Palestínčania sa zhromažďujú, aby dostali jedlo varené v charitatívnej kuchyni v blízkosti domov zničených pri izraelskej vojenskej ofenzíve. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zásoby potravín na juhu Gazy sú ohrozené, tvrdí predstaviteľ OSN. Izrael tvrdí, že pomoc neblokuje

14.06.2024, 18:25
Autor:
ČTKČTK

Hlavný tok pomoci predtým viedol z Egypta práve na susediaci juh Pásma Gazy. Ten bol ale z veľkej časti prerušený, keď Izrael od začiatku mája rozšíril svoje operácie v hraničnom meste Rafáh.

Po tom, ako Izrael rozšíril svoje vojenské operácie, sú ohrozené dodávky potravín do južnej časti Pásma Gazy. Ľudia vysídlení v dôsledku ofenzívy čelia zdravotnej kríze, uviedol dnes podľa agentúry Reuters námestník riaditeľa organizácie OSN Svetový potravinový program Carl Skau.

Kým v posledných mesiacoch bol hlad a riziko hladomoru najpálčivejšie na severe Gazy, situácia sa podľa Skaua teraz zhoršuje na juhu.

Prerušený tok pomoci

Hlavný tok pomoci predtým viedol z Egypta práve na susediaci juh Pásma Gazy. Ten bol ale z veľkej časti prerušený, keď Izrael od začiatku mája rozšíril svoje operácie v hraničnom meste Rafáh, kde sa ukrývala veľká časť obyvateľov oblasti.

"Pred operáciou v Rafáhu sme si urobili zásoby, takže sme ľuďom dali potraviny, ale tie začínajú dochádzať a my nemáme taký prístup, aký potrebujeme, a aký sme mali skôr," povedal Skau po dvojdňovej návšteve Pásma Gazy.

image

V Rafahu zahynuli štyria izraelskí vojaci, zabila ich nálož nastražená v budove

Keď Izrael postúpil v Rafahu, mnoho z tých, ktorí sa tam uchýlili, bolo znovu vysídlených na sever a smerom k evakuačnej zóne v oblasti Mavásí na pobreží.

"Asi milión ľudí, ktorí boli vytlačení z Rafáhu, je teraz naozaj namačkaný na malom priestore pozdĺž pláže," povedal Skau. "Je tam horúco, hygienická situácia je jednoducho hrozná. Prechádzali sme riekami splaškov. A je to kríza verejného zdravia v plnom prúde, "dodal.

Distribúciu pomoci sťažujú vojenské operácie, meškajúce izraelské povolenia a rastúce bezprávie vo vnútri Pásma Gazy, poznamenal Reuters.

Izrael obviňuje OSN

Skau uviedol, že hoci sa na sever Gazy teraz dostáva viac potravín, je potrebná základná zdravotná starostlivosť, voda a hygienické zariadenia, aby sa tam "krivka hladomoru úplne otočila". Izrael podľa neho musí do Pásma Gazy vpustiť viac zdravotníckeho tovaru.

Izrael tvrdí, že humanitárnu pomoc pre civilistov v Gaze nijako neobmedzuje, a obviňuje OSN z pomalých alebo neefektívnych dodávok.

image

Izrael útočil na školu v tábore v Pásme Gazy, zahynulo 40 ľudí. Skrývali sa tam civilisti

Vojna v Pásme Gazy vypukla po teroristickom útoku Hamasu a ďalších radikálnych hnutiach zo 7. októbra, pri ktorom zahynulo takmer 1200 ľudí, väčšinou civilistov, a ďalších asi 250 bolo vzatých ako rukojemníkov.

Izrael v odvete začal masívnu ofenzívu, počas ktorej prišlo o život vyše 37 200 Palestínčanov, uvádzajú úrady v Gaze kontrolované Hamásom.

Izraelské vojenské akcie tiež vyhnali z domovov väčšinu zo zhruba 2,3 milióna obyvateľov Gazy a podľa humanitárnych organizácií spôsobili rozsiahly hlad a skazu.

Skau povedal, že ho miera deštrukcie prekvapila, a uviedol, že obyvatelia Gazy boli konfliktom vyčerpaní. "Keď som tam bol v decembri, boli naštvaní, frustrovaní. Bolo tam napätie, "povedal. "Teraz som skôr cítil, že sú ľudia unavení, že už toho majú dosť. Chcú, aby to už skončilo," dodal.

01 - Modified: 2024-06-11 12:04:34 - Feat.: 1 - Title: V Rafahu zahynuli štyria izraelskí vojaci, zabila ich nálož nastražená v budove 02 - Modified: 2024-06-08 14:51:44 - Feat.: 1 - Title: V Londýne sa od vlaňajšieho októbra koná 18. demonštrácia na podporu Palestíny 03 - Modified: 2024-06-06 20:13:19 - Feat.: 1 - Title: Izrael útočil na školu v tábore v Pásme Gazy, zahynulo 40 ľudí. Skrývali sa tam civilisti
01 - Modified: 2024-09-06 10:17:17 - Feat.: - Title: Prezident odovzdal poverovacie listiny dvom novým veľvyslancom Slovenska, smerujú aj na pôdu OSN 02 - Modified: 2024-09-05 20:49:00 - Feat.: - Title: Predstavitelia Hamasu a Izraela sa navzájom vinia z neúspešných rokovaní, dohoda nie je na obzore 03 - Modified: 2024-09-05 15:42:38 - Feat.: - Title: Šéf egyptského generálneho štábu bol skontrolovať hranicu s Pásmom Gazy, je dôležitá pre prímerie 04 - Modified: 2024-09-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Naše potraviny kupujú aj zákazníci v zahraničí: Ktoré tam najviac bodujú? 05 - Modified: 2024-09-04 19:02:03 - Feat.: - Title: Erdogan a Sísí rokovali o Pásme Gazy, Líbyi či Somálsku, chcú posilňovať vzťahy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. september 2024 01:20