Ceny vajec v ruských rubľoch. FOTO: X/@war_crimes_uk
StoryEditor

Rusko zachvátila vaječná kríza. Ľudia stoja nekonečné rady, aby ušetrili pár rubľov

15.12.2023, 13:51
Autor:
alisalis
  • Ceny vajec sa v Rusku zdvojnásobili, pred Vianocami sú pritom základnou ingredienciou na sviatočnom stole.
  • Za rekordný nárast môže predovšetkým rýchlo rastúca inflácia, ale aj západné sankcie.
  • V krajne totiž teraz prevláda nedostatok dovezených veterinárnych prípravkov.
  • Kremeľ pritom už niekoľko mesiacov trvá na tom, že Rusko úspešne odoláva rozsiahlym odvetným opatreniam Západu.

„Som v šoku! Je to hrozné, čo sa deje s cenami. Nielen pri vajciach, ale pri všetkých produktoch,“ sťažuje sa v moskovských uliciach 76-ročná dôchodkyňa Elizaveta Chalajevská. Zdražovanie znepokojuje nielen občanov, ale aj ruské úrady.

Drahým vajciam totiž čelia len pár mesiacov pred voľbami, ktoré majú predĺžiť Putinovu vládu. Úrady sú tak ešte odhodlanejšie odovzdať svojim občanom optimistické memorandum o skvelom stave ekonomiky v krajine, píše denník Euro News.

Video: Kríza chudoby v Rusku: ceny dosiahli rekordné hodnoty

Trpká realita ale ukazuje, že kúpna sila Rusov sa v posledných dvoch rokoch skutočne znížila, a to v dôsledku veľmi slabého rubľa aj vysokej inflácie, ktorá v novembri stúpla na 7,48 percenta v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Vajce akoby symbol

Symbolom zdražovania v krajine sa stala práve cena vajec, ktorá rozbúrila médiá aj Rusov, ktorí na sociálnych sieťach nešetria kritikou. To všetko v krajine, kde bola verejná debata na pozadí represií do značnej miery eliminovaná.

Podľa ruskej Federálnej štátnej štatistickej služby (Rosstat) vzrástla v novembri priemerná cena vajec v Rusku medziročne o 40,29 percenta. Podľa niektorých občanov je ale rast ešte väčší. „Predtým som kupoval vajcia za 70 rubľov za tucet. Teraz stojí 130 až 140 rubľov, teda dvakrát toľko,“ povedal agentúre AFP dvadsaťjedenročný študent Iľja Zarubin.

image

Hľadá sa Navaľnyj: Podľa svojich spolupracovníkov zmizol, ruské úrady mlčia

"Aby si každý mohol v obchodoch kúpiť vajcia, bolo rozhodnuté predávať iba dva tucty vajec na osobu," uviedla v reakcii na nával zástupkyne oblastného guvernéra Julia Chtchedrina. "Žiadny nedostatok nie je, vajcia budú pre všetkých," uviedla na sociálnej sieti Telegram.

V reakcii na situáciu tamojšia veterinárna služba a fytosanitárny dozor (Rosselchoznadzor) v piatok povolila dovoz vajec z Turecka. Ruské ministerstvo poľnohospodárstva dokonca navrhuje šesťmesačný zákaz vývozu vajec. Generálny prokurátor Igor Krasnov potom zároveň minulý týždeň nariadil prokurátorom, aby začali regionálne kontroly výrobcov a predajných miest kvôli prípadnému neoprávnenému zvýšeniu cien.

Ceny vajec vedú aj k neobvyklým scénam, keď na trhoch stoja davy ľudí v nekonečných radách, pretože tam sú oveľa lacnejšie ako v supermarketoch, ako ukazujú videá, ktoré sa rozšírili na sociálnych sieťach.

Rekordne drahý vianočný stôl

Obavy z nedostatku v mnohom pripomínajú sovietsku éru, kedy sa rady a tiež rôzne triky pri nákupe základných potravín stali každodennou realitou, píše denník.

Podľa odborníkov citovaných ruskými médiami je rast cien vajec spôsobený zdražením krmiva pre hydinu aj veterinárnych prípravkov, čo je nepriamy dôsledok západných sankcií, ktoré viedli k zdraženiu dovážaných produktov. Podľa Rosstatu sa aj cena kuracieho mäsa v novembri 2023 zvýšila o 29,26 percenta v porovnaní s rovnakým mesiacom predchádzajúceho roka.

image

Najprv ho vyšetroval, potom pral jeho peniaze. Bývalého agenta FBI odsúdili za napomáhanie ruskému oligarchovi

Zároveň sú v decembri ruské rodiny na cenu vajec citlivejšie ako obvykle, pretože vajcia a majonéza sú ústrednými ingredienciami sviatočných jedál na konci roka, najmä zemiakového šalátu, ktorý je ruskou silvestrovskou stálicou.

„Nech to stojí, čo to stojí, urobím si na Silvestra šalát, aj keď výrobky zdraželi,“ povedala agentúre AFP šesťdesiatročná Elena, administrátorka služby psychologickej pomoci v Moskve. "Ale je to smutné a je škoda, že (vajcia) takto zdraželi," uzavrela Ruska podľa EuroNews.

01 - Modified: 2023-12-15 11:43:47 - Feat.: 1 - Title: Migrantov v Rusku po prvýkrát zbavili občianstva, nechceli ísť do armády, píšu médiá 02 - Modified: 2023-12-15 11:32:01 - Feat.: 1 - Title: Režisér kritizoval inváziu na Ukrajine, ruský súd mu v jeho neprítomnosti uložil osem rokov väzenia 03 - Modified: 2023-12-15 10:58:29 - Feat.: 1 - Title: Rozhodnutie Európskej únie o Ukrajine, Moldavsku a Gruzínsku je podľa Kremľa politické 04 - Modified: 2023-12-15 06:46:06 - Feat.: 1 - Title: "Orgány sa boja." Ruský súd zrušil pokutu pre aktivistu Orlova, teraz mu však hrozí väzenie 05 - Modified: 2023-12-14 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Na hrozivé straty nehľadia. Tvrdohlaví Rusi veria, že odrežú Ukrajinu od pomoci Západu a Spojených štátov
01 - Modified: 2024-04-30 15:51:04 - Feat.: - Title: V Kyjeve zadržali dvoch podozrivých, mali prevádzkovať proruské farmy botov 02 - Modified: 2024-04-30 15:24:16 - Feat.: - Title: Zostrelili sme šesť rakiet ATACMS odpálených z Ukrajiny, tvrdia Rusi. Niektoré z nich aj nad Krymom 03 - Modified: 2024-04-30 14:26:44 - Feat.: - Title: Estónsko tvrdí, že Rusko rušením signálu GPS porušuje medzinárodné predpisy 04 - Modified: 2024-04-30 13:38:35 - Feat.: - Title: Kyjev odstraňuje sovietsky pomník, ktorý pripomína priateľstvo s Ruskom 05 - Modified: 2024-04-30 10:43:04 - Feat.: - Title: V strednom Rusku ľudia doviezli do výkupu železa prieskumný dron
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 03:57