Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

V parlamente sa strhla bitka. Taliansky poslanec sa snažil vytiahnuť vlajku

12.06.2024, 22:18
Autor:
ČTKČTK

Stalo sa tak v momente, keď zákonodarcovia prerokovali zákon o regionálnej autonómii, ktorý podľa kritikov podkopáva jednotu talianskeho štátu.

V talianskom parlamente sa dnes popoludní strhla bitka. Hádka niekoľko desiatok zákonodarcov a parlamentných zriaďovateľov začala, keď sa opozičný poslanec Leonardo Donno snažil rozvinúť pred vládnymi lavicami taliansku vlajku.

Stalo sa tak v momente, keď zákonodarcovia prerokovali zákon o regionálnej autonómii, ktorý podľa kritikov podkopáva jednotu talianskeho štátu. Donno tvrdí, že ho vládni poslanci obkľúčili a zbili. Tí to odmietajú, píše denník Corriere della Sera.

Kontroverzné delenie právomocí

Zákon o regionálnej autonómii budí v talianskej politike vášne. Ak by sa ho podarilo schváliť, regióny by si mohli dohodnúť s centrálnym štátom prevedenie právomocí napríklad v oblasti školstva, životného prostredia, športu či kultúry.

V kasách regiónov by tak zostalo viac peňazí. Kritici tvrdia, že zo zákona by profitovali predovšetkým bohatšie kraje na severe krajiny, zatiaľ čo centrálny štát by prišiel o významnú časť svojich príjmov. Opozícia poukazuje na to, že zákon presadzuje Liga, ktorej predchodkyňa Liga severu sa zrodila s cieľom vyvolať odtrhnutie krajov na severe od rieky Pád.

image

Veľký vzostup krajnej pravice sa nekonal. Ako sa zmení Európska únia po voľbách?

Pri prerokovaní zákona sa poslanec Donno z populistického Hnutia piatich hviezd, ktoré má ťažisko svojho elektorátu na juhu krajiny, snažil rozvinúť pred vládnymi lavicami talianskou vlajkou. Dvaja poslaneckí zriaďovatelia sa tomu snažili zabrániť a k mužom pribehli ďalší zákonodarcovia. Vznikol tak chuchvalec pár desiatok poslancov a zriaďovateľov, ktorí sa preťahovali.

Donnovi sa medzitým urobilo zle a zo sály ho museli vyviesť. Neskôr povedal, že ho napadli kopanci a päsťami vládni poslanci. "Pre rany do hrudnej kosti som stratil dych. Omdlel som a ťažko sa mi dýchalo, "uviedol poslanec.

Bitka v parlamente

Ďalší opozičný zákonodarca Nicola Fratoianni tvrdí, že Donno dostal od zástupcov vládnej väčšiny rany do hlavy. "Donno bol už na zemi, keď doň poslanci z Ligy a Bratov Taliansko kopali a dali mu rany päsťou," povedal poslanec z opozičnej Demokratickej strany Andrea Orlando.

Vládni poslanci však tvrdia, že incident vyvolal Donno, keď sa snažil priblížiť k ministrovi Robertovi Calderolimu z Ligy. Podľa poslanca Federica Molliconeho z vládnej strany Bratia Talianska je opozičný kolega simulant.

"Hodil sa o zem a urobil scénu," cituje ho denník Corriere della Sera, podľa ktorého nemožno zo záberov presne určiť, či opozičný poslanec dostal ranu do hlavy. "Určite som sa pokúsil mu dať ranu päsťou, ale, ako je viditeľné zo záberov, netrafil som sa," povedal poslanec z Ligy Igor Lezzi.

Popoludňajšia bitka nebola dnes jediným vypätým momentom pri zasadnutí talianskej Poslaneckej snemovne. Ostrú výmenu názorov vyvolala pripomienka expremiéra Silvia Berlusconiho, ktorý zomrel pred rokom.

"Odmietame jeho blahoželanie," uviedol poslanec z Hnutia piatich hviezd Riccardo Ricciardi, ktorý pripomenul početné problémy s justíciou pravicového politika. Poslanci pravicových strán na protest odišli zo sály.

01 - Modified: 2024-06-11 12:49:50 - Feat.: 1 - Title: Čína sa rozhodne postaví proti jednostranným sankciám G7, reaguje Peking na varovanie 02 - Modified: 2024-06-10 05:59:57 - Feat.: 1 - Title: Vzostup nacionalistov, úpadok Zelených. Voľby rozdali nové karty na boj o väčšinu 03 - Modified: 2024-06-07 14:56:29 - Feat.: 1 - Title: Talianov pobúrila známka na počesť priekopníka futbalu s fašistickou minulosťou
01 - Modified: 2024-06-29 20:32:02 - Feat.: - Title: Vládna strana v Mongolsku tesne obhájila väčšinu v parlamente, pred opozíciou má len tesný náskok 02 - Modified: 2024-06-29 18:50:53 - Feat.: - Title: Švajčiari vyradili v osemfinále majstrovstiev Európy obhajcov titulu Talianov, udávali tempo hry 03 - Modified: 2024-06-28 17:47:17 - Feat.: - Title: Vo francúzskych a talianskych Alpách zahynulo v posledných dňoch päť turistov, jeden pochádzal z Česka 04 - Modified: 2024-06-27 17:11:34 - Feat.: - Title: Novým podpredsedom parlamentu bude Tibor Gašpar, zvolili ho v tajnom hlasovaní 05 - Modified: 2024-06-27 19:29:05 - Feat.: - Title: Poslanci odvolali šéfov výborov Šipoša a Kolíkovú. Návrhy podporilo 76 poslancov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. júl 2024 05:32