Zničený kostol po ruskom raketovom útoku v meste Kosťantynivka, v Doneckej oblasti. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

"Vieme, čo príde." Obyvatelia východnej Ukrajiny sa pripravujú na postup ruskej armády, píše BBC

07.03.2024, 15:43
Autor:
ČTKČTK

Najväčšej skúške sú podľa brtiskej stanice vystavení vojaci v Doneckej oblasti. Ľudia v mestách ako je Pokrovsk, Kosťantynivka alebo Kramatorsk teraz čelia rýchlo sa približujúcej frontovej línii.

Rusko vo februári dobylo ukrajinské mesto Avdijivka a odvtedy invázne vojská postupujú ďalej na západ, zmocnili sa niekoľkých dedín. Ukrajina uisťuje, že sa jej ozbrojené sily "držia", ale ruskí vojaci teraz útočia na piatich miestach viac ako tisíc kilometrov dlhej frontovej línie, napísala stanica BBC na svojom webe.

Známky blížiacej sa hrozby

Najväčšej skúške sú podľa nej vystavení ukrajinskí vojaci v Doneckej oblasti. A ľudia v mestách ako je Pokrovsk, Kosťantynivka alebo Kramatorsk teraz čelia rýchlo sa približujúcej frontovej línii.

VIDEO: Obyvatelia východnej Ukrajiny sa pripravujú na ruský postup.

"Vieme, čo príde," vyhlásila Marija, zatiaľ čo vo svojom byte v Kosťantynivke balila televíziu, ktorú si nechá doručiť do Kyjeva, kým sa tam vyberie aj ona sama so synom. "Celý deň sme unavení a (trpíme) záchvatmi paniky. Je to stále depresívne, máme strach," dodala žena, ktorá s tým, ako sa blížia Rusi, považuje život za čoraz náročnejší.

V Kosťantynivke, ktorá leží asi 30 kilometrov od frontu, sú podľa BBC vidieť známky blížiacej sa hrozby. Na takmer každej ulici sa nachádza poškodená budova, robotníci nahrádzajú zlaté panely na miestnom kostole, ktorý poškodil raketový úder na susednej vlakovej stanici. Tá je zničená.

image

Ukrajina buduje vo veľkom zákopy, výsledky ale oslnivé nie sú, píše Wall Street Jounral

Chladný vzduch v meste, ktoré bývalo súčasťou priemyselného srdca niekdajšieho Sovietskeho zväzu, napĺňa úzkosť, opisuje stanica. Rusko pri svojom dobývaní devastuje ukrajinské mestá a toho sa podľa nej v Kosťantynivke boja najviac.

Marijina matka Tetiana zatiaľ zostáva, ale jej dcéra si je istá, že ju nakoniec bude nasledovať. "Už dvakrát som odišla, aký to má zmysel?" vyhlásila vzdorovitá Tetiana. "Všade je to desivé. Celá krajina je v plameňoch," poznamenala. Následne jej podľa BBC zvlhli oči. Jedna vec je zostať doma tak dlho, ako to len pôjde, druhá je riskovať smrť alebo ruskú okupáciu.

Zvykli si na nebezpečenstvo

Zatiaľ čo celá Ukrajina je vojnovou zónou, Donecká oblasť - spolu so štyrmi ďalšími regiónmi - je bojiskom, konštatuje BBC. Ťažkú paľbu je počuť až do vzdialenosti 40 kilometrov, takže vzdialené dunenie delostrelectva sa tam ozýva neustále.

