Prezident Peter Pellegrini vystúpil s prejavom na Summite pre budúcnosť v hlavnej rokovacej sále Organizácie Spojených národov v New Yorku. FOTO: TASR/Jaroslav Bublinec
StoryEditor

Krízy vo svete možno riešiť aj cez súčasné inštitúcie. Vládne tam však polarizácia, povedal Pellegrini v OSN

23.09.2024, 16:47
Autor:
TASRTASR

Prezident Peter Pellegrini hneď na úvod svojho prejavu skonštatoval, že v Bezpečnostnej rade OSN vládne silná polarizácia, ktorú však podľa neho možno prekonať.

Súčasné politické krízy vo svete možno riešiť aj prostredníctvom existujúcich medzinárodných inštitúcií, a to pragmatickou spoluprácou, ktorá môže viesť k zvýšeniu dôvery medzi členmi Organizácie Spojených národov.

Vyhlásil to v pondelok prezident SR Peter Pellegrini v prejave na Summite pre budúcnosť, ktorý je jedným z kľúčových podujatí 79. Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Informuje o tom osobitný spravodajca TASR.

Prezident hneď na úvod svojho prejavu skonštatoval, že v Bezpečnostnej rade OSN vládne silná polarizácia, ktorú však podľa neho možno prekonať.

Silná polarizácia

"To, čo sa pred desiatimi rokmi vo väčšine sektorov považovalo za to úplne najlepšie, je teraz pomalšie než priemer. Ak to platí pre podnikanie či každodenný život, prečo by to nemalo platiť pre politiku a medzinárodnú spoluprácu?" spýtal sa v prejave Pellegrini.

Podľa neho si nemožno v tomto prípade dovoliť "nezmyselné diskusie", ako sa to podľa neho stalo v prípade debaty o klimatickej zmene a tom, či sa vôbec odohráva. "Musíme reagovať na fakty, a nie ich popierať," apeloval.

image

Pellegrini odcestoval do USA, zúčastní sa na Valnom zhromaždení OSN

V príspevku pomenoval viacero súčasných kríz vo svete – upozornil na bezprecedentné množstvo konfliktov a porušovanie humanitárneho práva, spolu s celosvetovo dosiaľ najvyšším počtom utečencov a klimatické zmeny. Vyjadril sa aj k umelej inteligencii, ktorá podľa neho môže pomôcť aj pri hľadaní odpovedí na krízy.

Nové technológie

Pri rozvoji technológií poukázal na potrebu ochrany digitálnej identity človeka, ktorá sa stáva podľa neho rovnako dôležitou ako fyzická identita. "Musíme vytvoriť podmienky na to, čomu ja hovorím ‘digitálny humanizmus‘. Teda musíme definovať práva a povinnosti vo virtuálnom svete a – čo je rovnako dôležité – aj nástroje na ich účinné vymáhanie," zdôraznil.

Podľa neho by možnosť vyjadrovať svoj názor v digitálnom prostredí nemala byť obmedzovaná, avšak mala by sa riadiť podobnými zásadami ako v reálnom svete. "Teda plná zodpovednosť a jasná totožnosť," vysvetlil.

Pellegrini vyjadril podporu Paktu pre budúcnosť, ktorého návrh Valné zhromaždenie OSN prijalo ešte v nedeľu. Úlohou tohto 42-stranového dokumentu je spojiť štáty vo svete – a to aj tie, ktoré majú vzájomné spory, aby spoločne riešili výzvy 21. storočia vrátane klimatickej zmeny, umelej inteligencie, rastúcej nerovnosti a chudoby.

01 - Modified: 2024-09-23 14:34:58 - Feat.: 1 - Title: Danko volá po konci Dolinkovej. Nestačí byť len opálený, nagélovaný a usmievavý, odkázal Hlasu 02 - Modified: 2024-09-23 12:37:56 - Feat.: 1 - Title: Fico pozval Šimečku, Gröhlinga a Majerského na spoločné rokovanie. Jedna strana to odmietla 03 - Modified: 2024-09-22 09:06:43 - Feat.: 1 - Title: Pellegrini odcestoval do USA, zúčastní sa na Valnom zhromaždení OSN
01 - Modified: 2024-09-23 10:06:00 - Feat.: - Title: OSN prijala pakt na vybudovanie lepšej budúcnosti pre ľudstvo, napriek nesúhlasu z Moskvy 02 - Modified: 2024-09-22 09:06:43 - Feat.: - Title: Pellegrini odcestoval do USA, zúčastní sa na Valnom zhromaždení OSN 03 - Modified: 2024-09-21 12:32:52 - Feat.: - Title: Panika v Libanone: Explózie pagerov by mohli byť podľa komisára OSN vojnovým zločinom 04 - Modified: 2024-09-21 09:57:35 - Feat.: - Title: Prezident Pellegrini odcestuje v nedeľu do USA, vystúpi aj na pôde OSN. Témou bude mier 05 - Modified: 2024-09-21 06:01:42 - Feat.: - Title: Ľudskoprávny odborník z OSN upozorňuje na zhoršenie situácie na Haiti, ulice ovládajú gangy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. september 2024 16:48