciest a železničných tratí bolo uzavretých kvôli záplavám. Letisko Leeds-Bradford v severnom Anglicku dnes zostalo uzavreté.

01 - Modified: 2023-10-09 13:10:09 - Feat.: 0 - Title: Tisíce obetí, katastrofy či útoky: PREHĽAD toho, čo sa za posledné dni vo svete udialo. Nie je to nič pozitívne 02 - Modified: 2023-10-09 06:27:21 - Feat.: 1 - Title: Počet obetí záplav v indickom štáte Sikkim stúpol na 74, sto ľudí je nezvestných 03 - Modified: 2023-10-06 14:11:52 - Feat.: 1 - Title: Tajfún Koinu si na Taiwane si vyžiadal jednu obeť, mieri na juh Číny a Hongkong 04 - Modified: 2023-10-06 08:00:26 - Feat.: 1 - Title: O domov príde 20-tisíc detí denne. Záplavy a búrky vysídlili viac než 40 miliónov maloletých
01 - Modified: 2024-04-26 13:09:12 - Feat.: - Title: Na východnú časť Afriky udreli silné dažde a záplavy. V Tanzánii už zomrelo vyše 155 ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 13:08:20 - Feat.: - Title: V dôsledku rozsiahlych záplav v Tanzánii zahynulo vyše sto ľudí 03 - Modified: 2024-04-25 09:03:29 - Feat.: - Title: Takmer polovica veľkých čínskych miest sa potápa, tvrdí štúdia 04 - Modified: 2024-04-22 12:59:20 - Feat.: - Title: Záplavy v Číne si vyžiadali evakuáciu 60-tisíc ľudí, tri osoby prišli o život 05 - Modified: 2024-04-21 12:43:00 - Feat.: - Title: Juh Číny zasiahnu záplavy, aké sa vyskytujú raz za storočie, varujú médiá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 01:32