Ukrajinskí príslušníci 28. samostatnej mechanizovanej brigády strieľajú na ruské jednotky z mínometu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajina má nový zákon o mobilizácii. Generál varuje pred obrovskou presilou Rusov

11.04.2024, 16:40
Autor:
ČTKČTK
  • Ukrajinský generál Jurij Sodol dnes varoval, že armáde chýbajú ľudia a Rusko má na niektorých miestach fronty výraznú početnú prevahu.
  • Z návrhu zákona bola vypustená časť týkajúca sa demobilizácie, teda odchodu dlhšie slúžiacich vojakov z armády.
  • Muži vo veku od 18 do 60 rokov sú povinní do 60 dní aktualizovať svoje údaje, čo môžu urobiť aj elektronickou cestou.

Ukrajinský parlament prijal zákon o mobilizácii. Pre mnohých kontroverzná norma má posilniť armádu, čeliacu viac ako dva roky ruskej agresii.

Ukrajinský generál Jurij Sodol dnes varoval, že armáde chýbajú ľudia a Rusko má na niektorých miestach fronty výraznú početnú prevahu. Vstup zákona do platnosti vyžaduje ešte podpis prezidenta Volodymyra Zelenského.

Muži sa hlásia sami

Z návrhu zákona bola nakoniec vypustená časť týkajúca sa demobilizácie, teda odchodu dlhšie slúžiacich vojakov z armády. Zákon zavádza prísne postihy voči tým, ktorí sa mobilizácii vyhýbajú, uviedla stanica BBC.

Hlavnou úlohou novinky je podľa nej podchytiť všetkých mužov podliehajúcich brannej povinnosti a aktualizovať ich údaje, čo má úradom zjednodušiť povolávanie do armády.

image

Dohodli železnicu Košice - Kyjev, získame prístup k morskému ropnému terminálu, informovali Fico so Šmyhalom

Občania majú povinnosť sa sami obrátiť na úrady, aby získali vojenské dokumenty, zástupcovia vojenských správ ich už nebudú musieť „loviť“ a „odchytávať“ na uliciach, ako sa doteraz niekedy stávalo.

Muži vo veku od 18 do 60 rokov sú povinní do 60 dní aktualizovať svoje údaje, čo môžu urobiť aj elektronickou cestou. Následne sú povinní mať pri sebe príslušné doklady a predložiť ich na požiadanie. Ukrajinci žijúci bez týchto dokladov v zahraničí si nebudú môcť zariadiť nový pas alebo získať konzulárne služby.

Vojenská príprava

Zákon namiesto povinnej vojenskej služby zavádza „základnú vojenskú prípravu“, ktorú možno absolvovať aj v čase vysokoškolského štúdia, alebo v armádnych výcvikových strediskách. Príprava sa má začať od 1. septembra budúceho roka.

Problémy so zákonom hrozia tým, ktorí sa mobilizácii vyhýbajú. Predloha navrhovala, aby ich vojenská správa mohla cez súd pripraviť o vodičské preukazy a tiež citeľné zvýšenie pokút. Ľudia, ktorí neslúžili v armáde či neprešli vojenskou prípravou, nebudú môcť pracovať v štátnych službách, v prokuratúre či na polícii, dodala BBC.

image

Rusko sa zameralo na veľké ukrajinské elektrárne. Zmenilo však stratégiu, cieľom je totálna deštrukcia

Prvý návrh zákona o mobilizácii musel byť kvôli výhradám a protestom stiahnutý, potom bola norma prepracovaná.

Bezprostredne po vpáde ruských vojsk do krajiny 24. februára 2022 narukovalo mnoho Ukrajincov do armády dobrovoľne. Ale po dvoch rokoch vojny sa pred vojenskými strediskami už rady netvoria a mnoho mužov sa bojom skôr snaží vyhnúť, napísala už skôr agentúra Reuters.

Ani jedna strana konfliktu oficiálne svoje vojenské straty nezverejňuje, odhady však hovoria o vysokých stratách na oboch stranách frontovej línie.

„Nepriateľ má nad nami sedem až desaťnásobnú prevahu, chýbajú nám ľudia,“ povedal v parlamente generál Jurij Sodol, veliteľ spoločných ukrajinských síl. Sodol sa tohto postu ujal tento rok vo februári.

01 - Modified: 2024-03-14 10:02:20 - Feat.: 1 - Title: Ich cieľom je zničiť Putinov režim. Voľte zbraňami, nie lístkami, odkazujú partizáni Rusom po vpáde do krajiny 02 - Modified: 2024-03-12 09:45:12 - Feat.: 1 - Title: Kozák, ktorý Krymu vypol prúd: Zradca je horší ako Rus. Nebudeme zhovievaví 03 - Modified: 2024-03-10 10:36:11 - Feat.: 1 - Title: Do armády sa hlásia. Ukrajinské ženy sa čoraz viac presadzujú v armáde, aj na veliteľských postoch
01 - Modified: 2024-04-23 13:56:48 - Feat.: - Title: Zosilníme útoky na sklady západných zbraní, časť sme ukoristili, uviedol Šojgu 02 - Modified: 2024-04-23 13:36:26 - Feat.: - Title: Časť amerických zbraní pre Ukrajinu je už uskladnená v Nemecku a Poľsku 03 - Modified: 2024-04-23 12:54:45 - Feat.: - Title: Peniaze na muníciu pre Ukrajinu stále pribúdajú. Slováci vyzbierali už vyše 3,5 milióna eur 04 - Modified: 2024-04-23 16:00:00 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 05 - Modified: 2024-04-23 08:28:18 - Feat.: - Title: Ukrajinské konzuláty údajne obmedzujú služby pre mužov vo veku 18 až 60 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 18:10