Republikánska kandidátka na prezidenta USA a bývalá veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haleyová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Trump mieri za ďalšou výhrou v primárkach, Haleyová vyostruje kritiku

23.02.2024, 10:19
Autor:
ČTKČTK

Očakávaná porážka Haleyovej v domovskom štáte by pre jej kampaň bola ďalšou tvrdou ranou. Americké médiá ale podotýkajú, že je stále schopná priťahovať milióny dolárov od darcov, čo môže byť nakoniec rozhodujúce.

Prezidentské primárky americkej Republikánskej strany pokračujú v sobotu v Južnej Karolíne, kde môže bývalý prezident a jasný favorit Donald Trump svojej poslednej súperke uštedriť porážku na jej domácej pôde.

Bývalá guvernérka juhovýchodného štátu Nikki Haleyová pred hlasovaním stupňuje kritiku niekdajšej hlavy štátu a sľubuje, že vytrvá aspoň do marcového "superutorka", ktoré môže súboj o nomináciu definitívne rozhodnúť.

Južná Karolína je piatou zastávkou výberu republikánskeho kandidáta pre novembrové prezidentské voľby a Trump zatiaľ procesu dominuje. V januári zvíťazil v Iowe a New Hampshire a tento mesiac na úspechy nadviazal v Nevade a na Amerických Panenských ostrovoch.

image

Trumpizmus na steroidoch. Spojené štáty by doviedol k izolácii a obchodnému boju s Čínou

Prieskumy preferencií republikánskych voličov ďalej hovoria jasne v jeho prospech. Podľa posledných sondáží v Južnej Karolíne má na Haleyovú náskok asi 30 percentuálnych bodov, v celoamerických prieskumoch je potom rozdiel ešte výraznejší.

Hoci sú stranícke procesy stále v ranej fáze, všetko nasvedčuje tomu, že Trump sa na jeseň o Biely dom znovu stretne s jeho súčasným šéfom Joeom Bidenom, ktorý v primárkach Demokratickej strany prakticky nemá konkurenciu.

Haleyovej kameň vstúpila do fázy YOLO

Trump mieri k opätovnej nominácii v čase, keď strieda predvolebné mítingy so súdnymi pojednávaniami, ktorá pramení z jeho početných občianskoprávnych i trestných káuz. Vlani sa stal prvým obžalovaným exprezidentom a aktuálne čelí štyrom obžalobám, pričom prvý z nich dospeje k výberu poroty 25. marca.

"Bude na súde po zvyšok roka," komentovala tento týždeň vývoj Trumpových káuz jeho súperka Haleyová. "Jediné, čo robí, je, že sa po večeroch púšťa do tirád o svojich súdnych prípadoch," povedala v rozhovore s televíziou Fox News v odkaze na Trumpove predvolebné mítingy.

Haleyová v poslednom čase Trumpove súdy prezentuje ako príklad "chaosu", ktorý podľa nej exprezidentovo pôsobenie v politike sprevádza. Odvtedy, čo sa na konci januára stala jeho poslednou významnejšou súperkou, sa jej vyjadrenia na jeho adresu výrazne vyostrujú. 

image

Vitálny Donald vs. unavený Joe: USA mieria k finálnej dvojici boja o Biely dom. Prečo sa nezjavil nik lepší?

Web Politico to komentoval slovami, že jej kampaň vstúpila do fázy "YOLO", čo je anglická skratka výrazu "žiješ len raz".

Haleyová v posledných týždňoch označila Trumpa za "totálne vyšinutého" a charakterizovala jeho pôsobenie ako "katastrofu", kritizovala ho za jeho slová o Severoatlantickej aliancii či po tom, ako naznačil, že jej manžel sa jej vyhýba.

Medzitým opakuje, že Trump nemá šancu na víťazstvo v novembrových voľbách a poukazuje na to, že jej preferencie od začiatku kampane výrazne stúpli.

Trump stupňuje protiimigračnú rétoriku

Bývalá členka Trumpovej administratívy tak teraz jasne zacieli na krídlo republikánov odmietajúce exprezidentov politický kurz, to však predstavuje menšinovú frakciu.

Trump medzitým oslavuje úspech s kampaňou, v ktorej stupňuje protiimigračnú a protisystémovú rétoriku z minulých rokov, vykresľuje USA pod Bidenovým vedením ako kolabujúcu krajinu a seba ako obeť politickej perzekúcie.

Očakávaná porážka Haleyovej v domovskom štáte by pre jej kampaň bola ďalšou tvrdou ranou. Americké médiá ale podotýkajú, že je stále schopná priťahovať milióny dolárov od darcov, čo môže byť nakoniec rozhodujúce. Zatiaľ trvá na tom, že v kampani bude pokračovať bez ohľadu na výsledok sobotňajšieho hlasovania.

image

Sedem statočných aj Bidenovo utrácanie. Americká ekonomika žiari, Európu nechala ďaleko za sebou

Už desať dní po ňom, teda 5. marca, sú v rámci volebného "superutorka" na programe primárky či stranícke zhromaždenia v 15 štátoch. V súčte s ďalšími hlasovacími dňami sa počas marca rozdelí väčšina delegátov, ktorí na júlovom zjazde Republikánskej strany formálne zvolia kandidáta do všeobecných volieb.

V Južnej Karolíne budú v sobotu hlasovacie miestnosti otvorené do 19.00 h miestneho času (nedeľa 01.00 h SEČ), výsledky by tak mali byť jasné v noci na nedeľu.

01 - Modified: 2024-02-23 07:36:26 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj nalieha na americký Kongres, aby schválil pomoc pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-02-22 07:35:18 - Feat.: 1 - Title: Šialený sukin syn. Biden sa ostro pustil do Putina, nazval ho mäsiarom aj vojnovým zločincom 03 - Modified: 2024-02-21 18:16:08 - Feat.: 1 - Title: Exminister Naď: Trump má pravdu v tom, že všetci musíme platiť. USA sa starajú o bezpečnosť nás všetkých 04 - Modified: 2024-02-19 15:45:44 - Feat.: 1 - Title: Donald Trump sa prvýkrát vyjadril k smrti Alexeja Navaľného 05 - Modified: 2024-02-19 11:01:50 - Feat.: 1 - Title: Bidenova administratíva údajne zvažuje spomalenie prechodu na elektrické autá 06 - Modified: 2024-02-18 19:08:07 - Feat.: 1 - Title: Ak bude Trump prezidentom, NATO môže ďalej počítať so Spojenými štátmi, tvrdí republikánsky senátor
01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 05:00