Americký exprezident Donald Trump. FOTO: Reuters
StoryEditor

Trump žiada súd v Georgii o odmietnutie volebnej obžaloby, ďalej trvá na svojej imunite

08.01.2024, 22:51
Autor:
ČTKČTK

Právnici amerického exprezidenta uvádzajú, že skutky uvedené v obžalobe spadali pod "oficiálne povinnosti" hlavy štátu a ich klient za ne nemôže byť stíhaný.

Právnici amerického exprezidenta Donalda Trumpa dnes požiadali súd v Georgii, aby zmietol zo stola obžalobu vznesenú kvôli jeho zásahom do posledných prezidentských volieb v juhovýchodnom štáte USA.

Právnici za Trumpom pevne stoja

Okrem iného tieto zásahy prezentujú ako súčasť výkonu prezidentskej funkcie, za ktorú nemôže byť stíhaný, informujú americké médiá. Argument o imunite už odmietla sudkyňa vo federálnom procese ohľadom Trumpovej snahy zvrátiť výsledky volieb.

Obžaloby vznesené vlani na štátnej a federálnej úrovni sa týkajú rôznych spôsobov, ktorými sa exprezident po voľbách roku 2020 snažil zabrániť potvrdeniu svojej porážky, ktorú nikdy neuznal.

Spoločne so svojimi spojencami šíril nepodložené tvrdenia o tom, že voľby boli zmanipulované, a konkrétne v prípade Georgie napríklad po telefóne presviedčal najvyššieho volebného činiteľa štátu Brada Raffenspergera o potrebe "nájsť" dostatočný počet hlasov na zvrátenie výsledku.

image

Štát New York žaluje Trumpa a žiada od neho 370 miliónov dolárov

Trumpovi právnici v podaní na okresnom súde v Atlante uvádzajú, že tieto a ďalšie skutky uvedené v obžalobe spadali pod "oficiálne povinnosti" hlavy štátu a ich klient za ne nemôže byť stíhaný. "Obžalobu vylučuje prezidentská imunita a mala by byť odmietnutá," cituje z ich stanoviska denník The New York Times.

Okrem toho Trumpov tím vzniesol aj ďalšie argumenty, prečo by podľa neho mal sudca Scott McAfee obvinenie zmiesť zo stola, uvádza médiá.

Obhajoba napríklad tvrdí, že exprezidentove výmysly ohľadom rozsiahlych podvodov pri posledných voľbách predstavujú prejavy chránené prvým dodatkom americkej ústavy, alebo že ho pred stíhaním chráni rozhodnutie Senátu neschváliť na začiatku roka 2021 ústavnú žalobu spojenú s útokom Trumpových priaznivcov na sídlo Kongresu.

Trumpa vlani veľká porota v Georgii obžalovala spoločne s ďalšími 18 ľuďmi, ktorí sa podľa prokuratúry po posledných voľbách spolčili s porazeným prezidentom, aby vykoľajili volebný proces v kľúčovom štáte.

Sudkyňa argumenty odmietla

Obžalovaní čelia obvineniam z porušenia štátneho zákona proti organizovanému zločinu a ďalších prečinov. Exprezident vinu odmieta, štyria z jeho spoluobvinených však uzavreli dohody s prokurátormi a výmenou za nízky trest čiastočne priznali vinu a prisľúbili spoluprácu.

Trumpova kampaň proti výsledkom volieb sa nesústredila iba na Georgiu a republikánsky politik v tejto súvislosti čelí aj federálnej obžalobe, zatiaľ čo sa usiluje o znovuzvolenie. Širokou prezidentskou imunitou argumentuje aj proti obvineniam, ktoré proti nemu vzniesol tím zvláštneho vyšetrovateľa Jacka Smitha.

image

Zúčastní sa Trump tohoročných primárok? Rozhodne o tom Najvyšší súd Spojených štátov

Sudkyňa Tanya Chutkanová, ktorá má prípad na starosti, interpretáciu imunity prezentovanú Trumpovými právnikmi v decembri odmietla a otázka teraz leží pred federálnym odvolacím súdom.

Ten sa bude vecou zaoberať od utorka a s verdiktom by potom mohol prísť do dvoch týždňov. Nech už bude rozhodnutie akékoľvek, je pravdepodobné, že jedna zo strán sa odvolá až na najvyšší súd.

Trump dnes na svojej sociálnej sieti Truth Social napísal, že sa utorkového rokovania na odvolacej inštancii osobne zúčastní.

01 - Modified: 2024-01-05 08:56:55 - Feat.: 1 - Title: USA čakajú voľby. Muž, ktorý má zastaviť Donalda Trumpa, má 81 rokov a je nepopulárny 02 - Modified: 2024-01-04 20:30:40 - Feat.: 1 - Title: Cudzie vlády minuli v Trumpových firmách takmer osem miliónov dolárov, tvrdia demokrati 03 - Modified: 2024-01-03 22:59:13 - Feat.: 1 - Title: Rozhodujúci verdikt. Trump sa kvôli diskvalifikácii z primárok v Colorade obrátil na najvyšší súd 04 - Modified: 2024-01-03 05:49:51 - Feat.: 1 - Title: Trump sa odvolal voči zákazu kandidovať v primárkach v štáte Maine
01 - Modified: 2024-05-06 17:07:28 - Feat.: - Title: Sudca pohrozil Trumpovi ​za opakované porušenie nariadenia o mlčaní: Pokuty nepomohli, zvážim väzenie 02 - Modified: 2024-05-06 15:22:48 - Feat.: - Title: Kolumbijská univerzita ruší pre propalestínske protesty promočnú ceremóniu 03 - Modified: 2024-05-06 16:00:00 - Feat.: - Title: Ako v USA vidia vývoj vojny, ak vyhrá voľby Biden? Budúci rok príde ukrajinská ofenzíva 04 - Modified: 2024-05-06 13:59:39 - Feat.: - Title: Svetová špička zo zámoria. V Bratislave sa proti Slovákom predstaví kandidát na zlato s hviezdnymi menami 05 - Modified: 2024-05-06 07:57:39 - Feat.: - Title: Telá nájdené minulý týždeň v Mexiku patria nezvestným Austrálčanom a Američanovi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 03:45