Maďarský premiér Viktor Orbán. FOTO: Reuters
StoryEditor

Maďarská vláda podkopáva základné hodnoty Únie, zhodli sa europoslanci. Orbán hovorí o útoku liberálov

18.01.2024, 14:19
18.01.2024, 16:40
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Poslanci v uznesení vyzývajú členské štáty, aby začali proces, ktorým by vo výsledku mohli Maďarsko pripraviť o jeho hlasovacie práva, ak dospejú k záveru, že Budapešť porušuje zakladajúce zmluvy Európskej únie.

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) sa dnes zhodli, že súčasná maďarská vláda Viktora Orbána ohrozuje hodnoty, inštitúcie a finančné záujmy Európskej únie. Maďarsko by podľa nimi prijatého uznesenia nemalo dostať žiadne ďalšie financie z EÚ, kým sa nepreukáže, že spoľahlivo napravilo nedostatky v oblasti právneho štátu a ľudských práv.

Europarlament spochybňuje aj rozhodnutie Európskej komisie, ktorá vlani v decembri vyplatila Budapešti desať miliárd eur z fondov EÚ deň predtým, ako Orbán ako jediný na samite členských krajín zablokoval návrh na zvýšenie rozpočtu Únie na roky 2024 až 2027 a uvoľnenie ďalších 50 miliárd eur pre Rusko napadnutú Ukrajinu.

image

„Milý priateľ Viktor.“ Orbán a Fico sa na seba tešili roky, rokovali až o 75 minút dlhšie (reportáž)

Orbán v reakcii na uznesenie hovorí, že liberálni europoslanci v Európskom parlamente opäť zaútočili na Maďarsko.

"Ukrajine chcú dať peniaze na štyri roky, pričom do eurovolieb zostáva už len päť mesiacov. V podstate chcú ľudí zbaviť ich práva rozhodovať o svojej budúcnosti," napísal Orbán na sociálnej sieti X. Tento prístup nazval "protidemokratickým" a zdôraznil, že Maďarsko s ním nesúhlasí.

"Ak chceme Ukrajine pomôcť, urobme to mimo rozpočtu EÚ a na ročnej báze! Toto je jediný demokratický postoj päť mesiacov pred voľbami," napísal Orbán.

Poslanci v uznesení vyzývajú členské štáty, aby začali proces, ktorým by vo výsledku mohli Maďarsko pripraviť o jeho hlasovacie práva, ak dospejú k záveru, že Budapešť porušuje zakladajúce zmluvy Európskej únie.

Vydieranie Európskej únie

O Orbánovom vydieraní EÚ v stredu v rozprave hovorili zástupcovia takmer všetkých frakcií EP - maďarská vláda podľa nich zneužíva svoje veto v Európskej rade, aby získala miliardy eur z európskych fondov, na ktoré podľa nich nemá nárok kvôli kontroverzným reformám súdnictva, prístupu k médiám, akademickej sfére a ďalším opatreniam.

image

USA sú sklamané Orbánovou politikou voči Ukrajine

Poslanci v súvislosti s "vydieraním" poukázali napríklad na vyplatenie desiatich miliárd eur deň pred hlasovaním členských štátov o otvorení prístupových rokovaní s Ukrajinou, Moldavskom a podmienečne aj s Bosnou a Hercegovinou. Vec schválila Európska komisia na čele s predsedníčkou Ursulou von der Leyenovou - jednou zo základných funkcií inštitúcie je slúžiť ako "strážkyňa zmlúv" a "ochrankyňa finančných záujmov EÚ".

Parlament spochybňuje, že EK tieto úlohy napĺňa a po svojom právnom výbore teraz europoslanci požadujú, aby preskúmal, či komisia konala právne.

Uznesenie dnes podporilo 345 europoslancov, proti bolo 104 a 29 sa hlasovania zdržalo.

Reakcie slovenských europoslancov

K uzneseniu sa vyjadrili viacerí slovenskí europoslanci. Vladimír Bilčík (nezávislý/Obnovme Európu) uviedol, že Maďarsko má dlhodobý problém s rúcaním právneho štátu. "Prekračuje pravidlá, a tým pádom nesie za to dôsledky. Politická cesta susedného Maďarska má preto pre Slovensko slúžiť ako výstraha, nie ako vzor," odkázal poslanec.

Priznal, že o to viac ho znepokojuje bratanie sa slovenského premiéra Roberta Fica s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom a výrok o tom, že sa ich záujmy na 99 percent zhodujú. "Skutočný záujem Slovenska je vyhnúť sa maďarskej ceste," dodal.

Ivan Štefanec (KDH/EPP) tvrdí, že situácia v Maďarsku je dlhodobo nelichotivá. "Ohrozenia právneho štátu, európskych financií, či pomýlená zahraničná politika voči Rusku a Ukrajine už však nie sú len doménou maďarskej vlády a kontroverzného premiéra. Tieto kritériá čoraz viac napĺňa aj slovenská vláda," upozornil.

image

Maďarsko má najvyššie náklady na obsluhu dlhu v celej Európskej únii

Eugen Jurzyca (SaS/Európski konzervatívci a reformisti) zdôraznil, že EÚ by mala na ochranu právneho štátu v prvom rade využiť európske orgány činné v trestnom konaní – OLAF, Európsku prokuratúru a Súdny dvor EÚ –, nie blokovanie eurofondov. "Eurofondy by nemali slúžiť na kupovanie lojality vlád členských štátov, ale na financovanie verejných statkov. Nepovažujem však za optimálne, ak niektorý členský štát zneužíva pravidlo jednomyseľnosti na získanie ústupkov v iných oblastiach vetovaním správneho kroku," uviedol.

Monika Beňová (Smer-SD/nezaradená) upozornila, že dodržiavanie princípov právneho štátu je zmluvne definované tak neurčito, že ho možno pri vytváraní nátlaku na nejakú členskú krajinu používať veľmi svojvoľne.

"Dlhodobo upozorňujem, že na to naviazaný mechanizmus umožňujúci pozastavenie čerpania eurofondov je potrebné uplatňovať veľmi obozretne. Primeranejšie pri vzniku podozrení by boli pokuty, a nie úplné zastavenie financovania pomoci najviac ohrozeným skupinám obyvateľstva, poľnohospodárom či stopnutie peňazí napríklad na obnovu a výstavbu zdravotníckej alebo školskej infraštruktúry," uviedla.

01 - Modified: 2024-01-16 14:46:56 - Feat.: 1 - Title: Spolupráca Vyšehradskej štvorky bola podľa Fica úmyselne znefunkčnená. Je to tragédia, hovorí 02 - Modified: 2024-01-16 13:28:58 - Feat.: 1 - Title: Orbán prijal Fica v Budapešti so všetkými poctami. Maďarský premiér si dal na privítaní naozaj záležať 03 - Modified: 2024-01-15 13:50:22 - Feat.: 1 - Title: Europoslanci sa pripravujú na frontálny útok proti Orbánovi, píše Politico 04 - Modified: 2024-01-08 14:24:37 - Feat.: 1 - Title: Panika v Bruseli. Šéf Európskej rady by mohol skončiť, k moci sa derie Orbán
01 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 02 - Modified: 2024-04-25 18:17:00 - Feat.: - Title: Európsky parlament reagoval na škandál s Katarom zriadením etického orgánu na boj proti korupcii 03 - Modified: 2024-04-25 12:08:24 - Feat.: - Title: Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku 04 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 05 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:09