Členovia civilnej obrany pracujú na mieste izraelského úderu na školu ukrývajúcu vysídlené osoby. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izraelský úder na školu v Gaze zabil desať ľudí, podľa armády tam pôsobil Hamas

20.08.2024, 14:14
Autor:
ČTKČTK

Armáda oznámila, že letecký úder mieril na ozbrojenca Hamasu, ktorí z riadiaceho strediska ukrytého v budove školy plánovali a vykonávali útoky proti Izraelu.

Izraelský vzdušný úder na objekt školy v meste Gaza zabil najmenej desať Palestínčanov vrátane dvoch detí, uviedol miestny úrad civilnej obrany.

Podľa izraelskej armády sa v školskom areáli nachádzalo veliteľstvo palestínskeho teroristického hnutia Hamas, podobne ako v ďalších početných prípadoch takýchto úderov z posledných týždňov. Hamas dlhodobo popiera, že by využíval civilné objekty ako školy či nemocnice na vojenské účely.

Armáda oznámila, že letecký úder mieril na ozbrojenca Hamasu, ktorí z riadiaceho strediska ukrytého v budove školy plánovali a vykonávali útoky proti Izraelu. Rovnako ako v ostatných podobných prípadoch armáda zdôraznila, že minimalizovala civilné straty okrem iného použitím presne navádzaných striel a detailných spravodajských informácií.

image

Izraelská armáda našla pri operácii v Gaze šesť mŕtvych rukojemníkov

"Teroristická organizácia Hamas systematicky porušuje medzinárodné právo a brutálne zneužíva civilné inštitúcie a obyvateľstvo ako živý štít pre teroristickú činnosť," dodala armáda.

Podľa Úradu civilnej obrany v Gaze sa v škole nachádzajú "tisíce" Palestínčanov vysídlených kvôli bojom z iných častí vojnou sužovaného územia. "Pokračujeme v pátraní po telách pod troskami školy," povedal agentúre AFP hovorca úradu. "Najmenej 15 ďalších ľudí bolo zranených, vrátane žien a detí, keď izraelské lietadlo zhodilo bombu na druhé poschodie budovy, kde sa ukrývali tisícky vysídlených ľudí," dodal.

Na začiatku augusta vyvolal ostrú medzinárodnú kritiku úder na inú školu v Gaze, ktorý si podľa palestínskych úradov vyžiadal 93 mŕtvych vrátane najmenej 11 detí a šiestich žien. Izraelská armáda potom identifikovala 31 obetí ako bojovníkov Hamasu a Palestínskeho islamského džihádu, teda hnutia, proti ktorým vedie v Pásme Gazy vojnu v reakcii na teroristický útok na južný Izrael z vlaňajšieho 7. októbra.

image

Zneškodnili sme dvoch vysoko postavených členov Hamasu, hlási izraelská armáda

V Káhire dnes medzitým pokračujú rozhovory o prímerí, ktoré od vlaňajška medzi Izraelom a Hamásom sprostredkúvajú Egypt, Katar a Spojené štáty.

S egyptským prezidentom Abdal Fattáhom Sisím tu rokuje americký minister zahraničia Antony Blinken, ktorý o dohode o prímerí hovoril v pondelok v Izraeli s premiérom Benjaminom Netanjahuom a ďalšími vládnymi predstaviteľmi.

Netanjahu podľa Blinkena podporil najnovší americký plán na dosiahnutie prímeria a prepustenie zvyšných rukojemníkov zadržiavaných Hamasom.

01 - Modified: 2024-09-19 17:19:15 - Feat.: - Title: Izrael bude pokračovať v ťažení proti Hizballáhu. Nová fáza bojov prináša riziká, uviedol minister obrany 02 - Modified: 2024-09-19 16:08:12 - Feat.: - Title: Izrael výbuchmi prekročil všetky červené čiary. Nastali v nemocniciach či na uliciach, tvrdí vodca Hizballáhu 03 - Modified: 2024-09-19 15:07:22 - Feat.: - Title: Výbuchy pagerov a vysielačiek boli pre Hizballáh bezprecedentnou ranou. Šéf hnutia hrozí vojnou 04 - Modified: 2024-09-19 14:42:59 - Feat.: - Title: Izrael chce rozšíriť vojnu z Pásma Gazy do Libanonu, tvrdí Ankara 05 - Modified: 2024-09-19 08:09:59 - Feat.: - Title: Izrael zasiahol viaceré ciele Hizballáhu v južnom Libanon
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 21:17