Tanky Izraelskej armády. FOTO: Reuters
StoryEditor

Vedieme spravodlivú vojnu v súlade s medzinárodným právom, reaguje Izrael na súdny príkaz

24.05.2024, 19:39
Autor:
ČTKČTK

Okrem zastavenia vojenskej ofenzívy v Rafahu nariadil súd v Haagu Izraelu zabezpečiť neobmedzený prístup humanitárnej pomoci a umožniť do Pásma Gazy vstúpiť a pracovať vyšetrovacím tímom.

Izrael podľa spoločného vyhlásenia jeho ministerstva zahraničných vecí a Národnej bezpečnostnej rady nevykonával a nebude v Rafáhu vykonávať vojenské operácie, ktoré by mohli viesť k zničeniu palestínskej populácie, celkovo, alebo čiastočne, píše portál The Times of Israel.

Tel Aviv tak reagoval na dnešné rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora v Haagu (ICJ), podľa ktorého má Izrael okrem iného zastaviť ofenzívu v Rafáhu na juhu Pásma Gazy, predovšetkým aby predišiel ďalšiemu umieraniu a utrpeniu palestínskych civilistov.

Likvidácia Hamasu

"Po hrozivom teroristickom útoku (7. októbra) Izrael začal spravodlivú obrannú vojnu s cieľom zlikvidovať teroristickú organizáciu Hamas a oslobodiť svojich rukojemníkov. Robí tak v súlade s právom na obranu svojho územia a občanov a pri dodržiavaní medzinárodného práva a svojich morálnych hodnôt, "stojí vo vyhlásení.

Okrem zastavenia vojenskej ofenzívy v Rafahu nariadil súd v Haagu Izraelu zabezpečiť neobmedzený prístup humanitárnej pomoci a umožniť do Pásma Gazy vstúpiť a pracovať vyšetrovacím tímom, ktoré by z poverenia orgánov OSN zbierali možné dôkazy ohľadom údajného páchania genocídy na Palestínčanoch, z ktorého Izrael viní Juhoafrickú republiku a Izrael to odmieta. Dnešné rozhodnutie súdu v širšom prípade o údajnej genocíde označil Izrael za "chybné, nehorázne a odporné".

image

Šéf CIA mieri do Európy s cieľom oživiť rokovania o prímerí v Gaze

"Izrael bude pokračovať vo svojich snahách vpúšťať humanitárnu pomoc do Pásma Gazy a v súlade s právom obmedzovať, ako len to bude možné, škodu na civilnom obyvateľstve v Pásme Gazy," pokračuje ďalej vyhlásenie vysokých izraelských úradov.

Súdny panel ICJ svoje dnešné rozhodnutie opieral okrem iného o údaje úradov OSN, podľa ktorých majú boje v Pásme Gazy devastujúce dopady na tamojší život - K začiatku mája bolo zničených 370-tisíc bytov či domov, z toho 79-tisíc úplne, objem ekonomiky klesol o 81 percent a zranenia utrpelo alebo zahynulo päť percent celej tamojšej populácie.

Civilné obete

Podľa údajov palestínskych zdravotníckych úradov ovládaných Hamásom v priemere v Pásme Gazy zomrie 155 ľudí denne následkom bojov, a to vrátane bojovníkov islamistických organizácií, s ktorými Izrael vedie vojnu, hoci civilisti tvoria väčšinu obetí.

Rafáh na juhu Pásma Gazy sa ohniskom bojov stáva až v posledných týždňoch. Mesto, v ktorom sa ešte v apríli podľa odhadov OSN ukrývalo okolo 1,4 milióna ľudí, teraz asi 800-tisíc z nich opustilo.

Boli nútení premiestniť sa do vyznačených oblastí severným smerom. Podľa OSN však nie je isté, že tam budú môcť žiť v uspokojivých podmienkach s prístupom k základným potrebám - aj to vo svojom rozhodnutí podľa predsedu ICJ Navafa Saláma bral súd v Haagu do úvahy.

Masaker Izraelčanov

Izrael ofenzívu do Pásma Gazy začal vlani v októbri po teroristických útokoch Hamasu, pri ktorých radikáli zabili na 1200 ľudí a ďalších 250 uniesli na palestínske územie; tam ich podľa údajov denníka Haarec stále prebýva 128, z ktorých 39 je podľa dostupných informácií po smrti.

Člen izraelského vojnového kabinetu Benny Ganc, ktorý bol pred vojnou jedným z lídrov opozície, v reakcii na nariadenie haagskeho súdu uviedol, že Izrael musí vo vojne pokračovať.

image

Pásmo Gazy je pod ťažkou paľbou Izraela, úrady hlása dvoch mŕtvych lekárov

"Izrael začal spravodlivé a nevyhnutné vojnové ťaženie po tom, ako brutálna teroristická organizácia zmasakrovala našich občanov, znásilnila naše ženy, uniesla naše deti a odpálila rakety na centrá našich miest," uviedol Ganc vo vyhlásení. Minister trvá na tom, že židovský štát je "povinný pokračovať v boji za návrat svojich rukojemníkov a zabezpečenie bezpečnosti svojich občanov, a to kedykoľvek a kdekoľvek - vrátane Rafáhu".

Kancelária ministra súčasne oznámila, že Ganc po rozhodnutí súdu telefonicky hovoril s americkým ministrom zahraničia Anthonym Blinkenom.

Ganc v rozhovore ocenil podporu, ktorú USA poskytujú Izraelu a jeho úsiliu brániť svoju existenciu, zatiaľ čo šéf americkej diplomacie zdôraznil, že je potrebné zlepšiť humanitárnu situáciu v Gaze.

Spojené štáty sú hlavným zahraničným partnerom Izraela, ktorý tiež disponuje právom veta v Bezpečnostnej rade OSN. Na tú sa podľa dnešného vyhlásenia plánuje obrátiť JAR vo veci vymáhania rozhodnutia ICJ, ktorého rozhodnutia sú finálne a záväzné, neopierajú sa však o žiadne vymáhacie právomoci samotného súdu.

01 - Modified: 2024-05-23 19:27:52 - Feat.: 1 - Title: Šéf CIA mieri do Európy s cieľom oživiť rokovania o prímerí v Gaze 02 - Modified: 2024-05-22 14:59:05 - Feat.: 1 - Title: Uznanie Palestíny bez predpokladov na jej existenciu nedáva zmysel, vraví český prezident Pavel 03 - Modified: 2024-05-20 08:42:50 - Feat.: 1 - Title: Fedor Gál: Slovensko nie je ďaleko od dna. Atentát na Fica je bod zvratu (rozhovor)
01 - Modified: 2024-06-14 18:02:12 - Feat.: - Title: USA uvalili sankcie na izraelských extrémistov, marili prísun pomoci do Gazy 02 - Modified: 2024-06-13 18:51:44 - Feat.: - Title: Izraelská armáda na Západnom brehu zabila troch Palestínčanov a niekoľkých zatkla 03 - Modified: 2024-06-13 16:30:39 - Feat.: - Title: Hizballáh sa prihlásil k raketovému a dronovému útoku na sever Izraela ako odvetu za zabitie veliteľa 04 - Modified: 2024-06-13 14:37:55 - Feat.: - Title: Hizballáh tvrdí, že spustil odvetu. Má ísť o najväčší dronový útok na izraelské ciele od začiatku vojny 05 - Modified: 2024-06-12 13:58:51 - Feat.: - Title: Nie všetky požiadavky Hamasu sú splniteľné, USA sa budú ďalej usilovať o dohodu, povedal Blinken
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. jún 2024 22:20