Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Netanjahu bude v reakcii na rozsudok Medzinárodného súdneho dvora rokovať s kľúčovými ministrami

24.05.2024, 17:15
Autor:
ČTKČTK

Prvým členom izraelského kabinetu, ktorý na rozsudok ICJ reagoval, bol príslušník krajne pravicového krídla vlády a minister financií Becalel Smotrič, podľa ktorého Izrael s rozsudkom nebude súhlasiť.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu bude podľa zdrojov stanice Al-Džazíra v reakcii na dnešný rozsudok Medzinárodného súdneho dvora ohľadom Pásma Gazy rokovať s kľúčovými ministrami, okrem iného členom vojnového kabinetu Bennym Gancom, šéfom diplomacie Jisraelom Kacom a právnym poradcom vlády.

Nemenované zdroje stanice však uvádzajú, že Izrael na rozhodnutie ICJ "nebude reagovať ani politicky, ani vojensky". Súd v Haagu nariadil Izraelu zastaviť vojenskú ofenzívu v meste Rafáh, zabezpečiť neobmedzený prístup humanitárnej pomoci a umožniť do Pásma Gazy vstúpiť a pracovať vyšetrovacím tímom, ktoré by z poverenia orgánov OSN zbierali možné dôkazy ohľadom údajného páchania genocídy na Palestínčanoch, z ktorého Izrael viní Juhoafrickú republiku.

Morálne zlyhanie

Líder izraelskej opozície Jair Lapid rozsudok ICJ označil za "morálne zlyhanie a katastrofu", keď panel sudcov nariadil iba zastaviť izraelskú ofenzívu, a nie prepustenie izraelských rukojemníkov držaných islamistickým hnutím Hamas a neuznal izraelské právo na sebaobranu. "Na svete nie je krajina, ktorá by na takýto útok nereagovala silou," uviedol Lapid s odvolaním sa na teroristické útoky Hamasu z vlaňajšieho októbra.

image

USA neuznávajú jurisdikciu Medzinárodného trestného súdu. Podľa Bidena nie sú Hamas a Izrael rovnocenní

Kritizoval však tiež Netanjahuovu vládu ako neprofesionálnu, keď nedokázala zabrániť vývoju, v ktorom je Izrael terčom širokej medzinárodnej kritiky, hoci mu prvý úder zasadil vlani v októbri Hamas.

Prvým členom izraelského kabinetu, ktorý na rozsudok ICJ reagoval, bol príslušník krajne pravicového krídla vlády a minister financií Becalel Smotrič, podľa ktorého Izrael s rozsudkom nebude súhlasiť.

Prejav nátlaku

"Budeme naďalej bojovať za seba aj za celý slobodný svet. História bude súdiť tých, ktorí dnes stoja po boku nacistov Hamasu a Islamského štátu, "cituje Al-Džazíra ministra, ktorý je vo vzťahu k palestínskym otázkam známy svojimi extrémnymi vyhláseniami.

Dnešný rozsudok ICJ je ďalším prejavom tlaku, ktorému Izrael na medzinárodnej scéne čelí. V pondelok hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu, iného súdneho telesa rovnako so sídlom v Haagu, požiadal o vydanie zatykača na predstaviteľov izraelskej vlády, vrátane Netanjahua, aj vodcu Hamasu kvôli údajným vojnovým zločinom spáchaným v Pásme Gazy a Izraela.

V stredu zase tri európske krajiny - Nórsko, Španielsko a Írsko - oznámili, že od 28. mája budú uznávať palestínsku štátnosť. Nórsky minister zahraničia neskôr v rozhovore s izraelskou tlačou povedal, že rozhodnutie je čiastočne aj odpoveďou na politiku Netanjahuovej vlády ohľadom vojny v Pásme Gazy aj riešenie dlhoročného sporu s Palestínčanmi - Zatiaľ čo väčšina medzinárodného spoločenstva sa stavia za vznik samostatnej Palestíny po boku samostatného Izraela, súčasná Netanjahova vláda sa k tomu stavia odmietavo.

01 - Modified: 2024-05-23 19:27:52 - Feat.: 1 - Title: Šéf CIA mieri do Európy s cieľom oživiť rokovania o prímerí v Gaze 02 - Modified: 2024-05-22 14:59:05 - Feat.: 1 - Title: Uznanie Palestíny bez predpokladov na jej existenciu nedáva zmysel, vraví český prezident Pavel 03 - Modified: 2024-05-20 08:42:50 - Feat.: 1 - Title: Fedor Gál: Slovensko nie je ďaleko od dna. Atentát na Fica je bod zvratu (rozhovor)
01 - Modified: 2024-06-23 09:03:35 - Feat.: - Title: Tisíce proiránskych bojovníkov ponúka Hizballáhu pomoc v boji proti Izraelu 02 - Modified: 2024-06-22 21:54:14 - Feat.: - Title: Na protivládnom proteste v Tel Avive sa zišli desaťtisíce ľudí 03 - Modified: 2024-06-22 17:02:00 - Feat.: - Title: Borrell vyzval na prešetrenie paľby, ktorá poškodila kanceláriu výboru Červeného kríža v Gaze 04 - Modified: 2024-06-22 16:15:00 - Feat.: - Title: Pri útoku izraelskej armády v Libanone prišiel o život vplyvný spojenec Hamasu 05 - Modified: 2024-06-22 12:03:34 - Feat.: - Title: Izrael podnikol dva útoky na severe Gazy. Zomrelo najmenej 42 Palestínčanov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. jún 2024 15:03