Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kyjev žiada spojencov z NATO o ďalšie Patrioty. Závisí od nich záchrana ukrajinských životov, povedal Kuleba

04.04.2024, 11:56
Autor:
ČTKČTK

Ministri budú na dnešnom rokovaní Rady NATO-Ukrajina riešiť aj práve to, ako zabezpečiť, aby podpora Kyjeva bola do budúcnosti viac robustná a predvídateľná.

Ukrajina žiada spojencov z NATO, aby jej poskytli ďalšie systémy protivzdušnej obrany Patriot na ochranu pred častými útokmi ruských balistických rakiet. V Bruseli to dnes uviedol ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba.

"Od Patriotov závisí záchrana ukrajinských životov," povedal minister pri spoločnom vystúpení s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

Šéf NATO na úvod svojho vystúpenia opäť vyzdvihol statočnosť Ukrajincov v bojoch proti viac ako dva roky trvajúcej ukrajinskej agresii. "Už niekoľkokrát som zdôraznil, že podpora Ukrajiny nie je charita, ale investície do našej vlastnej bezpečnosti," poznamenal Stoltenberg.

image

Mesto hriechu, rebelov aj básnikov. Odesa prežila židovské pogromy aj vojny, teraz znovu čelí ruskej hrozbe

Spomenul, že ministri budú na dnešnom rokovaní Rady NATO-Ukrajina riešiť aj práve to, ako zabezpečiť, aby podpora Kyjeva bola do budúcnosti viac robustná a predvídateľná.

Šéf NATO nechcel už v stredu ohľadom svojho nového plánu prezrádzať žiadne detaily s tým, že všetko sa teraz ešte len diskutuje. Dnes opäť zopakoval, že dôležité podľa neho je, aby pomoc Ukrajine bola "menej závislá od dobrovoľných príspevkov a viac od záväzkov NATO".

Až doteraz sa koordináciou pomoci pre Kyjev zaoberala takzvaná kontaktná skupina pre Ukrajinu, ktorú vedú Spojené štáty a ktorá združuje asi päť desiatok krajín podporujúcich Kyjev zbraňami a muníciou.

image

Nastal kritický moment. Štáty budú riešiť väčšiu úlohu NATO v koordinácii pomoci Kyjevu, povedal Stoltenberg

Agentúra Reuters v stredu s odvolaním sa na nemenovaných diplomatov uviedla, že Stoltenberg prichystal návrh, ktorý hovorí o vzniku takzvaného ukrajinského fondu vo výške 100 miliárd eur na päť rokov.

Jeho vznik by mal zabrániť tomu, aby sa Kyjev neocitol bez pomoci, ak by sa na jeseň stal americkým prezidentom Donald Trump. Panujú totiž obavy, že Trump nebude Ukrajinu podporovať.

Ukrajinský minister zahraničia Kuleba dnes spojencom za ich vytrvalú podporu poďakoval. "Nechcem kaziť oslavu vášho výročia, ale môj hlavný odkaz dnes je jasný - Patriotov. Od Patriotov závisí záchrana ukrajinských životov. Sú to jediné systémy, ktoré zastavia balistické rakety," dodal Kuleba.

Spojenci majú podľa neho týchto systémov dostatok a Kyjevu by naozaj veľmi pomohli. Aliancia si dnes ráno v Bruseli pripomenula 75. výročie svojho vzniku.

01 - Modified: 2024-04-30 20:22:59 - Feat.: - Title: Americký minister obrany Austin vyzval štáty so systémami Patriot, aby ich poskytli Ukrajine 02 - Modified: 2024-04-30 19:57:42 - Feat.: - Title: Ukrajina výrazne zvýšila rozpočet na nákup dronov, vyhlásil Šmyhaľ 03 - Modified: 2024-04-30 19:07:22 - Feat.: - Title: Je to otázka života a smrti. Nórsko zvyšuje pomoc pre Ukrajinu vyhradenú na tento rok 04 - Modified: 2024-04-30 18:54:44 - Feat.: - Title: Poľsko nebude chrániť Ukrajincov, ktorí sa vyhýbajú odvodu do armády, vyhlásil minister Szejna 05 - Modified: 2024-04-30 15:51:04 - Feat.: - Title: V Kyjeve zadržali dvoch podozrivých, mali prevádzkovať proruské farmy botov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 07:43