Plagáty rukojemníkov, z ktorých väčšina bola unesená počas útoku Hamasu zo 7. októbra. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izraelská armáda našla pri operácii v Gaze šesť mŕtvych rukojemníkov

20.08.2024, 09:37
20.08.2024, 15:29
Autor:
ČTKČTK

Armáda v správe uviedla mená všetkých šiestich nájdených rukojemníkov, nespresnila však, kedy alebo akým spôsobom podľa nej zahynuli.

Izraelská armáda pri nočnej operácii v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy našla telá šiestich mužov, ktorých odvliekli ozbrojenci z obcí na juhu Izraela pri teroristickom útoku palestínskeho hnutia Hamas vlani 7. októbra.

Armáda v dnešnom vyhlásení všetkých šesť mŕtvych identifikovala, nespresnila však príčiny ich smrti, ktoré podľa nej zostávajú predmetom vyšetrovania. Informoval o tom spravodajský web The Times of Israel (ToI).

Armáda uviedla, že jej vojaci spolu so členmi tajnej služby Šin Bet vďaka presným spravodajským informáciám v rámci novej ofenzívy v Chán Júnise prenikli do podzemného tunela, odkiaľ vyzdvihli telá mŕtvych rukojemníkov.

Tými sú 75-ročný Alex Dancyg, 35-ročný Jagev Buchštab, 79-ročný Chaim Peri, 80-ročný Joram Mecger, 51-ročný Nadav Popplewell a 78-ročný Avraham Munder.

image

Izraelský úder na školu v Gaze zabil desať ľudí, podľa armády tam pôsobil Hamas

Izrael bude vyšetrovať príčiny smrti

Smrť Dancyga a Buchštaba armáda oznámila koncom júla, zatiaľ čo Periho, Mecgera a Popplewella vyhlásila za mŕtvych začiatkom júna. Všetkých päť mužov pravdepodobne prišlo o život v Cháne Júnise už začiatkom roka, zatiaľ však nie je jasné za akých okolností.

Munder bol doteraz oficiálne považovaný za živého, hoci armáda mala určité informácie vyvolávajúce obavy o jeho zdravie.

Po náleze tiel bude pokračovať vyšetrovanie príčin smrti všetkých šiestich mužov, vrátane možnosti, že ich zabila izraelská paľba, dodala armáda.

image

Hnutie Hamas kritizovalo vyjadrenia Blinkena o rokovaniach o prímerí v Gaze

Munder, Dancyg, Peri a Mecger boli 7. októbra unesení Hamásom z kibucu Nir Oz, Buchštav a Popplewell boli odvlečení z kibucu Nirim. Z celkovo 251 rukojemníkov unesených 7. októbra na palestínske územie teraz podľa údajov portálu ToI na území Pásma Gazy zostáva zadržiavaných ešte 105 osôb, z ktorých 34 armáda vyhlásila za mŕtvych.

Počas týždňového prímeria na konci vlaňajšieho novembra Hamas prepustil 105 zadržiavaných civilistov väčšinou výmenou za palestínskych väzňov, ďalších štyroch rukojemníkov prepustil ešte predtým.

Izraelským vojakom sa podarilo z Pásma Gazy oslobodiť sedem živých rukojemníkov, ďalších 30 však našli mŕtvych, vrátane šiestich mužov po dnešnej operácii a troch, ktorí sa snažili utiecť svojim väzňom a ktorých izraelskí vojaci v decembri zastrelili omylom.

Netanjahu sa poďakoval vojakom

Premiér Benjamin Netanjahu, ktorý čelí doma aj v zahraničí silnej kritike za to, že údajne uprednostňuje vojnový cieľ úplnej porážky Hamasu pred dohodou o prímerí výmenou za prepustenie zvyšných rukojemníkov, dnes vyjadril sústrasť rodinám nájdených a poďakoval vojakom a armádnemu veleniu za "rozhodnú operáciu".

Za "odvážnu a nebezpečnú" ju označil minister obrany Joav Galant, ktorý dodal, že aj on zdieľa smútok pozostalých.

V reakcii na útok Hamasu zo 7. októbra, keď palestínski ozbrojenci v izraelskom pohraničí popri unesených osobách tiež pozabíjali takmer 1200 ľudí hlavne medzi civilistami, izraelská armáda začala rozsiahlu vojenskú ofenzívu a bombardovanie Pásma Gazy s cieľom úplne zničiť teroristickú organizáciu Hamas a oslobodiť rukojemníkov.

Podľa dnešnej bilancie ministerstva zdravotníctva v Gaze v dôsledku bombardovania aj pozemných bojov od októbra zomrelo najmenej 40 173 Palestínčanov, z toho 34 za uplynulý deň, a najmenej 92 857 ďalších bolo zranených. Údaje úradov ovládaných Hamásom nemožno vo vojnových podmienkach nezávisle overiť a nerozlišujú medzi zabitými bojovníkmi a civilistami, ktorých je však väčšina. Izrael tvrdí, že v Pásme Gazy doteraz "zlikvidoval" 17-tisíc teroristov.

Vojna za viac ako desať mesiacov tiež premenila veľkú časť husto zastavaného pobrežného pásu na trosky, vyhnala veľkú väčšinu z 2,3 milióna obyvateľov aj opakovane z domovov a na území izolovanom od okolitého sveta spôsobila humanitárnu krízu.

01 - Modified: 2024-09-18 21:22:46 - Feat.: - Title: Rezolúcia OSN vyzýva Izrael na ukončenie okupácie palestínskych území. Dáva Jeruzalemu obmedzený čas 02 - Modified: 2024-09-18 20:52:37 - Feat.: - Title: Z novej vlny výbuchov v Libanone Hamas obvinil Izrael, stúpol počet obetí 03 - Modified: 2024-09-18 18:34:00 - Feat.: - Title: Rijád nenadviaže vzťahy s Izraelom pred vznikom palestínskeho štátu, povedal princ 04 - Modified: 2024-09-18 18:08:21 - Feat.: - Title: Evakuovaných obyvateľov severného Izraela vrátime domov, sľúbil Netanjahu. Napätie rastie 05 - Modified: 2024-09-18 15:11:46 - Feat.: - Title: Fínsky prezident obhajuje kúpu zbraní od Izraela i neuznanie palestínskeho štátu. Je to otázka času, tvrdí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 06:47