Francúzsky prezident Emmanuel Macron. FOTO: Reuters
StoryEditor

Jedine nové voľby vyjasnia smer Francúzska, vyhlásil Macron. Vyzval politikov na spoluprácu proti extrémom

12.06.2024, 12:41
12.06.2024, 13:51
Autor:
ČTKČTK

Macron sa snažil vysvetliť, prečo rozpustil dolnú komoru parlamentu a vypísal nové voľby, keď jeho koalícii podľa prieskumov hrozí výrazné oslabenie.

Vypísanie predčasných parlamentných volieb bol jediný spôsob ako vyjasniť smerovanie Francúzska po víťazstve nacionalistického Národného združenia (RN) v európskych voľbách, povedal dnes francúzsky prezident Emmanuel Macron, keď prvýkrát od prekvapivého nedeľného oznámenia prehovoril k voličom.

Vymedzil sa pri tom voči neprirodzeným spojenectvám, ktoré podľa neho vznikajú na pravici i na ľavici, a nabádal politikov rôznych strán, aby sa spojili s jeho táborom proti "extrémom".

Macron sa na tlačovej konferencii snažil vysvetliť, prečo rozpustil dolnú komoru parlamentu a vypísal nové voľby na 30. júna a 7. júla, keď jeho koalícii podľa prieskumov hrozí výrazné oslabenie. Jasným favoritom je naopak strana RN Marine Le Penovej, ktorú francúzske médiá označujú za krajne pravicovú.

image

Samovražedná misia alebo geniálny ťah? Macron riskuje v boji s Le Penovou všetko

Jediné republikánske rozhodnutie

Prezident podľa agentúry Reuters uviedol, že nechce "odovzdať kľúče k moci" krajnej pravici. Tá je podľa neho ochotná uvažovať o odchode Francúzska zo Severoatlantickej aliancie a dáva najavo "dvojznačnosť v postoji k Rusku", ktoré pokračuje v agresii proti Ukrajine.

Prezident, ktorého koalícia od roku 2022 nemala v snemovni väčšinu, povedal, že pre vládu bolo ťažké presadzovať program a že výsledok európskych volieb nie je možné ignorovať. Iba nové voľby umožňujú "veci vyjasniť", vyhlásil Macron, ktorý rozpustenie Národného zhromaždenia označil za "jediné republikánske rozhodnutie".

Zároveň reagoval na vývoj na francúzskej politickej scéne, ktorú v utorok otriaslo oznámenie lídra Republikánov (LR) Érica Ciottiho, že by sa kandidáti tejto parlamentnej strany mali spojiť s RN. Podľa odhadu publikovaného v pondelok by takéto spojenectvo mohlo znamenať parlamentnú väčšinu. Na ľavici medzitým vzniká nová koalícia zahŕňajúca aj populistickú stranu Nepodrobené Francúzsko (LFI).

image

Macron po zdrvujúcej porážke v eurovoľbách rozpustil parlament, vypíše nové voľby

Macron ich označil za "spojenectvá proti prírode", ktoré nebudú schopné presadzovať spoločný program. Namiesto toho by sa mali podľa neho členovia LR a umiernenejších ľavicových strán pridať k prezidentovmu táboru.

"Želám si, aby sa spojili... ženy a muži dobrej vôle, ktorí dokážu spoločne povedať nie extrémom a ktorí budú usilovať o vytvorenie spoločného projektu," citoval ho denník Le Monde.

Snahy o spojenectvá 

Republikáni už s Macronom do istej miery po posledných parlamentných voľbách spolupracovali a zatiaľ nie je jasné, či sa s RN naozaj spoja. Viacerí predstavitelia strany sa proti Ciottiho výzve ostro vymedzili a vedenie na dnešok zvolalo krízové rokovania. Na ľavici sa naopak proti pokračovaniu skoršej koalície stavajú niektorí socialisti.

Macron dúfa, že sa mu podarí nájsť spojencov na oboch stranách, napísala agentúra AFP. Do konca jeho päťročného mandátu zostávajú ešte tri roky a ak chce mať naďalej vládu, ktorá mu bude naklonená, bude takmer určite potrebovať partnerov mimo zoskupenia vedeného jeho stranou Obnova. Tomu zatiaľ prieskumy prisudzujú tretie miesto za RN a ľavicovou koalíciou.

Spojenci prezidenta sa za tohto stavu obávajú, že by ich mohol priviesť do záhuby, napísal v dnešnej analýze web Politico. V zákulisí sa podľa neho hovorí o tom, že Macronov plán na vytvorenie novej koalície je nerealistický a ignoruje skutočnosť, že Francúzi hlavu štátu vnímajú veľmi negatívne. Čelí dokonca výzvam, aby sa v kampani držala v ústraní, píše Politico.

"Na mojich predvolebných plagátoch Macronovu tvár neuvidíte, to vám môžem povedať," uviedol nemenovaný člen parlamentu patriaci k prezidentovej koalícii.

01 - Modified: 2024-06-11 08:49:22 - Feat.: 1 - Title: Macronove nečakané predčasné voľby môžu zmeniť pomery vo Francúzsku. Moody‘s vydala varovanie k ratingu Paríža 02 - Modified: 2024-06-10 12:24:53 - Feat.: 0 - Title: VEĽKÁ ANALÝZA: Nárast krajnej pravice, prepad socialistov a pád francúzskej vlády. Čo nám ukázali eurovoľby? 03 - Modified: 2024-06-10 10:31:35 - Feat.: 1 - Title: Analýza FT: Zúfalý hod kockou? Čo sleduje Macron voľbami po ohromujúcej porážke 04 - Modified: 2024-06-10 10:25:03 - Feat.: 1 - Title: Macronov krok do neznáma. Novým francúzskym premiérom by sa mohol stať europoslanec Bardella 05 - Modified: 2024-06-10 08:45:24 - Feat.: 1 - Title: Macron po zdrvujúcej porážke v eurovoľbách rozpustil parlament, vypíše nové voľby
01 - Modified: 2024-06-29 16:32:13 - Feat.: - Title: Desaťtisíce ľudí sa v Paríži zúčastnili pochodu hrdosti LGBT+. Obávajú sa, že moc preberie krajná pravica 02 - Modified: 2024-06-29 16:00:15 - Feat.: - Title: Vo Francúzsku si pripomenuli mladíka, ktorého smrť pred rokom spustila nepokoje spojené s rasizmom 03 - Modified: 2024-06-29 15:27:36 - Feat.: - Title: Manželke francúzsky exprezidenta Sarkozyho hrozí obvienie v kauze financovania jeho kampane 04 - Modified: 2024-06-29 13:30:19 - Feat.: - Title: Veľké finančné dôsledky. Francúzsky súd rozhodol, že Ravel je jediným autorom svetoznámej skladby Boléro 05 - Modified: 2024-06-28 17:47:17 - Feat.: - Title: Vo francúzskych a talianskych Alpách zahynulo v posledných dňoch päť turistov, jeden pochádzal z Česka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. jún 2024 06:38