Predsedníčka Európskej komisie Ursula Von der Leyenová. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Štáty Európskej únie ignorujú výzvy von der Leyenovej, na komisárov nominovali zväčša mužov

14.08.2024, 17:57
Autor:
TASRTASR

Vlády členských štátov Únie majú do 30. augusta predložiť mená svojich kandidátov von der Leyenovej, ktorá má s nimi tento týždeň začať rozhovory.

Len päť zo 17 krajín Európskej únie nominovalo na post eurokomisára ženu. Ide o výzvu pre predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú, ktorá chce vo svojom druhom funkčnom období zabezpečiť v kolégiu komisárov rodovú rovnosť, správa pochádza zo správy portálu stanice Euronews.

Eurokomisia sa skladá z kolégia komisárov z 27 krajín Únie. Kolégium predstavuje počas päťročného funkčného obdobia politické vedenie eurokomisia. Von der Leyenová požiadala krajiny, aby do tohto kabinetu nominovali dvoch kandidátov — jedného muža a jednu ženu – a poskytli jej tak voľnosť pri vytvorení rodovo vyváženého kolégia.

Žiadny štát ju nesplnil

Výnimkou sú úradujúci komisári z predošlého funkčného obdobia, ktorých vláda opäť nominuje do budúcej exekutívy Únie. To je prípad Maroša Šefčoviča zo Slovenska, Wopkeho Hoekstru z Holandska či Dubravky Šuicovej z Chorvátska. Von der Leyenovej požiadavku zatiaľ nesplnil žiadny členský štát, píše Euronews.

"Chcem vybrať najlepšie pripravených kandidátov, ktorí majú spoločné európske odhodlanie. Opäť sa budem usilovať o rovnaký podiel mužov a žien za rokovacím stolom kolégia," povedala von der Leyenová na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu po svojom opätovnom zvolení v júli.

Vlády členských štátov Únie majú do 30. augusta predložiť mená svojich kandidátov von der Leyenovej, ktorá má s nimi tento týždeň začať rozhovory. Očakáva sa, že potom pridelí kandidátom politické portfóliá a každý ešte bude musieť byť vypočutý v špecializovaných výboroch europarlamentu v septembri a októbri.

Čaká sa na nominácie

Medzi piatimi nominantkami na členku eurokomisie sú okrem von der Leyenovej z Nemecka aj Kaja Kallasová z Estónska, Jessika Roswallová zo Švédska, Henne Virkkunenová z Fínska a Dubravka Šuicová z Chorvátska. Nominácie oficiálne nepredložilo ešte desať krajín, no Euronews nepredpokladá, že v nich bude veľa ženských kandidátok.

Ursula von der Leyenová je historicky prvou ženskou predsedníčkou eurokomisie. Prisľúbila, že počas svojho druhého funkčného obdobia vypracuje "plán pre práva žien", ktorý má odstrániť rozdiely v odmeňovaní žien a mužov a v dôchodkoch, riešiť násilie páchané na ženách a zosúladiť starostlivosť a kariéru.

"Jej dôveryhodnosť ako obhajkyne práv žien je však ohrozená, ak sa jej nepodarí dosiahnuť rovnováhu vo vlastnom tíme," píše portál.

Odchádzajúce kolégium komisárov (2014-19) bolo doposiaľ najrovnoprávnejšie v histórii a pozostávalo zo 14 mužov a 13 žien. V predchádzajúcich funkčných obdobiach boli ženy zastúpené len veľmi málo.

Von der Leyenovej požiadavka na dve nominácie zastupujúce obe pohlavia nie je právne vynútiteľná, a šéfka EK sa teda môže spoliehať len na dobrú vôľu lídrov krajín Únie. Tie odôvodňujú ignorovanie požiadavky podľa Euronews tvrdením, že sa snažia vybrať najlepšieho kandidáta.

01 - Modified: 2024-08-13 20:31:03 - Feat.: 1 - Title: Európska únia zaslala Ukrajine finančnú pomoc vo výške 4,2 miliardy eur 02 - Modified: 2024-08-07 08:25:25 - Feat.: 1 - Title: Orbán otvoril tajomný úrad: Čo sa skrýva za ochranou suverenity? 03 - Modified: 2024-08-02 05:59:14 - Feat.: 1 - Title: Von der Lyenová: Kremeľ vymenil nevinných občanov EÚ a USA a čestných ruských demokratov za zločincov a vrahov
01 - Modified: 2024-09-19 11:21:34 - Feat.: - Title: Von der Leyenová navštívi Kyjev, stretne sa so Zelenským 02 - Modified: 2024-09-19 11:59:47 - Feat.: - Title: Cieľom EÚ je v zime zabezpečiť pre Ukrajinu štyri a pol gigawattov elektriny 03 - Modified: 2024-09-18 17:52:42 - Feat.: - Title: Európska únia sa musí pripraviť na stret s Ruskom, tvrdí kandidát na eurokomisára pre obranu 04 - Modified: 2024-09-17 10:29:17 - Feat.: - Title: Von der Leyenová oznámila zloženie eurokomisie, Šefčovič dostal nové portfólio 05 - Modified: 2024-09-16 12:31:38 - Feat.: - Title: EÚ pomáha členským krajinám zasiahnutým živelnými katastrofami, tvrdí euroslankyňa Karvašová
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 14:08