Rusko podľa BBC využíva svoju veľkosť, vzdušnú prevahu aj väčšie zásoby munície a tlačí na fronte v čase, keď západná vojenská pomoc Ukrajine dochádza alebo ju zdržiava domáca politika. Neďaleko leží široké údolie s niekoľkými vodnými nádržami. A Ukrajina uviedla, že práve táto krajina umožní jej ozbrojeným silám „stabilizovať“ frontovú líniu.

image

Spojenci Kyjeva zaistili takmer všetky financie na českú iniciatívu, státisíce kusov munície pôjdu na Ukrajinu

Stanica ďalej pripomína existenciu ľudí pri frontovej línii, ktorí sa na Ukrajine prezývajú "žduni", čo je označenie proruských obyvateľov krajiny, ktorí "čakajú" na obsadenie Ruskom. Podľa BBC ide o menšinu a nie všetci, ktorí odmietajú ponuky na evakuáciu, sú v skutočnosti "žduni". Niektorí jednoducho nechcú opustiť domovy a zvykli si na nebezpečenstvo.

Valerij nepatrí ani do jednej skupiny. Po tom, čo jeho dom v Torecku takmer zasiahlo ostreľovanie, zabalil veci, vzal vnuka Denysa a vyrazil na miesto, kde ich čakal odvoz policajným obrneným vozidlom do väčšieho bezpečia. Ich susedia im popriali všetko dobré, ale napriek faktu, že Rusi sú len päť kilometrov ďaleko, odmietali odísť.

Neistá budúcnosť

„Svoj život som už prežil. Ale musím zachrániť toho malého. Pracoval som 20 rokov v bani, tak sa nebojím ničoho, ale o neho mám strach,“ povedal sedemdesiatšesťročný muž, keď dorazili do Kosťantynivky. Štrnásťročný Denys súhlasne prikývol: "Môj posledný kamarát odišiel pred troma týždňami." Evakuácia z frontových obcí je pre rodiny s deťmi povinná, napriek tomu v Torecku zostáva stále 15 detí, upozornila BBC.

Podľa Antona Prona z policajného oddielu nazvaného Bieli anjeli, ktorý pomáha evakuovať ľudí z frontových miest, sa situácia každým dňom zhoršuje. "Je tam nekončiace ostreľovanie a delostrelectvo. Nepriateľské letectvo funguje neustále. Rusi zhadzujú bomby na obytné domy," uviedol.

Vlaková stanica v neďalekom Kramatorsku je podľa BBC poslednou zastávkou pred frontom pre prichádzajúcich vojakov a stále častejšie aj prvou stanicou pre odchádzajúcich civilistov s naloženými taškami.

image

Ukrajinci zasiahli sklad paliva na západe Ruska, po útoku dronom vypukol požiar

Ochranu na nástupištiach im čiastočne poskytujú nákladné vozidlá. Nádražie v Kramatorsku sa stalo dejiskom jedného z najtragickejších útokov na ukrajinských civilistov počas ruskej invázie, keď tam po zásahu v roku 2022 zahynulo šesť desiatok ľudí.

"Pred rokom sme si mysleli, že dostaneme pomoc zo Západu, a že naša protiofenzíva bude fungovať, ale už nie. Ľudia verili, ale teraz nie," vyhlásila tam teraz žena menom Alla, zatiaľ čo čakala na vlak do Kyjeva. Ukrajina dúfa, že jej východné časti budú raz zase bezpečným miestom na život, práve teraz však nie je jasné, do čoho sa budú môcť títo odchádzajúci ľudia vrátiť, podotkla BBC.

 

01 - Modified: 2024-03-05 13:06:18 - Feat.: 1 - Title: Mier za sto miliárd eur, Európa prepína na vojnovú ekonomiku 02 - Modified: 2024-03-05 09:54:13 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina hlási potopenie novej ruskej lode pri Kryme, udrela špeciálna jednotka 03 - Modified: 2024-03-04 14:18:12 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina nalieha na Západ, aby na ňu previedol ruské aktíva 04 - Modified: 2024-03-04 11:19:37 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina očakáva okrídlenú primadonu. F-16 však môže byť bez údržby prekliatím
01 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 02 - Modified: 2024-04-24 06:51:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že Ukrajina útočila dronmi v Smolenskej oblasti 03 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 04 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 05 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 12:14