Ľudia sa zhromažďujú neďaleko miesta zasiahnutého podľa bezpečnostných zdrojov útokom na južné predmestie Bejrútu. FOTO: Reuters
StoryEditor

USA po izraelskom útoku v Bejrúte uviedli, že Izrael má právo sa brániť

31.07.2024, 06:53
Autor:
ČTKČTK
  • Za "hrozný" označila Watsonová sobotný útok na Izraelom okupovaných Golanských výšinách, pri ktorom zomrelo 12 detí a mladistvých.
  • Podľa Izraela aj USA za ním stojí Hizballáh, táto skupina sa od neho dištancovala.

Spojené štáty po utorkovom izraelskom útoku na význačného veliteľa libanonského militantného hnutia Hizballáh Fuáda Šukra v Bejrúte uviedli, že Izrael má právo na sebaobranu. Informuje o tom server The Times of Israel (ToI). Šuker podľa izraelskej armády pri útoku, o ktorom Izrael vopred informoval amerických činiteľov, prišiel o život. Hizballáh to nepotvrdil.

"Náš záväzok voči izraelskej bezpečnosti je pevný a neochvejný a týka sa všetkých hrozieb súvisiacich s Iránom, vrátane libanonského Hizballáhu," povedala hovorkyňa americkej Národnej bezpečnostnej rady Bieleho domu Adrienne Watsonová. Irán šiitskemu hnutiu Hizballáh poskytuje politickú aj vojenskú podporu.

Za "hrozný" označila Watsonová sobotný útok na Izraelom okupovaných Golanských výšinách, pri ktorom zomrelo 12 detí a mladistvých. Podľa Izraela aj Spojených štátov za ním stojí Hizballáh, táto skupina sa ale od neho dištancovala.

image

V Golanských výšinách zomrelo 11 mladých ľudí, raketa zasiahla futbalové ihrisko

"Izrael má právo brániť sa proti týmto závažným hrozbám," povedala Watsonová. Zároveň dodala, že Spojené štáty pracujú na diplomatickom riešení s cieľom ukončiť tieto útoky a umožniť ľuďom na oboch stranách libanonskej aj izraelskej hranice, aby sa v bezpečí vrátili domov.

Pri utorkovom izraelskom útoku v Bejrúte zomreli okrem Šukra traja civilisti, viac ako 70 ďalších ľudí utrpelo zranenie. Podľa libanonskej štátnej agentúry ho vykonal dron, ktorý vystrelil tri rakety.

image

Správy o osude veliteľa Hizballáhu sa rôznia, podľa médií izraelský útok neprežil

Hizballáh a izraelská armáda proti sebe od vlaňajšieho 8. októbra prakticky denne vedú cezhraničné útoky. Hizballáh vtedy začal útočiť na územie severného Izraela na podporu Palestínčanov v Pásme Gazy, kde vedie Izrael vojnu proti palestínskemu hnutiu Hamas v odvete za jeho teroristický útok zo 7. októbra.

01 - Modified: 2024-09-19 22:43:00 - Feat.: - Title: Izrael podnikol nálety na južný Libanon a hlási zásah stovky raketometov, ktoré mali útočiť na Jeruzalem 02 - Modified: 2024-09-19 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Ako Mosad vymyslel svoj majstrovský ťah s explóziou pagerov 03 - Modified: 2024-09-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Prečo európska ekonomika výrazne zaostáva za hlavnými svetovými konkurentmi 04 - Modified: 2024-09-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Nájdeme vás a zabijeme vás 05 - Modified: 2024-09-19 20:54:24 - Feat.: - Title: Izraelské útoky v Libanone zasiahli 30 odpaľovacích zariadení Hizballáhu. Situáciu vyhrotili výbuchy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 02:51