„Summit budúcnosti“ na okraji Valného zhromaždenia OSN v sídle Organizácie Spojených národov v New Yorku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Šéfovia diplomacií krajín EÚ v OSN diskutovali o Ukrajine aj Blízkom východe

24.09.2024, 14:57
Autor:
TASRTASR

Počas programu Slovak Pro Summit sa Juraj Blanár stretne aj s úspešnými Slovákmi, ktorí sa presadili v americkom biznis sektore.

Na okraj 79. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku sa v pondelok uskutočnilo aj neformálne stretnutie ministrov členských štátov Európskej únie. Šéfovia diplomacií rokovali predovšetkým o aktuálnej situácii na Ukrajine a Blízkom východe.

Slovenskú republiku zastupoval minister zahraničných vecí Juraj Blanár. Informoval o tom komunikačný odbor ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí

Blanár o rokovaní s Ukrajinou

Blanár počas schôdzky ocenil tohtotýždňovú návštevu nového šéfa ukrajinskej diplomacie Andrija Sybihu v Bratislave. Európskym partnerom tiež priblížil informácie o plánovanom spoločnom rokovaní vlád Slovenskej republiky a Ukrajiny začiatkom októbra.

Informoval ich aj o dodávkach humanitárnej pomoci, ktorú poskytne Slovensko Ukrajine pri zazimovaní v rámci materiálnej aj energetickej podpory a odmínovania.

image

Podpora pre Ukrajinu narastá, Slovensko bude poskytovať spravodlivý podiel v NATO, tvrdí Pellegrini

Slovensko podľa Blanára podporuje organizáciu druhého mierového summitu o Ukrajine, no podľa jeho slov musí prebehnúť "za účasti všetkých strán konfliktu". "Je nevyhnutné využiť diplomatické cesty a zastaviť nezmyselné zabíjanie, preto potrebujeme vyzdvihnúť perspektívy mieru," zdôraznil.

Energetická pomoc Slovenska

Na margo energetickej situácie na Ukrajine slovenský minister vo svojom vystúpení zopakoval konkrétne kroky, ktorými Slovensko pomáha svojmu východnému susedovi vrátane dodávok elektrickej energie na komerčnom základe a potrebnými humanitárnymi balíkmi.

image

Cieľom EÚ je v zime zabezpečiť pre Ukrajinu štyri a pol gigawattov elektriny

Na ministerskom zasadnutí bola témou diskusie aj kritická situácia na Blízkom východe so zámerom hľadania riešení na zastavenie porušovania medzinárodného práva a ďalšej eskalácie v regióne.

Vystúpi na stretnutí Bezpečnostnej rady

Blanár sa v pondelok stretol aj s predstaviteľmi amerických židovských organizácií a s vybranými lídrami na pracovnom obede Svetového ekonomického fóra.

V utorok sa zúčastní na slávnostnom otvorení všeobecnej rozpravy 79. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN a vystúpi na krátkom stretnutí Bezpečnostnej rady OSN k situácii na Ukrajine.

image

Krízy vo svete možno riešiť aj cez súčasné inštitúcie. Vládne tam však polarizácia, povedal Pellegrini v OSN

Okrem toho sú na programe aj bilaterálne schôdzky s predstaviteľmi Alžírska a Uzbekistanu a účasť na Transatlantickej večeri na pozvanie ministra zahraničných vecí Spojených štátov amerických Antonyho Blinkena.

Počas programu Slovak Pro Summit sa Blanár stretne aj s úspešnými Slovákmi, ktorí sa presadili v americkom biznis sektore.

01 - Modified: 2024-09-24 11:08:56 - Feat.: - Title: Pri ruskom útoku v Doneckej oblasti zahynula jedna osoba, dve sú zranené 02 - Modified: 2024-09-24 11:03:27 - Feat.: - Title: Herečka Meryl Streepová na pôde OSN obhajovala práva afganských žien 03 - Modified: 2024-09-24 10:39:43 - Feat.: - Title: Rusko ukončí špeciálnu operáciu na Ukrajine, keď dosiahne svoje ciele, vyhlásil Peskov 04 - Modified: 2024-09-24 09:35:01 - Feat.: - Title: Švajčiarsky parlament označil hladomor na Ukrajine v 30. rokoch za genocídu 05 - Modified: 2024-09-24 09:25:57 - Feat.: - Title: Rokovať s Rusmi z pozície sily. Zelenskyj priviezol Bidenovi „plán víťazstva“
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. september 2024 14:58