Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v dôsledku drvivého víťazstva krajnej pravice v eurovoľbách rozhodol vypísať predčasné parlamentné voľby. FOTO: Reuters
StoryEditor

VEĽKÁ ANALÝZA: Nárast krajnej pravice, prepad socialistov a pád francúzskej vlády. Čo nám ukázali eurovoľby?

10.06.2024, 14:20
  • V mnohých štátoch Európskej únie sa potvrdil nárast popularity radikálov.
  • Francúzsky prezident Emmanuel Macron kvôli drvivému víťazstvu krajnej pravice vypísal v krajine nové parlamentné voľby.
  • Pozície si posilnili ľudovci, ktorých čaká náročná úloha previesť Európu ťažkými časmi.

Úspech Progresívneho Slovenska i Smeru, ale aj Republiky. Stredopravé strany za bránami europarlamentu a na slovenské pomery vysoká volebná účasť. Rast protieurópskych populistov po celej Únii a pád francúzskej vlády ako priamy dôsledok neúspechu tábora prezidenta Emmanuela Macrona. Aj toto ukázali voľby do Európskeho parlamentu, ktoré sa v krajinách dvadsaťsedmičky uskutočnili uplynulý víkend.

V nasledujúcich otázkach a odpovediach si prečítajte, v čom sa posilní pozícia Progresívneho Slovenska v europarlamente, ako dopadli protieurópski populisti u našich najbližších susedov aj prečo je veľkým varovaním nárast krajnej pravice v západnej Európe.

1. V čom sa posilní pozícia Progresívneho Slovenska?

Víťazstvo hlavnej opozičnej politickej sily vo voľbách do Európskeho parlamentu nie je až takým prekvapením. Progresívne Slovensko v koalícii so SPOLU získalo najväčší počet hlasov už v prechádzajúcich eurovoľbách v roku 2019. Aj vtedy porazilo Smer, ktorý za ním zaostal o necelých päť percent. A tu sa podobnosť tohtoročných volieb s tými spred piatich rokov nekončí – kým vtedy skončili tretí s vyše 12-percentným výsledkom Kotlebovci – ĽSNS, tentoraz dosiahla prakticky rovnaký zisk Republika.

image

EÚ Global Gateway: Únia mobilizuje stovky miliárd eur pre projekty vo svete. Chce tým posilniť európsku značku

Politológovia majú jasno v tom, prečo sa medzi víťazov zaradili práve tieto strany. Európske voľby sa oproti tým národným vyznačujú istými špecifikami. „Zvyknú v nich uspieť strany s výraznejšou európsku agendou vo svojom programovom portfóliu. A to tak pozitívnou, ako aj negatívnou,“ vysvetľuje pre HN Grigorij Mesežnikov, spoluzakladateľ a prezident Inštitútu pre verejné otázky.

Otvorené zostáva, akú úlohu budú slovenskí poslanci zohrávať v novom zložení Európskeho parlamentu. Smeru aj Hlasu bolo po národných voľbách na Slovensku na jeseň minulého roka pozastavené členstvo v Strane európskych socialistov – za to, že vytvorili koalíciu s SNS. Europoslanci takýchto strán sa stávajú nezaradenými, čo v praxi znamená, že majú výrazne znížený politický výtlak a vplyv v europarlamente. Je to i prípad maďarskej vládnej strany Fidesz.

Smer tentoraz očakáva, že päť jeho europoslancov bude súčasťou politickej skupiny v Európskom parlamente. Jeho znovuzvolená europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová počas nedeľňajšej volebnej noci, ktorú v Bratislave na petržalskej strane Dunaja zorganizovala Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku, potvrdila, že strana sa bude snažiť o návrat do socialistickej frakcie.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 64% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-06-07 10:30:56 - Feat.: 0 - Title: EÚ Global Gateway: Únia mobilizuje stovky miliárd eur pre projekty vo svete. Chce tým posilniť európsku značku 02 - Modified: 2024-06-06 07:41:02 - Feat.: 0 - Title: Vlani sme zaznamenali najvyššie prevádzkové výnosy v celej histórii Eximbanky, tvrdí pre HN jej šéf Podhorec 03 - Modified: 2024-06-03 08:23:04 - Feat.: 0 - Title: Sme smutnými rekordérmi s najnižšou účasťou na eurovoľbách. Pomohlo by zníženie spodnej hranice veku voličov? 04 - Modified: 2024-06-02 14:14:55 - Feat.: 0 - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí
01 - Modified: 2024-07-01 07:59:51 - Feat.: - Title: Katastrofa. Macronova éra sa skončila, píšu o výsledku volieb francúzske médiá 02 - Modified: 2024-07-01 04:57:42 - Feat.: - Title: Vo Francúzsku získalo 75 poslancov mandát v Národnom zhromaždení už v prvom kole 03 - Modified: 2024-06-30 12:32:57 - Feat.: - Title: Späť do práce. Podľa Kaliňáka sa Ficov stav zlepšil a môžeme očakávať, že sa ukáže verejnosti 04 - Modified: 2024-06-29 17:22:21 - Feat.: - Title: Premiérku Kallasovú v prípade odchodu do Únie nahradí doma minister pre klímu 05 - Modified: 2024-06-29 12:49:45 - Feat.: - Title: Weidelová a Chrupalla zostávajú spolupredsedami AfD, vo funkciách ich potvrdil zjazd obklopený protestami
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
01. júl 2024 10:00