Opozičný prezidentský kandiát Boris Nadeždin. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Nadeždina nepustili do volieb, aby neporazil prokremeľských kandidátov, píše Meduza. Mohol by uškodiť Putinovi

08.02.2024, 23:55
Autor:
ČTKČTK

"Nepríjemným prekvapením" sa stala pre Kremeľ skutočnosť, že v januári sa Rusi stavali do rady, aby sa mohli podpísať na podporu kandidatúry Borisa Nadeždina.

Ruská ústredná volebná komisia dnes podľa očakávania odmietla zaregistrovať odporcov rusko-ukrajinskej vojny Borisa Nadeždina ako kandidáta pre marcové prezidentské voľby v Rusku.

Kremeľ sa totiž obával, že "kandidát z ulice" získa viac ako desať percent hlasov a predstihne kandidátov prokremeľských parlamentných strán, napísal s odvolaním sa na anonymné zdroje blízke ruskej prezidentskej kancelárii spravodajský server Meduza pôsobiaci z lotyšského exilu. Nadeždin by podľa portálu tiež mohol Kremľa pokaziť plán, že Vladimir Putin v marci zvíťazí s rekordným počtom hlasov.

Nemal šancu

Protivojnový kandidát nemal šancu na registráciu, zhodujú sa podľa Meduzu zdroje z odboru domácej politiky, ktorý má v prezidentskej kancelárii na starosti Sergej Kirijenko. Kremeľ si síce pohrával s myšlienkou pustiť k voľbám "liberála", ale nakoniec od toho ustúpil.

"Nepríjemným prekvapením" sa stala pre Kremeľ skutočnosť, že v januári sa Rusi stavali do rady, aby sa mohli podpísať na podporu Nadeždinovej kandidatúry.

image

Putinovho súpera k voľbám nepustia. Nadeždin sa chce obrátiť na najvyšší súd

"Samozrejme to nepomohlo registrácii a ani pomoci nemohlo," povedal jeden zo zdrojov Meduzy. Kandidáta s kritickým vyjadrovaním na adresu režimu by podľa jeho názoru nepustili k voľbám, ani keby sa nevalcovalo na Ukrajine, vzhľadom na riziko, že niekto takýto by mohol pokaziť zámer, že Putin v marci dostane viac ako 80 percent hlasov, čo sa doteraz v novodobých ruských dejinách nikomu nepodarilo.

"Oficiálne sa hlási, predovšetkým samotným prezidentom, že spoločnosť sa zomkla, že všetci ťahajú za jeden povraz a že pracujú pre víťazstvo. A zrazu by sa mohlo ukázať, že hmatateľná časť spoločnosti túži, aby sa vojna skončila čo najskôr," poznamenal "zdroj blízky Kremľa".

Masový fenomén

Zároveň pripustil, že počas kampane sa Nadeždin zmenil zo zanedbateľného faktora na masový fenomén. Ukázalo sa, že Kremeľ podcenil množstvo Rusov ochotných vysloviť sa proti vojne, aj keď len takto nepriamo. Podľa prieskumu, ktorý spoločnosť Russian Field podnikla na žiadosť Nadeždinova štábu, politikova podpora v súčasnosti dosahuje 7,8 percenta.

Kandidát komunistov Nikolaj Charitonov má podporu 3,3 percenta, uchádzač nacionalistov Leonid Sluckij 2,9 a zástupca strany Noví ľudia Vladislav Davankov jedno percento. Putinova popularita podľa rovnakého prieskumu presahuje 62 percent.

image

ANALÝZA: Ako nepohodlný kandidát Nadeždin ničí Putinove plány

Zdroje Meduzy blízke Kremľa s odhadom Nadeždinovej popularity súhlasili a zdôraznili, že postupom času by Nadeždin mohol byť ešte silnejší a nakoniec by mohol získať "najmenej desať percent". Týmto výsledkom by predstihol kandidátov parlamentných strán, a "bolo by až príliš jasné, že systém strán nemá nič spoločné s reálnym zastúpením", keď "človek z ulice" môže dostať viac hlasov, ako parlamentní politici.

A za Nadeždina by vraj mohli hlasovať aj tí Rusi, ktorí sú všeobecne za Putina, ale nechcú pokračovanie vojny. "Ale keď sú vytýčené rekordy, tak to nemožno pripustiť. Hlasy musia ísť tam, kde majú," tvrdil zdroj Meduzy.

01 - Modified: 2024-02-08 14:03:21 - Feat.: 1 - Title: Putinovho súpera k voľbám nepustia. Nadeždin sa chce obrátiť na najvyšší súd 02 - Modified: 2024-02-08 09:20:20 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Ako nepohodlný kandidát Nadeždin ničí Putinove plány 03 - Modified: 2024-02-02 12:54:13 - Feat.: 1 - Title: Kandidatúra Putinovho vyzývateľa je v ohrození: Šéf komisie má pochybnosti, hovorí o menách mŕtvych
01 - Modified: 2024-05-10 14:46:09 - Feat.: - Title: Štátna duma schválila Michaila Mišustina za premiéra Ruska. Teraz si musí vybrať kabinet 02 - Modified: 2024-05-10 12:34:45 - Feat.: - Title: Autobus sa v Petrohrade zrútil z mosta do rieky, zahynuli traja ľudia 03 - Modified: 2024-05-10 16:00:00 - Feat.: - Title: Rusi sa chvália korisťou z ukrajinského bojiska. Putin opakuje Stalinovu taktiku 04 - Modified: 2024-05-10 13:09:17 - Feat.: - Title: Rusko začalo nový vpád na Ukrajinu. Na obranu Charkova mieria posily 05 - Modified: 2024-05-10 09:45:52 - Feat.: - Title: Slovensko kryje Putinových spojencov. Nevyhostili propagandistu, ktorý robil rozhovor s Kaliňákom, tvrdí PS
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 23:02