Novozvolený prezident Taiwanu Laj Čching-te. FOTO: Reuters
StoryEditor

Šéf čínskej diplomacie varoval Taiwan pred krokmi k nezávislosti, budú "tvrdo potrestané"

14.01.2024, 16:49
Autor:
TASRTASR

Wang I tak reagoval na výsledky volieb, v ktorých zvíťazil kandidát vládnej Demokratickej pokrokovej strany Laj Čching-te.

Šéf čínskej diplomacie Wang I v nedeľu varoval Taiwan, že akékoľvek kroky smerom k nezávislosti od pevninskej Číny budú "tvrdo potrestané". Reagoval tak na výsledky volieb na Taiwane, v ktorých zvíťazil kandidát vládnej Demokratickej pokrokovej strany (DPP) Laj Čching-te, informuje agentúra AFP.

Voliči na ostrovnom štáte odmietli opakované výzvy Pekingu, aby nevolili vládneho kandidáta, ktorého komunistická vláda v Číne označuje za nebezpečného separatistu. Hoci DPP v prezidentských voľbách zvíťazila, v parlamente stratila svoju doterajšiu väčšinu.

image

Prezidentské voľby na Taiwane vyhral súčasný viceprezident William Laj. Chce medzinárodné uznanie nezávislosti

Pevninská Čína si dlhodobo nárokuje Taiwan ako svoje územie a dosiaľ nevylúčila použitie vojenskej sily, aby ho získala pod svoju kontrolu. V reakcii na víťazstvo Laja v prezidentských voľbách Peking skonštatoval, že sa tým nezmení "nevyhnutný trend zjednotenia Číny".

"Ak niekto na ostrove Taiwan uvažuje o nezávislosti a pokúša sa rozdeliť územie Číny, bude určite tvrdo potrestaný históriou aj zákonom. Toto je slepá ulička," uviedol Wang I na tlačovej konferencii v Egypte s tamojším ministrom zahraničných vecí Sámihom Šukrím.

image

Zjednotenie s Taiwanom je podľa čínskej vlády nevyhnutné. Výsledky volieb to nezmenia, tvrdí

Wang I povedal, že bez ohľadu na výsledky, voľby nemôžu zmeniť "skutočnosť, že existuje len jedna Čína a Taiwan je jej súčasťou".

Taiwan podľa neho nikdy nebol samostatnou krajinou. "Nebol ňou v minulosti a určite ňou nebude ani v budúcnosti," dodal.

Úsilie týmto smerom, varoval Wang, "vážne ohrozuje blaho taiwanských krajanov, poškodzuje základné záujmy čínskeho národa a ohrozuje mier a stabilitu v oblasti Taiwanského prielivu".

 

01 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-26 13:03:43 - Feat.: - Title: Čína bude finančným príspevkom motivovať k výmene starších áut za nové, chce podporiť dopyt 03 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 04 - Modified: 2024-04-26 10:27:50 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Dongfeng rokuje o výstavbe závodu v Taliansku 05 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:44