S nástupom Salvadora Illu sa končí 14 rokov trvajúce obdobie, počas ktorého vládli predstavitelia podporujúci odtrhnutie Katalánska od Španielska. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nová vláda Katalánska zložila prísahu, vedie ju socialista Salvador Illa

12.08.2024, 15:18
Autor:
TASRTASR

Prvýkrát od roku 2010 má bohatý región na severovýchode Španielska vládu, ktorá nevychádza z prostredia zástancov nezávislosti.

Nová vláda španielskeho autonómneho územia Katalánsko v pondelok zložila prísahu. Na čele 16-členného kabinetu stojí Salvador Illa, bývalý minister zdravotníctva vo vláde španielskeho socialistického premiéra Pedra Sáncheza.

S nástupom Illu sa končí 14 rokov trvajúce obdobie, počas ktorého vládli predstavitelia podporujúci odtrhnutie Katalánska od Španielska, napísala agentúra AFP.

"Chcem vás ubezpečiť, že kabinet bude vládnuť pre všetkých," povedal Illa počas slávnostnej prísahy, ktorého na post predsedu katalánskej vlády zvolili minulý týždeň vo štvrtok v regionálnom parlamente.

image

Tri dni, keď Prešov patril Kataláncom. Španielsky región sa na Šariši prezentoval obrami i ľudskými vežami

Na jeho podpore sa nedávno dohodli španielski vládnuci socialisti s umiernenou separatickou stranou Republikánska ľavica Katalánska (ERC).

Socialisti v májových regionálnych voľbách zvíťazili, ale nezískali celkovú väčšinu. Podpora ERC bola pre zvolenie Illu preto kľúčová. Napokon získal minimálnu potrebnú väčšinu 68 hlasov v 135-člennom zákonodarnom zbore.

Prvýkrát od roku 2010 tak má bohatý región na severovýchode Španielska vládu, ktorá nevychádza z prostredia zástancov nezávislosti, píše AFP.

Socialisti výmenou za hlasy ERC pri voľbe Illu prisľúbili poskytnúť Katalánsku plnú kontrolu nad daňami vyberanými v regióne. Ide pritom o jednu z hlavných požiadaviek separatistických strán, ktoré podporujú odtrhnutie od Španielska.

image

Katalánsky expremiér sa ukázal v Barcelone. Kým ho stihli zatknúť, zase zmizol

Tento návrh však musí ešte schváliť španielsky parlament. Svoj nesúhlas s ním už vyjadrila konzervatívna opozícia aj niektorí socialisti, podľa ktorých by mohol štát prísť o značnú časť príjmov.

Minulotýždňové hlasovanie v katalánskom parlamente zatienil separatistický líder Carles Puigdemont, ktorý sa nakrátko objavil na zhromaždení v centre Barcelony, kde sa prihovoril niekoľkým tisícom priaznivcov.

Šesťdesiatjedenročný politik sa do vlasti vrátil aj napriek hrozbe, že ho zatknú. Za úlohu pri neúspešnom pokuse o vyhlásenie nezávislosti Katalánska v roku 2017 je na neho vydaný zatykač. Z miesta zhromaždenia v Barcelone však stihol odísť ešte pred príchodom polície. Medzičasom sa už vrátil do Belgicka, kam ušiel pred siedmimi rokmi, aby sa vyhol stíhaniu v Španielsku.

01 - Modified: 2024-08-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Príbeh Slovenska nás vždy inšpiroval. Katalánci tu vždy našli záujem o spoluprácu aj otvorené dvere (ROZHOVOR) 02 - Modified: 2024-08-13 14:41:11 - Feat.: - Title: Katalánci sa vždy cítili ako Európania spojení so Stredomorím. A svoje tradície sme prezentovali aj v Prešove 03 - Modified: 2024-08-12 11:54:50 - Feat.: - Title: Tri dni, keď Prešov patril Kataláncom. Španielsky región sa na Šariši prezentoval obrami i ľudskými vežami 04 - Modified: 2024-08-10 16:29:06 - Feat.: - Title: Puigdemont uviedol, že sa počas návštevy Španielska neplánoval vydať úradom 05 - Modified: 2024-08-09 17:39:13 - Feat.: - Title: Španielsko pátra po osobách, ktoré Puigdemontovi umožnili vyhnúť sa zatknutiu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. september 2024 03:41