FOTO: REUTERS
StoryEditor

Humanitárne organizácie znepokojila dohoda Talianska a Albánska o migrácii

07.11.2023, 22:23
Autor:
TASRTASR

Európska komisia uviedla, že dohoda môže naraziť na problémy, ak Taliansko migrantov zachránených vo výsostných vodách EÚ pošle do nečlenskej krajiny.

Viaceré humanitárne organizácie v utorok kritizovali dohodu medzi Talianskom a Albánskom, na základe ktorej táto balkánska krajina príjme tisíce žiadateľov počas spracovania ich žiadostí o azyl. Informovala o tom agentúra AP.

Európska komisia uviedla, že dohoda môže naraziť na problémy, ak Taliansko migrantov zachránených vo výsostných vodách EÚ pošle do nečlenskej krajiny. Komisia však ponecháva otvorené dvere dohode, ktorá by sa vzťahovala na migrantov z medzinárodných vôd.

Hovorkyňa EK Anitta Hipperová uviedla, že každá osoba objavená vo vodách patriacich členskej krajine EÚ má právo požiadať v nej o azyl a nemá byť presunutá do tretej krajiny.

"Sme nesmierne znepokojení, pretože osoby, zachránené týmito vojenskými loďami a privezené do stredísk v Albánsku, fakticky riskujú deportáciu," uviedla Mattia Ferrariová z charitatívnej organizácie Mediterranea Saving Humans. To môže podľa jej slov viesť k porušeniu medzinárodných pravidiel.

image

Nemecko ponechá kontroly na hraniciach, sprísni dávky migrantom

"Je to súčasť širšieho smerovania k externalizácii migračnej politiky," uviedla riaditeľka Inštitútu pre migračnú politiku (MPI) pre Európu Camille Le Cozová. Pripomenula, že s podobnými opatreniami neuspelo Dánsko či Británia, ktorá sa niektorých žiadateľov o azyl usilovala umiestniť do africkej Rwandy. Odvolací súd však tomu zabránil.

Dánsky parlament pred dvomi rokmi odsúhlasil založenie prijímacích stredísk v tretej krajine. Pre kritiku za oslabovanie medzinárodnej spolupráce však bola táto iniciatíva pozastavená.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová a albánsky premiér Edi Rama sa v pondelok dohodli, že Albánsko poskytne dočasné útočisko pre migrantov smerujúcich do Talianska. Rím ako protihodnotu zaplatí výstavbu dvoch stredísk pre tritisíc ľudí v prístave Shengjin a v oblasti Gjader na severozápade Albánska. Budú navrhnuté tak, aby mohli od roku 2024 ubytovať približne 36-tisíc ľudí ročne.  

Do centier nebudú posielať neplnoletých, tehotné ženy a ďalšie "zraniteľné osoby", povedala Meloniová. Ak Taliansko odmietne týmto migrantom žiadosti o azyl, Albánsko by ich deportovalo. Obom centrám pod talianskou jurisdikciou by Albánsko zabezpečilo vonkajšiu bezpečnosť.

01 - Modified: 2023-11-06 19:17:11 - Feat.: 1 - Title: Taliansko sa dohodlo s Albánskom na zriadení utečeneckých táborov pre migrantov, ktorí priplávali po mori ​
01 - Modified: 2024-04-27 08:22:20 - Feat.: - Title: Oblasť okolo talianskej sopky Vezuv zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa 02 - Modified: 2024-04-26 19:29:24 - Feat.: - Title: Poľsko zaznamenalo najnižšiu podporu členstva v EÚ za vyše 10 rokov 03 - Modified: 2024-04-26 15:55:05 - Feat.: - Title: Novinári talianskej verejnoprávnej RAI vstúpia do štrajku pre zásahy vlády 04 - Modified: 2024-04-25 14:55:54 - Feat.: - Title: Taliansko ostro odsudzuje trest smrti pre iránskeho rappera 05 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 23:09